Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního."— Transkript prezentace:

1

2 Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y

3 Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního pohledu 5. Výsledný subpohled 6. Subpohled přehledový 7. Subpohled relační 8. Závěr

4 1. Úvod Subpohled je taková složka pohledu, která je také pohledem. Jedná se tedy o pohled v pohledu. Přitom oba pohledy jsou spolu propo- jeny. Subpohledy mohou být pouze v obecných pohledech, nikoli ve standardních pohledech. Subpohledy jsou obvykle tvořeny stan- dardními pohledy. Počet subpohledů není teoreticky omezen, v praxi se však používá jeden nebo dva, výjimečně více. Subpohled může vypadat takto (viz další strana):

5 2. Vytváření soustavy subpohled Subpohled vytvoříme nejsnáze tak, že si necháme vygenerovat počá- teční návrh této soustavy a potom oba pohledy upravíme. Při popisu pohledů je potřeba mít dopředu rozmyšlené, co v kterém pohledu bude.

6 Při vytváření nového pohledu je nutné, abychom zvolili iniciální tvar pohledu. V prvním sloupci se objeví seznam atributů naší tabulky. Ve druhém se upravují popisky. Do třetího sloupce vepíšeme složku subpohledu. V posledním sloupci se nám objeví dotazové pole, které si sami určíme pro každý atribut zvlášť. Je nutné vyplnit také jméno subpohledu, který má vzniknout.

7 3. Standardní subpohled Návrhář standardního pohledu je odlišný od návrháře pohledu obecného. Je to tím, že při návrhu standardního pohledu můžeme ovlivnit mnohem méně parametrů. Můžeme pouze přidávat nebo ubírat sloupce a měnit jejich šířku, počet složek je také velmi omezen.

8 4. Návrhář standardního pohledu

9 5. Výsledný subpohled

10 6. Subpohled přehledový Subpohledů máme dva typy. Jsou to tyto: 1. Subpohled přehledový (listovací) Tento obsahuje stejná data jako superpohled a slouží k přehlednému listování seznamem. Oba spojené pohledy mají vždy vybraný tentýž záznam (jsou vázány na stejný záznam).

11 7. Subpohled relační Tento subpohled ukazuje do jiné tabulky než superpohled. Mezi těmito tabulkami je však vazba, která záznamům tabulky superpohledu přiřazuje záznamy tabulky subpohledu. Při listování v superpohledu se v subpohledu automaticky zobrazují záznamy svázané s vybraným záznamem v superpohledu.

12 8. Závěr


Stáhnout ppt "Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního."

Podobné prezentace


Reklamy Google