Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síla a její měření v praxi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síla a její měření v praxi"— Transkript prezentace:

1 Síla a její měření v praxi
F – sekunda Yveta Ančincová

2 Tažná síla motorů raketoplánu
Každý z hlavních motorů Space Shuttle dává tah 1,8 MN Při startu jsou zažehnuty i dva raketové urychlovače na pevné palivo, každý o tahu 14,7 MN raketoplán má celkový tah okolo 34,8 MN Každý z hlavních motorů Space Shuttle dává tah 1,8 MN. Při startu, kdy jsou zažehnuty i dva raketové urychlovače na pevné palivo, každý o tahu 14,7 MN, má raketoplán celkový tah okolo 34,8 MN. Hmotnost rakety při startu je cca kg, což znamená tíhu cca 20 MN. Protože tah je větší než tíha, raketoplán se může vznést. Hmotnost rakety při startu je cca kg, což znamená tíhu cca 20 MN. Protože tah je větší než tíha, raketoplán se může vznést.

3 Kolik udrží supermagnety?
Kvádr 20 x 20 x 10 mm Magnetická síla:cca 12 kg Max. použitelná teplota:80°C Magnetická síla:cca 12 kg Max. použitelná teplota:80°C

4 Jak magnetická síla slábne…
Magnetická síla v závislosti na velikosti vzduchové mezery mezi magnetem a ocelovou deskou. mm mm

5 Supermagnetický prstenec
Tloušťka 30 mm Hmotnost 620 g poniklovaný/á (Ni-Cu-Ni) Magnetická síla: cca 120 kg Krabice mezi magnetem a hřebíky jsou více než 40 mm tlusté Průměr 60/6 mm Tloušťka 30 mm Hmotnost 620 g poniklovaný/á (Ni-Cu-Ni) Magnetizace: N45 Magnetická síla: cca 120 kg Krabice mezi magnetem a hřebíky jsou více než 40 mm tlusté. Jeden hřebík přiletí k magnetu ze vzdálenosti 10 cm. Jeden hřebík přiletí k magnetu ze vzdálenosti 10 cm.

6 Otáčivý magnetický háček
Průměr 25 mm Hmotnost:36 g Magnetická síla:cca 20 kg Otáčivý magnetický háček Průměr 25 mm Hmotnost:36 g Magnetická síla:cca 20 kg

7 Jak si můžeš magnetickou sílu změřit?
Magnet je podložen pásky skla. Kulička je poblíž netečného pásma magnetu. Distančním blokem oddělující kuličku od vah je plastový odměrný válec. Je lehký a dostatečně stabilní. V dané poloze přitahuje magnet kuličku silou 90 mN. Pomůcky: Digitální váhy, distanční blok z polystyrenu, stojan s držáky, pravítko, zkoumaný magnet, feromagnetické těleso. Magnet je podložen pásky skla. Kulička je poblíž netečného pásma magnetu. Distančním blokem oddělující kuličku od vah je plastový odměrný válec. Je lehký a dostatečně stabilní. V dané poloze přitahuje magnet kuličku silou 90 mN.

8 Ještě jednou supermagnety…
Kouzlo! Dva malé neodymové kroužky unesou přes 20 kg zátěže. Kouzlo! Dva malé neodymové kroužky unesou přes 20 kg zátěže.

9 Ruční analogové siloměry
Jedná se o univerzální analogové siloměry, gram vážky, pro měření síly v tahu i v tlaku, vybavené funkcí podržení maximální naměřené hodnoty.

10 Ruční digitální siloměry
Uplatní se všude tam, kde je nutné měřit sílu v tahu nebo tlaku maximální rozsah N dobu provozu 30 hodin mezi nabitími

11 Testování tvrdosti betonu
Schmidtova kladívka Měřící rozsah N/mm² pevnosti v tlaku Rázová energie = 2,207 Nm Hodnoty odrazu jsou zaznamenány jako sloupcový diagram na registrační papír. Jedna role papíru se automaticky posouvá a je schopna pojmout až 4000 měření. Často je most testován na několik místech kvůli jednotné kvalitě betonu. Inženýr udělá několik testů v intervalu 10m. Hodnoty odrazu jsou zaznamenány jako sloupcový diagram na registrační papír. Jedna role papíru se automaticky posouvá a je schopna pojmout až 4000 měření. Často je most testován na několik místech kvůli jednotné kvalitě betonu. Inženýr udělá několik testů v intervalu 10m.

12 Trhací stroje pokrývají rozsah do 300 kN
slouží k posouzení mechanických vlastností rozličných materiálů jako jsou papír, plasty, gumy, textilie, kovy … v tahu, tlaku nebo ohybu a to jak za normálních klimatických podmínek tak i za vysokých či nízkých teplot (-150°C do 1500°C) pokrývají rozsah do 300 kN Generují sílu v tahu i tlaku, každý model rámu má k dispozici několik rozsahů silového snímače. Na jednom stroji tak lze pracovat s více výměnými snímači a tedy ve více rozsazích. (trhací stroje) slouží k posouzení mechanických vlastností rozličných materiálů jako jsou papír, plasty, gumy, textilie, kovy atd. v tahu, tlaku nebo ohybu a to jak za normálních klimatických podmínek tak i za vysokých či nízkých teplot (-150°C do 1500°C).

13 Zkušební lis na maltoviny
je určen k provádění zkoušek pevnosti maltových kostek v tlaku a zkoušek pevnosti maltových trámečků v tahu za ohybu je určen k provádění zkoušek pevnosti maltových kostek v tlaku Hodnota zatěžovací síly je snímána prostřednictvím tenzometrických snímačů síly a to pro zkoušku pevnosti v tlaku snímačem o rozsahu 400 kN a pro zkoušku v tahu za ohybu snímačem o rozsahu 5 kN

14 Adheze = vyhodnocování přilnavosti
…… postupně se zvyšuje zátěžná síla na diamantový Rockwellův hrot …… špička hrotu se současně posouvá po měřené vrstvě …… používá se zátěžná síla 20 – 120 N …… je detekován zvuk, který se mění při odtržení vrstvy ……pomocí mikroskopu se určí na vzniklé dráze místo, kde došlo k odtržení vrstvy a je odečtena přesná hodnota kritické zátěže Adheze jedná se vyhodnocování přilnavosti vrstvy k povlakovanému nástroji. Při vyhodnocování se využívá principu postupně se zvyšující zátěžné síly na diamantový Rockwellův hrot při současném posouvání špičky hrotu po měřené vrstvě. S ohledem na běžné velikosti přilnavosti se prakticky používá zátěžná síla v rozsahu N. Při měření vrstvy je detekována akustická emise, která se mění při odtržení vrstvy což koresponduje s určitou hodnotou v N. Tato kritická hodnota při které dochází k odtržení vrstvy se označuje jako adheze vrstvy. Navíc je možné provést závěrečnou kontrolu pomocí optického mikroskopu. Pomocí mikroskopu se určí na vzniklé dráze místo, kde došlo k odtržení vrstvy a je odečtena přesná hodnota kritické zátěže.


Stáhnout ppt "Síla a její měření v praxi"

Podobné prezentace


Reklamy Google