Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Karel IV.

3 Římský císař, český, lombardský a arelatský král, hrabě lucemburský, markhrabě moravský.

4 Karel IV. byl syn Elišky Přemyslovny a krále Jana Lucemburského.

5 Karel IV. dosáhl jako první český panovník hodnosti římského císaře.
Byl velmi vzdělaný a inteligentní, plynně hovořil pěti jazyky.

6 Karel IV. podporoval umění a architekturu
Karel IV. podporoval umění a architekturu. Nechal postavit např: Karlův most, Katedrálu sv.Víta, Karlštejn.

7 Jako český král proslul Karel IV
Jako český král proslul Karel IV. především založením univerzity v Praze

8 Karel IV. měl čtyři manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká,  Anna Svídnická, Alžběta Pomořanská .
K Alžbětě Pomořanské se vypráví pověst: ,,…Alžběta uměla meče lámat a kovy ohébat…“ (film Noc na Karlštejně)

9 Prvorozeným synem Karla IV. byl Václav IV
Prvorozeným synem Karla IV. byl Václav IV. Ten později soupeřil o trůn se svým bratrem Zikmundem. Zikmund Václav IV.

10 Za vlády Karla IV. byla naše země centrem Evropy.
Karel IV. zemřel v roce Byl pochován v katedrále svatého Víta. Za vlády Karla IV. byla naše země centrem Evropy. O Karlovi IV. se mluvilo jako o otci vlasti.

11 Kontrolní úkoly. Doplň chybějící slova ve větách : Karel IV. byl synem _______________ a ________________ . Jako první český panovník dosáhl hodnosti ________________. Podporoval ____________ a ______________. Proslavil se založením _____________ v Praze. Měl celkem _______ manželky, jeho syny byli ____________ a _____________. Karel IV. je nazýván ___________________ .

12 Proveď kontrolu : Karel IV. byl synem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Jako první český panovník dosáhl hodnosti římského císaře. Podporoval umění a architekturu. Proslavil se založením univerzity v Praze. Měl celkem čtyři manželky, jeho syny byli Václav IV. a Zikmund. Karel IV. je nazýván otcem vlasti .

13 Prameny, odkazy : MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. Charles_I-ohn_Ocko_votive_picture-fragment.jpg x475.jpg tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTwi0eGA73eUfsKd_khGY8DSkEQMrK4pXYLouhjOVGSMjhSgVSO tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT_McRLEGqKyAHu0Y8MT9EBRoVwEV6g_5SMHInivvKjdlgoi46BQw guide.cz/media/thumbs/digital_guide/pamatky_by_divine/Hradcany/Chram_sv_Vita/007_Chram_Sv_Vita_jpg_340x267_q85. jpg Vv9BRL6wtibgLNCkd5BNu27qkCUaeii3M4tp5oHhnpSkSoKRyLI_2CFj

14 jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 7. ročník pořadové číslo DUM  16 datum   název DUM  Karel IV. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.


Stáhnout ppt "Karel IV. Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google