Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na nechráněnou aposematickou kořist Školitel: Mgr. Petr Veselý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na nechráněnou aposematickou kořist Školitel: Mgr. Petr Veselý."— Transkript prezentace:

1 Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na nechráněnou aposematickou kořist Školitel: Mgr. Petr Veselý Michaela Prášková Vedoucí práce: Mgr. Petr Veselý Vedoucí práce: Mgr. Petr Veselý

2 Cíle práce Testovat reakce sýkory koňadry(Parus major) na švába argentinského (Blaptica dubia) nesoucího štítek s modifikovaným vzorem ruměnice pospolné (Pyrrhocoris apterus). Testovat výstražnou funkci „očních skvrn“ na polokrovkách ruměnice.

3 Hypotézy Liší se reakce sýkor koňader na různé modifikace vzoru ruměnice? Je původní divoký vzor nejlepší ochranou před útokem predátora? Jak ovlivňuje ptačí reakci barva, kontrastnost a provedení „očních skvrn“ ve vzoru ruměnice?

4 Background 1

5 Background 2

6 Metodika - barvy štítků
WILD A B C D E Hypotéza> WILD=E>C>D>B>A

7 Výsledky I počet manipulujících a žeroucích ptáků
Fisher exact test

8 Výsledky II počet manipulovaných švábů
GLM ,log link funkction, Poisson distr. (Kolmogorov-Smirnov: d = 0,1248, p = 0,052), one-way ANOVA, DF = 4, F = 21,57075, p = 0,000244, post hoc Tukey HSD test- průkazně se liší jen vzory B a C (p = 0,024684)

9 Výsledky III počet žraných švábů
GLM ,log link funkction, Poisson distr. (Kolmogorov-Smirnov: d = 0,1156, p = 0,058), one-way ANOVA, DF = 4, F = 1,91524, p = 0,144187

10 Výsledky IV počet švábů zkoumaných zblízka
Data se nepodařilo znormalizovat- použit neparametrický test (Kruskal-Wallis median test: DF = 4, chí = 7,852564, p = 0,0971)

11 Výsledky V doba, po kterou byli švábi pozorováni zdálky
Data se nepodařilo znormalizovat- použit neparametrický test (Kruskal-Wallis median test: DF = 4, chí = 18,80, p = 0,0009)

12 Výsledky VI latence k první manipulaci s kořistí
Normalizace zlogaritmováním, one-way ANOVA: DF = 4, F = 1,153, p = 0,336742

13 Výsledky VII latence k první manipulaci s kořistí data jen pro ptáky, kteří manipulovali

14 Závěry I Nejméně je napadán vzor Nejvíce je napadán vzor
Nejvíce žrány , nejméně ,ale je sežrán vždy jen první nabídnutý šváb Zblízka je nejméně zkoumán vzor (neprůkazně) Zdálky je nejdéle zkoumán vzor Ptáci útočí na všechny vzory po přibližně stejné době, snad jen vzor je napadán relativně nejrychleji

15 Závěry II působí na ptáky nejméně výstražně, nicméně dlouho jej ptáci pozorují, než o jeho výstražnosti rozhodnou, je to jediný vzor, který chrání trochu hůře než divoký (neprůkazně) působí na ptáky nejvíce odpudivě, ani zblízka se na něj nedívají, je to jediný vzor poskytující trochu lepší ochranu, než divoký (neprůkazně)

16 Závěry III Nejvíce napadány jsou vzory , Znamená to tedy, aby byla ruměnice dobře chráněná před predátory, musí mít ve svém vzoru jak tečky (sami o sobě výstražnou funkci neplní), tak i svůj vlastní obrys vzoru. Ideálním řešením je tedy divoký vzor ruměnice, ale výsledky ukázaly, že uměle vytvořený vzor tvoří efektivnější ochranu (neprůkazně), což by mohlo být způsobeno jeho generalizací se slunéčky (ovšem proč ne ).

17 Závěry IV Vzor , o kterém jsme předpokládali, že bude nejlépe imitovat přirozený vzor ruměnice, dosahuje ve většině sledovaných aktivit průměrných hodnot. Není tedy důležité jestli tečka nebo kruh, ale čím je tečka obkroužena Nejvýstražněji působí červená tečka obkroužená černou barvou (kruhem nebo celou plochou) To je přesně opačně, než jak je tomu u přirozeného vzoru 

18 Děkuji za pozornost!!!


Stáhnout ppt "Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na nechráněnou aposematickou kořist Školitel: Mgr. Petr Veselý."

Podobné prezentace


Reklamy Google