Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZNAK MĚSTA PLZEŇ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZNAK MĚSTA PLZEŇ."— Transkript prezentace:

1 ZNAK MĚSTA PLZEŇ

2 NEJSTARŠÍ PODOBA ZNAKU
Plzeňští měli již před rokem 1433 ve znaku svého města chrtici. Již v 15. století lidé věřili, že chrtice vyjadřuje věrnost katolické církvi a českému králi. Počátek plzeňského erbu tedy tvořil červený štít a v něm stříbrná chrtice.

3 K rozšíření erbu došlo krátce po roce 1433, když císař Zikmund Lucemburský dal Plzeňským do znaku velblouda. Zlatý dvouhrbý velbloud měl připomínat jejich činy při neúspěšném obležení Plzně husity – Plzeňané při výpadu proti obléhajícím vojskům ukořistili velblouda,kterého husité obdrželi darem od polského krále. Nedávné výzkumy prokázaly, že původní barva tohoto pole štítu nebyla zelená, ale modrá.

4 DALŠÍ ROZŠÍŘENÍ ZNAKU Za věrnost Římu proti většině českého
národa vydal roku 1466 papež Pavel II. listinu, jíž přidal Plzni do erbu dvě nová pole, která symbolizovala papeže i jeho úřad a dále poměr Čech k římské říši. Od té doby tvořil znak čtvercový štít. Ve stříbrném poli byly dva zlaté papežské klíče a ve zlatém poli zbrojnoš s mečem, který držel v pravici pravou polovinu černého orla.

5 PŘESNÝ POPIS ZNAKU 2. pole - zlaté: 1. pole - stříbrné:
vpravo hledící stojící zbrojnoš s připásaným mečem se zlatým jilcem, který přidržuje levicí, v pravici drží pravou polovinu černého orla s červeným jazykem 4. pole - červené: stříbrná chrtice ve skoku se zdviženým ocasem, na krku se zlatým obojkem s kroužkem. 1. pole - stříbrné: 2 vzhůru postavené a od sebe odvrácené zlaté klíče dole svázané 3. pole - zelené: zlatý dvouhrbý velbloud kráčející vlevo

6 Srdeční štítek je červený, na něm stříbrná hradba s římsou a cimbuřím, mezi dvěma stříbrnými věžemi. Uprostřed hradby je otevřená černá gotická brána. V bráně stojí voják v červeném plášti a v helmě s klenotem černého orlího křídla. V pravici drží o rameno opřený meč, levicí si kryje hruď gotickým štítem, v němž je v červeném poli český lev. Nad cimbuřím se tyčí stříbrná postava prostovlasé dívky, která drží v každé ruce prapor. V pravici je černý s českým lvem, v levici prapor se svatováclavskou orlicí.

7 ZNAK SE ŠTÍTONOŠEM Brzy po roce 1433 si naši předkové sami doplnili erb postavou anděla-štítonoše. Na důkaz vítězství katolické strany přidal r.1578 do znaku města papež Řehoř XIII.: vysoký zlatý kříž vztyčený na zeleném trojvrší, na němž je zlatý nápis: “In hoc signo vinces” (v tomto znamení zvítězíš) olivovou ratolest dvě helmy a halapartna

8 ZNAK PLZEŇSKÉHO KRAJE 1.pole ČESKÝ LEV 2.pole VELBLOUD – symbol Plzně
3.pole 2 PRUHY= 2 ŘEKY stříbrná Berounka zlatonosná Otava 4.pole ROTUNDA STARÝ PLZENEC


Stáhnout ppt "ZNAK MĚSTA PLZEŇ."

Podobné prezentace


Reklamy Google