Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková."— Transkript prezentace:

1 Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková

2 Redukovaný text, který bez doplňkových nebo hodnotících informací charakterizuje obsah dokumentu.

3 Základní vlastnosti referátu
výstižnost, přehlednost, jasnost, stručnost, přesnost, objektivnost a čtivost

4 Referát je formulován v přirozeném jazyce - obvykle ve větách, někdy však jen v heslovité podobě, telegrafickým stylem. Referát může používat textových formulací z referovaného dokumentu, ale jako celek je formulován nově.

5 Ve spojení s bibliografickými záznamy referovaných dokumentů se referáty publikují v referátových publikacích (např. referátové bibliografie, referátová periodika apod.)

6 Podle charakteru zpracování
informativní, indikativní, kritický, modulární, analytický, monografický, přehledový, výběrový a autorský referát

7 Informativní referát Referát uvádějící maximum podstatných informací obsažených v referovaném dokumentu. Má výraznou substituční funkcí (nahrazuje původní dokument a uplatňuje se zejména v případě jeho nedostupnosti), proto se vyznačuje větším rozsahem (zpravidla několik set slov, popř. i více).

8 Indikativní referát Referát stručně a výběrově charakterizující obsah a druh referovaného dokumentu. Má výraznou selekční funkci (umožňuje volbu, zda je účelné seznámit se s plným textem referovaného dokumentu), zahrnuje slov, popř. i méně.

9 Kritický referát - referát hodnotící referovaný dokument
Kritický referát - referát hodnotící referovaný dokument. Bývá psán odborníkem příslušného oboru a přibližuje se k recenzi. Modulární referát - referát složený z anotace, indikativního referátu, informativního referátu a kritického referátu dokumentu.

10 Analytický referát - referát uspořádaný podle daných věcných hledisek; uspořádání nemusí odpovídat struktuře referovaného dokumentu. Monografický referát - referát jediného referovaném dokumentu. Přehledový referát - referát několika referovaných dokumentů týkajících se téhož tématu, který syntetizuje informace ze všech referovaných dokumentů. Přibližuje se studijně rozborové zprávě.

11 Výběrový referát - referát, který se referovaným dokumentem zabývá pouze z určitého hlediska (tématu, skupiny uživatelů apod.). Autorský referát - referát vytvořený autorem referovaného dokumentu. Někdy bývá (jako synopse) publikován přímo v referovaném dokumentu.

12 Abstrakt Abstrakt je stručný výtah vědeckého článku, dizertační práce, referátu nebo jakékoliv hloubkové analýzy jakéhokoliv předmětu nebo disciplíny. Často slouží jako pomoc čtenáři rychle se zorientovat v dané práci. Je-li abstrakt použit, vždy se nachází na začátku rukopisu, působí jako bod vstupu pro vědeckou práci nebo patentovou žádost. Typická délka slov

13 KTD: Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna ČR, [cit ]. Dostupné z: <


Stáhnout ppt "Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková."

Podobné prezentace


Reklamy Google