Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Degradace půd vlivem zemědělství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Degradace půd vlivem zemědělství"— Transkript prezentace:

1 Degradace půd vlivem zemědělství
Vypracovala Barbora Pražanová Degradace půd vlivem zemědělství

2 Definice degradace Půdní degradace je proces, při kterém dochází ke snížení úrodnosti, využitelnosti půdy a snižují se také její ekologické funkce.

3 Degradace a člověk Degradace má částečně přírodní charakter
Značná část negativních vlivů pochází z lidské činnosti nebo člověk svými zásahy zrychluje degradaci. Druhy degradace: Fyzikální (eroze, kompakce, svahové pohyby) Chemická (salinizace, alkalizace, okyselování, chem. znečištění, nadměrné hnojení)

4 Eroze Eroze je přirozený proces rozrušování a transportu objektů na zemském povrchu Vodní, větrná, sněhová, ledová Člověk svou činností erozi značně zvyšuje díky používání techniky v zemědělství a odlesňováním, nadměrným spásáním a špatnému hospodaření Opatření: orba po vrstevnici, budování teras, pěstování vhodných rostlin, zamezit nadměrnému spásání

5 Eroze

6 Eroze

7 Vodní eroze v ČR

8 Kompakce Hlavní příčinou je využívání těžké techniky při hospodaření
Dochází ke snížení jejich pórovitosti a zvýšení objemové hmotnosti. Takové půdy mají narušenou funkčnost, rostliny těžko zakořeňují a obvykle je narušen i přísun živin a vody

9 Chemická degradace Nadměrné hnojení a pěstování stále stejných plodin
Zasolování – vzniká při zavlažování zemědělsky využívaných ploch vodou, po odpaření vody však soli a jiné látky zůstávají, což způsobuje zasolování půd Kontaminace cizorodými látkami Okyselování půd (kyselé deště)

10 Zasolování půdy

11 Opatření proti degradaci půd
Orba zabraňující zvýšené erozi, tzn. orba kolmo ke svážnici Udržování remízků a mezí, které zabraňují vodní i větrné erozi půdy. Orba v obrovských lánech je sice jednodušší technicky, ale silně podporuje degradaci půdy. Zemědělské plochy ve svažitých oblastech by měly být zakládány terasovitě Zachovávání zalesněných částí a vegetační pestrosti, při větší vegetační pestrosti a obměně zemědělských plodin je obnova půdního fondu a živin v něm snazší.

12 Zdroje gradace_pudy&site=puda d


Stáhnout ppt "Degradace půd vlivem zemědělství"

Podobné prezentace


Reklamy Google