Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Měření a měřidla v technické praxi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Měření a měřidla v technické praxi"— Transkript prezentace:

1 Měření a měřidla v technické praxi
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Měření a měřidla v technické praxi Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Měření Při měření porovnáváme měřenou veličinu - délku s měrnou jednotkou pomocí měřidla. K měření délky se jako měřidla používají skládací, dřevěné, plastikové, svinovací nebo ocelové metry, posuvná měřidla, pásma, hlubkoměry, hodinky a mikrometry.

4 Metry Pojmenuj a ukaž který metr je skládací, svinovací, plastový

5 Názvy rozměrů při měření
Zkratky a názvy jednotlivých rozměrů při měření : A – šířka L – délka B – výška T – tloušťka D - průměr H – hloubka E - rozteč

6 Posuvné měřidlo Posuvné měřidlo je měřidlo určené pro přesné měření délek. Mezi uživateli bývá nazýváno šuplera nebo šupléra. Používá se především ve strojírenství a průmyslu.

7 Digitální posuvné měřidlo
V současné době se vyrábějí i digitální posuvná měřidla. Od analogových se liší tím, že nemají milimetrovou stupnici a jejich pevná a posuvná část fungují jako magnetický snímač dráhy. Funguje na baterie a číslicový displej zobrazuje přímo naměřenou hodnotu. Pracuje se s nimi stejně jako s analogovými měřidly. Oproti jim mají výhodu jednoduššího odečítání naměřených hodnot.

8 MIKROMETR Mikrometr je označován jemný měřící přístroj určený pro přesné měření vzdáleností. Používá se zejména v průmyslu pod oficiálním názvem mikrometrické měřidlo.

9 Indikátor - hodinky Slouží pro velmi přesné měření rozměrů ve strojírenství Používá se název „hodinky“ i když neslouží k měření času. Důvodem názvu je ciferník připomínající hodinky. Lze je použít třeba pro zjišťování kulatosti osově souměrných předmětů, např. klikového mechanismu u motoru auta.

10 Otázky k opakování Napiš, jaké znáš měřidla ?
Která měřidla se používají k měření ve strojírenství ? Která měřidla se používají k měření v truhlářství? Jaké měřidlo použiješ pro měření délky desky stolu ? Čím změříš průměr šroubu ? Jaké znáš nejpřesnější měřidlo pro měření ve strojírenství ?

11 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Calibro con rondella 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Calipers 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Micrometers.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Comparateur0.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Fotografie vlastní


Stáhnout ppt "Měření a měřidla v technické praxi"

Podobné prezentace


Reklamy Google