Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkční magnetická rezonance

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkční magnetická rezonance"— Transkript prezentace:

1 Funkční magnetická rezonance

2 Mozková aktivita a fMR 1937 Linus Pauling rozdíl magnetických vlastností okysličené a neokysličené krve německý neuroanatom Korbinian Brodmann ( ) Nervové buňky v určitých oblastech mozkové kůry zvyšují svou činnost, čímž stoupají jejich nároky na přísun energie z glukózy. Aby kůra mohla zpracovat více glukózy, musí spotřebovat i více kyslíku, čímž v daném místě vznikne více neokysličené krve. Díky změně poměru mezi okysličenou a neokysličenou krví se v daném místě změní intenzita magnetického pole, kterou dokážeme zaznamenat.

3 Typy fMRI BOLD fMRI-blood oxygeantion level dependent-poměr mezi oxy/deoxy h. perfuzní fMRI

4 Rozdíl oproti klas.MR Větší objem dat ukládá se pouze část mozku
horší rozlišení +několik kvalitnějších snímků

5 Lokalizace motorických a senzorických oblastí.
a) Specializace jednotlivých oblastí pro řízení pohybu podél řezu motorickou kůrou. Důležité části těla (ruka, rty a jazyk) jsou řízeny rozsáhlejšími oblastmi mozkové kůry, než paže nebo noha, které nejsou schopny tak složitých pohybů. b)rytmický pohyb rukou. pohybu prsty pravou rukou se aktivovala převážně levá hemisféra mozku (zeleně), při provádění levou rukou (červeně). Žluté oblasti uprostřed obrázku označují doplňkovou motorickou oblast, která se aktivuje při pohybu pravou i levou rukou. +oblasti, které se mohou podílet na nouzovém řízení pohybu stejnostrannou končetinou v případě, kdy je centrum v druhé hemisféře zničeno chorobným procesem

6

7 Vnímání času u člověka. Skupina zdravých dobrovolníků řešila mentální úlohu založenou na tzv. reprodukci časových intervalů. Každý z nich měl stisknout tlačítko v okamžiku, kdy uplynul předem naučený časový interval. Mapy znázorňují oblasti mozkové kůry, které se pravděpodobně podílejí na ukládání informací o prožitém čase v řádu 5-20 vteřin. Tento nález podporuje hypotézu, že se v mozku člověka nachází akumulátor prožitého času.

8

9 Funkční zobrazení mozku u pacienta s vrozeným extrémním hydrocefalem
Funkční zobrazení mozku u pacienta s vrozeným extrémním hydrocefalem. plastické změny mozku před narozením v důsledku virové infekce. mozek je tvořen jen tenkou vrstvou šedé a bílé hmoty a je zcela vyplněn tekutinou (mozkomíšním mokem). Absolvována zvláštní škola. Je zcela soběstačný a má jen lehce neobratnou levou ruku. Jeho vyjadřovací schopnosti jsou v pásmu průměru. Je schopen luštit křížovky a velmi dobře zpívá. Hůře se orientuje v prostoru. Barevné oblasti odpovídají pohybu prsty jeho levé (zelená) a pravé (modrá) ruky. Žluté oblasti se aktivují při zrakové stimulaci, červené při vymýšlení podstatných jmen, které začínají na určité písmeno.

10

11 Výzkum Parkinsonovy choroby (stimulace)
Alzheimerova choroba Výzkum senzorických, motorických drah v mozku Mozková centra

12 fMR a evokované potenciály
Nejčastěji zraková stimulace dříve kontrastní látka zrcadlo+LCD obrazovka oxy/deoxyhemoglobin-dia/paramagnetické vlastnosti Echo Planar Imaging -vyhodnocení po 1 RF-pulzu

13

14

15

16 dobrovolníci Dobrovolníci na vyšetření cca 400Kč
CEROS-roztroušená skleróza FN u svaté Anny-cd s vlastními snímky

17 výhody Vysoká rozlišovací schopnost bez vlivu na organismus
žádné RTG záření

18 nevýhody Kontraindikace kardiostimulátor,kovové předměty
artefakty pohybem vyšetřovaného cena přístroj > 60M vyšetření cca 6000Kč kontrast. l. klaustrofobie

19 Internetové odkazy fMRI http://fmri.mchmi.com/
SW matlab-


Stáhnout ppt "Funkční magnetická rezonance"

Podobné prezentace


Reklamy Google