Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzor titulní strany: PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzor titulní strany: PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení."— Transkript prezentace:

1 Vzor titulní strany: PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení snímku (obrázky, texty ….. ) je libovolné. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

2 VÝŽIVOVÉ POTŘEBY KLIENTŮ ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ STRAVY Strava musí obsahovat základní živiny:  bílkoviny  tuky  cukry  minerály  stopové prvky, vitaminy Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

3 Potřeba hlavních živin je individuální a liší se podle:  věku  pohlaví  tělesné zátěže Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

4 BÍLKOVINY  základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny  bílkoviny jsou zdrojem energie, chybí-li sacharidy a tuky  denní potřeba bílkovin závisí na věku, zdravotním stavu  vyšší spotřebu mají ženy v těhotenství a lidé v rekonvalescenci Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

5 Bílkoviny dělíme: 1.živočišného původu – maso, mléko, vejce, mléčné výrobky 2. rostlinného původu – luštěniny, obilniny, brambory, zelenina Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

6 TUKY  sloučeniny glycerolu a mastných kyselin  nejvyšší energetická hodnota ze všech živin  hlavní zásobárna tuků u člověka je tukové vazivo  tuky živočišné zvyšují riziko aterosklerózy  vitaminy v rozpustných tucích jsou: A, D, E, K Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

7 Sacharidy  základním zdrojem energie pro člověka DĚLENÍ SACHARIDŮ  jednoduché – monosacharidy (glukóza)  složené ze dvou – disacharidy (maltóza)  složené z více – polysacharidy (škrob) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

8 MINERÁLNÍ LATKY  nemají energetický význam, jsou však stavebními látkami  vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, železo, hořčík STOPOVÉ PRVKY  jód, měď, fluor Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

9 VITAMINY Vitaminy jsou biologicky významné látky a mají ochranný význam. VITAMINY: B1, B2, B5, B6, niacin – kyselina nikotinová, kyselina listová, vitamin B12, vitamin C, D, E, K Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

10 ZÁKLADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Zdravá výživa se také nazývá racionální výživa. Cílem výživy je dodat organismu důležité živiny, látky a vodu. Správný výběr potravin může snížit riziko výskytu onemocnění jako je obezita, hypertenze, cukrovka, infarkt, ateroskleróza, osteoporóza, některá nádorové onemocnění. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

11 Zásady racionální výživy:  řídíme se nejnovějšími vědeckými poznatky  dbáme na potřeby organismu vzhledem k věku, pohlaví, tělesnému výkonu, podmínkám prostředí Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

12  zdravá výživa by měla být pestrá, střídmá a vyvážená  zamezit zbytečnému a nezdravému přejídání  do stravy zařazovat dostatek ovoce a zeleniny  dbát na pitný režim  pokud možno pojídat čerstvé potraviny  snížit příjem soli a koření Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

13 UKÁZKY PYRAMIDOVÝCH VÝŽIV Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

14 FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝŽIVU 1.Biologické faktory  příjem potravy  trávení – mechanické a chemické rozmělnění potravy  resorpce – vstřebávání rozštěpených látek  vylučování – nestrávených zbytků Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

15 2.Psychické faktory  libé pocity při jídle  stres – odmítání potravy nebo naopak přejídání 3.Sociokulturní faktory:  tradice a zvyky každé kultury  náboženství – zákaz masa a alkoholických nápojů  životní styl – nevhodné rychlé občerstvení Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

16  ekonomická situace rodiny, státu  nebezpečné reklamy  špatné individuální stravovací návyky ALTERNATIVNÍ SMĚRY VÝŽIVY  vegetariánství, semivegetariáni  vegani  vitariáni  makrobiotika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

17 vegetariáni semivegetariáni vegani vitariáni makrobiotika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

18 Poruchy výživy:  mentální anorexie  bulimie  malnutrice  kachexie  karence  nechutenství Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

19 ANOREXIE BULIMIE Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

20 PŘIROZENÁ VÝŽIVA Člověk potřebuje ke své každodenní výživě takové množství potravy, které odpovídá jeho spotřebě energie. Faktory ovlivňující metabolismus:  věk, tělesná teplota  fyzický výkon, mužské pohlavní hormony zrychlují metabolismus, hormony štítné žlázy zrychlují metabolismus Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

21  kojení je nenahraditelnou přirozenou výživou dítěte Mateřské mléko:  obsahuje ochranné látky, které chrání dítě před většinou infekcí  snižuje výskyt alergií, předává dítěti všechny nezbytné živiny  zamezuje rozvoji onemocnění  velice dobře se tráví a vstřebává Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

22 Přirozená výživa a strava  pestrá  přiměřená  chutná  komplexní  racionální Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

23 Výživa dětí předškolního věku  základem dětské stravy je mléko a mléčné výrobky, které zajišťují příjem stavebních látek pro růst a vývoj dítěte, zejména bílkovin a vápníku  učte děti od raného věku jíst různé druhy zeleniny – syrové i vařené  nedávejte dětem „za odměnu“ sladkosti, nahraďte je ovocem Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

24  uzeniny a různé slané pochutiny do jídelníčku nejmladších nepatří Výživa dětí mladšího školního věku  mléko a mléčné výrobky zůstávají nadále významnou složkou výživy  ke svačinám do školy podávejte dětem ovoce a zeleninu  dbejte na dostatek nesladkých nápojů Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

25  nedávejte dětem peníze na svačiny, utratí je většinou za nežádoucí pochutiny  uzeniny a pochutiny nejsou pro dětský organismus přínosem, ale naopak rizikem zdravého vývoje Výživa dětí staršího školního věku  stravovací zvyklosti dítěte jsou již ustálené  zajišťujte dětem i v tomto období obědy ve školních jídelnách, !přiměřená váha dítěte Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

26 VÝŽIVA V TĚHOTENSTVÍ  v prvním trimestru není nutné zvyšovat energetický příjem  od druhého trimestru by se měl zvýšit o 150 – 200 kcal na den  potřeba proteinů je od druhého trimestru zvýšena  tuky by se na úhradě celkového příjmu energie měly podílet 30% Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

27 VÝŽIVA VE STÁŘÍ  podvýživa je u starých lidí poměrně častým jevem  důsledkem podvýživy není jen pokles tělesné hmotnosti, ale především pokles proteosyntézy  zhoršení výživy starých lidí je často spojováno s ekonomickými problémy  mezi příčinami zhoršení výživy ve stáří je častá psychosociální izolace, deprese, demence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

28 Při přípravě stravy je vhodné mít na zřeteli následující doporučení:  strava má být co nejvíce pestrá  s ohledem na časté poruchy chuti více kořeněná  s ohledem na ztrátu chrupu je vhodné přizpůsobit její úpravu a konzistenci  s ohledem na možné poruchy polykání, trávení a vstřebávání jíst pomalu Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

29  maso přibližně 100 g/den  mléko a mléčné výrobky – alespoň dvě dávky denně  ovoce a především zeleninu je žádoucí konzumovat až několikrát denně  velmi důležitá je péče o pitný režim  při sestavování jídelníčku dbáme, aby strava byla energeticky přiměřená Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

30 UMĚLÁ VÝŽIVA Cíle umělé výživy:  poskytnout energetické substráty  poskytnout esenciální živiny  „farmakonutrice“: speciální živiny – léčiva Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

31 Umělá výživa novorozence a kojence V případě, že matka nemůže z nějakých příčin kojit, je nutno dítěti dodat umělou výživu. Tato výživa je svým složením téměř totožná se základními složkami mateřského mléka. Od konce 6. měsíce do výživy začínáme zavádět příkrmy. Od 1 roku podáváme již mletou běžnou stravu. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

32 Mléko či mléčné výrobky by měly být zastoupeny v denním jídelníčku alespoň ve 2 dávkách. Upřednostňujeme přípravu vařením, dušením, smažená jídla nejsou vhodná. U dětí, u nichž se projevila alergie ve formě ekzému či průjmů, se podává speciální dieta. Od 3. roku můžeme podávat stravu zcela shodnou s obecnými zásadami zdravé výživy. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

33 Technika umělé výživy:  vždy pracujeme v čistém prostředí  používáme kojeneckou vodu  po nakrmení kojence necháme odříhnout  sledujeme záruční dobu mléčných výrobků  kašovitá jídla podáváme lžičkou  snažíme se naučit dítě pít z hrníčku, po 1. roce by již nemělo pít z kojenecké láhve Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

34 Enterální výživa Je podávání firemně připravené směsi živin – tuky, cukry, bílkoviny, ionty, stopové prvky, vitaminy, vlákniny – do trávicího traktu. Tato výživa je podávána, když pacient nemá dostatečný perorální příjem při funkčním zažívacím traktu a pokud můžeme výživu do trávicí soustavy dopravit. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

35 Výhody enterální výživy:  je přirozenou cestu příjmu, trávení a resorpce živin  stimuluje střevní motilitu  udržuje fyziologickou střevní mikroflóru a bariérovou funkci střeva  představuje prevenci vzniku stresového vředu  komplikace enterální výživy jsou méně časté Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

36  aplikace je snazší a jednodušší  je podstatně levnější Podává se především v těchto indikací:  poruchy zažívacího traktu  poruchy neurologické a psychiatrické  akutní stavy – po operacích  výživa při onkologickém onemocnění  předoperační nutriční podpora Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

37  podvýživa starších nemocných  potravinové alergie  chronické infekce – TBC, HIV Cesty podání:  sipping – nemocný přípravky popíjí  výživa sondou  výživa gastomií či jejunostomií Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

38 Parenterální výživa Je aplikace živin přímo do cévního systému pacienta. Tento způsob výživy je vyhrazen pro pacienty, které není možné vyživovat enterální cestou. Dělení parenterální výživy  podle cesty aplikace, podle podílu na výživě  podle typu aplikovaných roztoků, podle délky podávání Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

39 PŘÍPRAVA POKRMŮ Při přípravě pokrmů musíme dbát na moderní trendy:  pestrá strava na snížení množství konzumovaných živočišných tuků  větší podíl zeleniny a ovoce  zvýšený podíl výrobků z celozrnné mouky  omezení soli a cukru Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

40 Ochrana spotřebitele:  čerstvé suroviny  hygiena při přípravě pokrmů  správné technologické postupy  dostatečná tepelná úprava  vhodné vybavení  dodržování předpisů pro zpracování surovin Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

41 Základní tepelné úpravy jsou  vaření  dušení  pečení  smažení Smažení a grilování jsou nejhorší způsoby jídla! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

42 SYSTÉM NUTRIČNÍ PÉČE Dobře fungující systém nutriční péče umožňuje snadnější rozpoznání již existujícího nebo hrozícího problému s nevhodnou nebo nedostatečně složenou výživou. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

43 Nutriční péče se týká těchto onemocnění:  obezita  akutní pankreatitida  chronická pankreatitida  diabetes mellitus  akutní ledvinové selhání  chronické rány  stáří Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

44 STOP MALNUTRICE ! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

45 Malnutrice Malnutrice je špatný výživový stav nemocného. Tento stav je způsoben nedostatečným přísunem:  bílkovin  cukrů  tuků  stopových prvků  vitaminů Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

46 Mezi rizikové pacienty patří:  onkologičtí  neurologičtí  s ledvinovým selháním  respiračním selháním  gastrointestinálním onemocněním Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

47 Příčiny vzniku malnutrice se dělí do několika základních skupin Nejdůležitějšími faktory jsou:  nedostatečný přívod potravy  poruchy vstřebávání  poruchy trávení  metabolické poruchy  zvýšené ztráty, zvýšená potřeba živin Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

48 Změny organismu při malnutrici:  dochází postižení kardiovaskulárního systému, může vést až k srdečnímu selhávání  slabost dýchacího svalstva, mohou vést plicním infekcím  oslabení kosterního svalstva, snižuje tělesnou aktivitu, zhoršení hojicích procesů  v oblasti trávicího traktu se zhoršuje motilita – úloha střeva Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

49 DIETNÍ SYSTÉM Diety jsou sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly sestaveny podle potřeb pacientů. Jsou nedílnou součástí léčebného procesu. Historie jednotného dietního systému sahá do 50. let minulého století. V roce 1968 byl novelizován. Novelizovaný dietní systém je v nemocnicích zaveden od roku Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

50 V roce 1991 byl Ministerstvem zdravotnictví ČR vydán metodický list upravující předchozí legislativu. K základním bodům patří: - poskytovatel péče má povinnost vypracovat dietní systém sestavený podle potřeb daného zařízení - léčebnou výživu sestavují v zařízeních nutriční terapeuti a nutriční asistenti Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

51 DĚLENÍ DIET DIETY ZÁKLADNÍ  tekutá, kašovitá  šetřící, racionální  s omezením tuků, bílkovinná, bezezbytková  s omezením proteinů, nízkocholesterolová  redukční, diabetická  neslaná šetřící, výživná Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

52  batolící, strava dětí 3 – 6  výběrová DIETY SPECIÁLNÍ  čajová, tekutá výživná  s přísným omezením tuků  diabetická s omezením tuků  strava dětí 7 – 10 Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

53 DIETY STANDARDIZOVANÉ  bezlepková  pankreatická  při chronickém selhávání ledvin  při fenylketonurii  geriatrická Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

54 STOP OBEZITĚ Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

55 OBEZITA Obezita vzniká ve většině případů vnějšími vlivy. Pouze u 10 % obézních nalezneme některou z poruch endokrinních žláz. U všech ostatních obézních je nadměrná hmotnost důsledkem nepoměru příjmu a výdeje energie, případně nesprávného režimu příjmu potravin. Přímá dědičnost obezity nebyla nikdy prokázána! Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

56 Pro vznik obezity jsou důležité poslední měsíce těhotenství a 1. rok života dítěte, neboť v této době se zakládá největší počet tukových buněk a jejich počet je potom po celý život relativně stálý! Rizika obezity:  vysoký krevní tlak, cukrovka  ateroskleróza, infarkt myokardu  cévní mozkové příhody, plicní embolie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

57  opotřebení kloubů a páteře  selhávání dýchání  výskyt gynekologických nádorů – nádorů dělohy, vaječníků, prsu  urologické nádory – prostata a ledviny  nádorů trávicího traktu – tlusté střevo, játra, žlučník, slinivka  psychosociální aspekty obezity Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

58 DIETNÍ OPATŘENÍ !!!  omezení spotřeby tuků  omezení příjmu sladkých pokrmů  změnit stravovací návyk ve prospěch bílkovin a vláknin  nelze doporučovat hladovky, změna pohybového režimu  poslední porce potravin okolo páté hodiny odpoledne Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

59 PROJEKT „CHUTNÝ ŽIVOT“ V životě seniorů hraje stravování významnou roli. Jedná se o dostatečný příjem živin, jejich přípravu, kulturní konzumaci, rituály a aktivity. Tato východiska byla důležitá při tvorbě projektu „Chutný život“ – jehož principy mohou být inspirací pro zlepšení stravování seniorů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

60 Řešitelem projektu byl Státní zdravotní ústav v Praze a vychází ze zájmu a fantazie při tvorbě jídelníčků a seznamováním se s různými světovými kuchyněmi. Těžištěm projektu, který probíhal v letech 2003 – 2005 byla odpolední setkání, kterých se zúčastnily skupiny seniorů v počtu 15 – až 40. Senioři se seznamovali s kuchyněmi různých národů. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK


Stáhnout ppt "Vzor titulní strany: PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení."

Podobné prezentace


Reklamy Google