Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA."— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA

2 NÁRŮST SVĚTOVÉ MIGRACE
  V posledních letech neustále stoupá počet lidí, kteří hledají lepší práci za hranicemi svých zemí. Na poč. 21. st. je na světě každý 35.člověk běžencem. Pokud by všichni tito lidé žili na jednom místě, vytvořili by pátý nejlidnatější stát světa.

3 SVĚTOVÁ MIGRACE NA MAPĚ
Migrace se dotýká každé země – buď jsou zeměmi původními, přestupními anebo cílovými. Zatímco většina lidí odchází z rozvojových zemí, ne všechny hostitelské země jsou vyspělé.Odhaduje se, že v roce 2000 západní vyspělé země přijaly kolem 40 procent běženců.

4 ODKUD PŘICHÁZEJÍ UPRCHLÍCI
Důvodem proč lidé opouštějí své země je touha po lepších příležitostech. Miliony lidí jsou ale k emigraci donuceni strachem z pronásledování,válek, náboženského vyznání …

5 KAM UPRCHLÍCI NEJČASTĚJI MÍŘÍ
Více než 140 zemí ratifikovalo mezinárodní úmluvu, která je zavazuje dodržovat práva uprchlíků. Debata o právech uprchlíků se týká jak vyspělých zemí Evropy,USA, tak i některých afrických a asijských zemí. Řada států svou azylovou politiku zpřísňuje, což podle OSN v některých případech vede ke snížení počtu uznaných uprchlíků.

6 Arménie ( ) - etničtí Arménci, kteří utekli z Ázerbajdžánu během války o Náhorní Karabach v letech 1988 – 1993 Čína ( ) - podle odhadů asi uprchlíků a uchazečům o azyl,až z nich byli etničtí Číňané z Vietnamu, zbytek byl zejména ze Severní Koreje Kongo ( ) - uprchlíci zejména z Angoly, Súdánu, Burundi a Ugandy Německo ( ) - většina emigrantů pochází z Jugoslávie, Turecka, Iráku a Íránu Írán ( ) - přibližně jeden milion z nich jsou Afghánci, zbytek jsou Iráčané Pákistán ( ) - většina z nich jsou Afghánci Srbsko a Černá Hora ( ) - většinou etničtí Srbové, kteří uprchli z Chorvatska a Bosny a Hercegoviny během v let 1991 a 1995 Súdán ( ) uprchlíků z Eritreje, z Ugandy a z Etiopie Tanzanie ( ) - ze sousedních zemí Burundi, Demokratické republiky Kongo a Rwandy USA ( ) - navzdory zpřísnění azylových zákonů po útocích na New York a Washington 11. září 2001 poskytují USA útočiště polovině všech utečenců světa Nejčastěji pocházejí ze Střední Ameriky pak Asie a Afriky.

7 PŘISTĚHOVALCI JAKO PRACOVNÍ SÍLA
Přistěhovalci tvoří významnou část pracovní síly v mnoha nejvyspělejších zemí světa. Podle Organizace pro spolupráci a rozvoj (OECD) mají tyto země zájem o nové pracovníky z řad imigrantů, částečně kvůli stárnutí jejich obyvatel. Mnoho průmyslových zemí se snaží získat vysoce kvalifikované zahraniční pracovníky.

8 KAM MÍŘÍ VYDĚLANÉ PENÍZE
Peníze, posílané přistěhovalci zpět do svých zemí, jsou stále významnějším zdrojem financí v mnoha rozvojových zemích – po zahraničních investicích do soukromých společností jsou druhým největším zdrojem peněz ze zahraničí. V roce 2001 činily odeslané obnosy do rozvojových zemí 72,3 miliard.

9 POJMY PRO OPAKOVÁNÍ Migrace - trvalá - dočasná - nucená - dobrovolná
Emigrace Imigrace Uprchlík Levná pracovní síla Stárnutí populace Přirozený přírůstek - úbytek


Stáhnout ppt "SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA."

Podobné prezentace


Reklamy Google