Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309"— Transkript prezentace:

1 ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Charakteristika zvěřiny a její význam ve výživě
Zvěřina bývala kdysi hlavním zdrojem výživy člověka. S postupujícím vývojem lidské společnosti se však stávala čím dál více jen pochoutkou. Za zvěřinu se považují zvířata, která žijí volně v přírodě a jsou lovena. Období a způsob lovu jsou stanoveny honebními předpisy. Zvěřina musí pocházet ze zvěře ulovené odstřelem, přičemž se dbá, aby nebyla střelou (zejména broky) příliš znehodnocena. Způsob lovu ovlivňuje i chuť a trvanlivost zvěřiny. Maso zvěřiny je tmavočervené až červenohnědé, tužší, má malý obsah tuku. Má osobitou pikantní chuť a vůni. Každý druh zvěře má vlastní pach a chuť. Maso je výživnější než maso jatečních zvířat, má vyšší obsah bílkovin a minerálních látek (sodík, draslík, železo, fosfor), vitaminy skupiny B. Pro malý obsah tuku je lehce stravitelné.

3 Rozdělení zvěřiny 1. Vysoká (spárkatá) Jelen, srnec, daněk JELEN SRNA
obr. 1 obr. 2 obr. 3 JELEN SRNA DANĚK

4 ZAJÍC DIVOKÝ KRÁLÍK DIVOKÝ VEPŘ
2. Nízká srstnatá Zajíc, divoký králík obr. 4 obr. 5 ZAJÍC DIVOKÝ KRÁLÍK obr. 6 3. Černá Divoký vepř (kňour, bachyně, selata) DIVOKÝ VEPŘ

5 BAŽANT TETŘEV DIVOKÁ KACHNA
4. Pernatá Bažant, koroptev, divoká kachna, tetřev obr. 7 obr. 8 obr. 9 BAŽANT TETŘEV DIVOKÁ KACHNA

6 5. Červená Medvěd, muflon, kamzík MEDVĚD MUFLON KAMZÍK obr. 10 obr. 11

7 Požadavky na jakost zvěřiny
Zvěřina prochází povinnou veterinární prohlídkou. Musí pocházet ze zdravé, po ulovení správně ošetřené zvěře, prosté zjevných známek ošetřování látkami s farmakologickými účinky, které by mohly přejít do potravin. Záznam o veterinární prohlídce je veden v průvodních dokladech dodávky. Ošetřování a zrání masa Zvěřina musí být ihned po odstřelu vyvrhnuta nebo vyháčkována. Zrání masa probíhá pomaleji než u jatečního masa. Při zrání se ve zvěřině zvyšuje obsah kyseliny mléčné, probíhá kyselá reakce. Kyselé prostředí zamezuje rozvoji hnilobných mikroorganismů, zvěřina se stává trvanlivější. Pernatá zvěřina zraje zavěšená za hlavičku. Vysoká a nízká zvěřina se zavěšuje za zadní běhy. Zrání probíhá při nízké teplotě v místnosti, kde proudí vzduch. Během zrání se maso stává křehčí, stravitelnější a získává příjemnou vůni.

8 Vady zvěřiny Zapaření zvěřiny K zapaření zvěřiny dochází zejména tehdy, není-li po odstřelu dostatečně vychlazena, ošetřena a vyvrhnuta nebo neodborným skladováním. Napadení zvěřiny plísní Plíseň se objevuje na povrchu zvěřiny v důsledku jejího příliš dlouhého zrání. Napadení zvěřiny plísní je doprovázeno odporně kyselou nepříjemnou chutí a vůní. Hniloba zvěřiny Příčinou hniloby je obvykle nedostatečné ošetření zvěřiny po lovu (nedostatečné vychlazení nebo pozdní vyvržení vnitřností). Střečkovitost zvěřiny Střečkovitost způsobují už za života zvěře cizopasníci z rodu střečkovitých. Pod kůží vytvářejí larvy střečků bobule s dýchacím otvorem.

9 Kuchyňská úprava zvěřiny
Maso zvěřiny nízké, vysoké, černé a červené je možné před tepelnou úpravou nakládat do mořidel, tzv. láku (tj. nálev z převařené vody, koření – celý pepř, nové koření, jalovec a kořenová zelenina). Maso je křehčí a chutnější. Dále se před úpravou u některých druhů provádí odblaňování a špikování. Z vnitřností se používá srdce, játra a jazyk. Pernatá zvěřina se škube nasucho, dále se provádí špikování, menší kusy se obalují slaninou. Skladování zvěřiny Zvěřinu je možno skladovat déle než jiné druhy masa, neboť má delší trvanlivost. Zvěřina se skladuje v dobře větraných prostorách s nekolísající teplotou. Zvěřina v celku se skladuje nejvhodněji ve visu, jednotlivé rozvěšené části se nesmějí navzájem dotýkat. Chlazená zvěřina se skladuje v chladírnách při teplotě od 1 do 6 °C, zmrazená v mrazícím zařízení při teplotě nižší než – 18 °C.

10 Vysoká (spárkatá) srna Nízká srstnatá divoký králík
Zařadíte druhy zvěřiny do skupin? obr. 2 obr. 5 obr. 7 Vysoká (spárkatá) srna Nízká srstnatá divoký králík Pernatá bažant obr. 6 obr. 12 Černá divoký vepř Červená kamzík

11 METODICKÝ LIST Snímek 3 až 6 Na snímku se po kliknutí zobrazí zařazení zvěřiny do skupin včetně zobrazení některých druhů, učitel formou diskuze s žáky tyto skupiny rozšíří o další druhy. Snímek 10 Ověření pozornosti žáků. Učitel kontrolními otázkami ověřuje pozornost žáků při prezentaci. Na snímku se po kliknutí objeví obrázek zvířete, po dalším kliknutí správná odpověď.

12 CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Internet:
KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, Merkur. Internet: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit ]. Dostupné z:

13 CITACE OBRÁZKŮ obr. 1 SMUDGE 9000. Soubor:Red Deer Stag.jpg - Wikipedie [online]. 20. leden [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 2 MAREK SZCZEPANEK. Soubor:Capreolus capreolus (Marek Szczepanek).jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 3 B.NAVEZ. Soubor:Dama dama8.JPG - Wikipedie [online]. 10. července [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 4 MODMATE. Soubor:Feldhase Schiermonnikoog.JPG – Wikislovník [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5 JJ HARRISON. Soubor:Oryctolagus cuniculus Tasmania 2.jpg - Wikipedie [online]. 28. říjen [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 6 VOGELTANZ, Jaroslav. Výsledky obrázků Google pro [cit ]. Dostupné z: obr. 7 LUKASZ LUKASIK. Soubor:Phasianus colchicus 2 tom (Lukasz Lukasik).jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z:

14 obr. 8 ORIGINAL UPLOADER WAS ETTRIG AT SV.WIKIPEDIA. Soubor:Tetrao urogallus tjäder.jpeg - Wikipedie [online]. 10. leden [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 9 ANTON HOLMQUIST SOASTA. Soubor:Mallard jpg - Wikipedie [online]. 8. květen [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 10 ALVARO CHING. Soubor:Oso pardo madrid.jpg - Wikipedie [online]. 12. srpen [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 11 ESSICA DENNETT. Soubor:Mouflon 2.jpg - Wikipedie [online] vyd [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 12 LUIDGER. Soubor:Gämse am Frieder.jpg - Wikipedie [online]. 12. listopad [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z:


Stáhnout ppt "ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309"

Podobné prezentace


Reklamy Google