Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Základy společenských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Základy společenských."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Základy společenských věd Ročník: III. Téma: Filosofie a náboženství Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_28 Datum: 17.5.2013 Anotace: Sekty a nová náboženská hnutí, jejich působení a vliv na člověka Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch

2 SEKTA Slovo pochází z lat. seco, což znamená „řezat“, „oddělovat“. Sekta je menší, uzavřená a zpravidla náboženská skupina, jejíž názory jsou v rozporu s míněním většiny. Členové sekty se oddělují od většinové společnosti a neuznávají její hodnoty. Sekty si kladou nárok na výlučnost a klíč k pravému poznání. Členem sekty se člověk stane zpravidla konverzí. Sekty mohou být nebezpečné a mohou mít tendenci kontrolovat život a myšlení svých členů.

3 Svědkové Jehovovi Náboženská společnost vzniká v 70. letech 19. stol. v USA. Svědkové Jehovovi neslaví Vánoce ani žádné jiné svátky, které nemají svou oporu v Bibli. Odmítají transfuzi krve. Za II. světové války byli obětí holocaustu.

4 Hnutí Hare Krišna Hnutí má své kořeny v hinduismu a pochází z Indie. Zakladatelem hnutí byl Šríla Prabhupáda z indické Kalkaty. Prabhupáda šířil své učení nejprve v 60. letech v USA a první členy získal z řad hippies. Čtyři hlavní zákazy, jež musí člen hnutí dodržovat: - nejíst maso - neužívat omamné látky - zdržet se nemanželského sexu - nehrát hazardní hry Hlavní mantra (modlitba) zní: Haré Krišna Krišna Krišna Haré Haré Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré

5 MORMONI Církev byla založena v USA roku 1830 Josephem Smithem. Plný název církve zní „Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů“. Joseph Smith získal od anděla Mormona zlaté desky, z nichž přepsal poselství – Knihu Mormon. V minulosti praktikovali mormoni mnohoženství. Mormoni nekouří, nepijí alkohol a papají mnoho ovoce a zeleniny. Nejvíce mormonů žije v USA v Utahu, hlavním sídlem je Salt Lake City.

6 MOONISTÉ – CÍRKEV SJEDNOCENÍ Hnutí bylo založeno roku 1954 v Jižní Koreji Son-mjong Munem. Moonovi se zjevil nejen Ježíš, ale i Mojžíš, Buddha i samotný Bůh. Moonisté praktikují hromadné svatby (až sedm tisíc párů najednou), kdy manžele vybírá reverend Moon. Manželství jsou většinou mezirasová. Církev vlastní řadu firem nebo hotelů po celém světě. Moonisté čelí řadě obvinění z vymývání mozků a nátlaku. V současné době církev vede syn zakladatele Moona.

7 Hromadná svatba moonistů

8 VESMÍRNÍ LIDÉ

9 ZDROJE: http://zwillingekaulitz.blog.cz/1003/sekty-aneb-svedci-jehovovi http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_spole%C4%8Dnost_pro_v%C 4%9Bdom%C3%AD_Kr%C5%A1ny http://odkrytelzi.cz/slovnik/mormoni-cirkev-jezise-krista-svatych-poslednich-dnu/ http://www.notav.info/post/per-bonanni-i-no-tav-sono-come-i-mormoni/ http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/277763-zemrel-guru-moonisticke-sekty-expert-na- hromadne-svatby-lidi-kteri-se-nikdy-nevideli.html http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/215559-mooniste-se-berou-ve-velkem-i-bez- sveho-reverenda/


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Základy společenských."

Podobné prezentace


Reklamy Google