Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DROGY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DROGY."— Transkript prezentace:

1 DROGY

2 Zpracoval Jindřich Smrkovský

3 Co to jsou drogy Drogy se dají definovat jako omamné látky, které mění stav člověka různými způsoby. Získávají se buď z rostlin nebo chemickou syntézou. Člověk si může vypěstovat návyk buď psychický nebo fyzický a stává se z něho toxikoman. Světová zdravotní organizace definuje pojem toxikoman jako každou oběť fyzické či psychické závislosti (nebo obou těchto závislostí zároveň).

4 Jak funguje droga Droga funguje na chemickém principu, kdy pod vlivem některého z mnoha alkaloidů, např.nikotinu, dochází k modifikaci synaptického přenosu, což vyvolává „neobvyklé“ stavy pro danou situaci.

5 Psychické poruchy a onemocnění
Různá duševní onemocnění vyskytující se společně s užíváním drog jsou poměrně častým jevem. Souběh duševní choroby a užívání drog je častý a setkávají se s ním všechna zařízení, která se zabývají péčí o drogově závislé. Z velké části se jedná o onemocnění méně vážná, vyskytují se však i velmi vážná duševní onemocnění typu psychóz.

6 Historie drog Látky, kterým dnes říkáme drogy, byly užívány již starověkými civilizacemi. Pokud byla nějaká droga ve starověku potlačována, byl to alkohol. Šlo o drogy přírodní, tedy hlavně opium a konopí. Teprve na přelomu 19. a 20. století se následkem prohibice začínají vyrábět drogy umělé - syntetické. Po ilegalizaci s nimi začíná obchodovat mafie, jde hlavně o heroin.

7 Nejznámější drogy Marihuana Heroin Kokain Hašiš Morfin Pervitin LSD
Ecstasy

8 Marihuana Získává se z rostliny Konopí. Bývají to především sušené listy a květy. Aplikovaná nejčastěji kouřením, na rozdíl od jiných drog není silně návyková. Způsobuje stavy euforie, otupělosti a ospalosti. Patří k nejrozsáhlejším lehkým drogám.

9 Marihuana

10 Heroin K jeho výrobě se používá mák. Většina heroinu pochází z Thajska a je vyráběn z opia. Je vysoce návykový a je aplikován převážně pomocí injekčních stříkaček nebo inhalací. Distribuován bývá ve formě bílého prášku.

11 Kde se heroin nejvíce vyskytuje

12 Thajsko

13 Heroin

14 Kokain Je vyráběn z listů koky. Hlavním výrobcem je Kolumbie. Je vysoce návykový a je aplikován inhalací. Je distribuován ve formě prášku.

15 Kolumbie

16 Kokain

17 Hašiš Derivátem pryskyřic získávaných z konopí. Je silnější než marihuana a bývá aplikován kouřením z dýmek nebo cigaret.

18 Hašiš

19 Morfin Vyskytuje se v makovicích. Čistý morfin se získává z opia. Je to silné narkotikum. Narušuje přenos signálu bolesti. Silně návykový. Aplikovat se dá různě injekčně, kouřením, šňupáním. Bývá dostupný ve formě rozpustných solí - sulfátu a hydrochloridu.

20 Morfin

21 Pervitin Vyrábí se z amfetaminu nebo efedrinu. Vzhled bílý prášek. Aplikace nejčastěji šňupáním, kouřením, nitrožilně. Silně návykový, poškození psychicky, psychózy.

22 Pervitin

23 LSD Vyrábí se z kyseliny lysergové, je bezbarvou látkou bez chuti a zápachu. Vyskytuje se převážně v tekuté formě nebo tabletách. Vytváří pocity neobvyklích vizí a pocitů (psychotropní látka).

24 LSD

25 Ecstasy Je syntetická droga. Bílý krystalický prášek je dostupný ve formě tablet.Má výraznou silnou nahořklou chuť. Vyřazuje z činnosti tepelnou regulaci organismu - nebezpečí přehřátí.

26 Prevalence užívání extáze

27 Ecstasy


Stáhnout ppt "DROGY."

Podobné prezentace


Reklamy Google