Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa ve stáří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa ve stáří."— Transkript prezentace:

1 Výživa ve stáří

2 Charakteristickým rysem stáří je změna složení lidského těla a změna energetické potřeby.
Snižuje se netuková hmota organismu (svalová, kostní denzita), snižuje se množství vody na cca 53%. stoupá celkový podíl tukové tkáně (z cca 14 % na 30%). ztráta svaloviny má závažné důsledky a může být velmi rychlá zvláště v kritických a stresových stavech organismu starého člověka. podíl svalové hmoty 30tiletého člověka je asi 30% tělesné hmoty, u 70tiletého klesá na asi 15%. 1. Klesá i energetická potřeba. 2. Snižují se celkové zásoby proteinů v organismu, které jsou důležité pro imunitní systém, pro boj s onemocněním a jinými patologickými stavy.

3 Právě se změnou složení lidského těla ve stáří častěji vzniká malnutrice.

4 Co má vliv na rozvoj malnutrice?
polymorbidita užívání mnoha léků ztráta chrupu snížené využití živin méně pohybové aktivity sociální izolace, psychické problémy, deprese ekonomické obtíže

5 Malnutrice je patologický stav způsobený nedostatkem živin
je častá u hospitalizovaných pacientů trpí jí staří lidé již před přijetím do nemocnice během pobytu v nemocnici se rychle zhoršuje

6 Malnutrice je příčinou prodloužení pobytu v nemocnici,
zpomaluje uzdravování, zhoršuje hojení ran, může vést až ke smrti. Proto je naprosto nutné: eliminovat dny hladovění z důvodu např. různých vyšetření na nejnižší možnou míru. Pacienta, kterému by hrozila malnutrice před plánovanou operací, nutričně připravit s pomocí např. potravních doplňků – sipping či enterální nebo parenterální výživy.

7 Zjišťování výživového stavu pacienta
antropometrická měření, biochemická vyšetření, BMI, pomocí nutričních dotazníků. Jejich vyhodnocením zjistíme hrozící rizika či stupeň malnutrice.

8 Snížení energetické potřeby a tím snížení energetické hodnoty stravy vede bohužel často k příjmu biologicky méně hodnotných látek.

9 Poměr živin Energetický trojpoměr živin zůstává ve stáří přibližně stejný: 12 – 15% energie by mělo být hrazeno bílkovinami, 30% tuky, 55 – 58% sacharidy. Celkové množství energie denně je sníženo průměrně o 2 500kJ. Graf:

10 Potřeba bílkovin. Není jednoznačný názor, jestli je potřeba ve vyšším věku zvyšovat množství bílkovin. Průměrná potřeba bílkovin pro dospělého zdravého člověka je 0,8g B/kg/den hmotnosti. U osob starších 70ti let je to 0,6 g B/kg/den hmotnosti člověka. Např. 10 – 25 % žen starších 75 let jí méně než 30g B denně! Dle závěrů WHO je však navržena bezpečná dávka bílkovin ve stáří a to: 1,0 – 1,25 g B/kg/den hmotnosti. Bylo též zjištěno, že zvýšený příjem B uprostřed dne zvyšuje ve stáří syntézu vlastních bílkovin.

11 Bílkoviny Jsou základní stavební jednotkou organismu. Řada důležitých součástí org. je bílkovinné povahy. 1g B poskytuje energii 17 kJ. B se skládají z aminokyselin. Z hlediska významu pro organismus rozdělujeme B na plnohodnotné – ty obsahují všechny esenciální AMK ve správném množství a poměru ( valin, leucin, isoleucin, tryptofan, treonin, metionin, lysin,fenylalanin a v dospívání a dětství arginin a histidin) a neplnohodnotné. Plnohodnotné B jsou živočišné, neplnohodnotné jsou B rostlinné. Jejich poměr by měl být přibližně 1:1. Využitelnost živočišných bílkovin je však daleko vyšší.

12

13 Tuky důležitý zdroj energie, hlavně zásobní.
1g T poskytuje energii 38 kJ. příjem tuků (30 % z celk. příjmu) by měl být hrazen: 10% tukem nasyceným (obsahující vyšší mastné kyseliny palmitovou a stearovou) – veškerý živočišný tuk a palmový a kokosový tuk, který se ve velké míře používá při výrově potravin obsahující tuk – pekařské výrobky, cukrářské výrobky. 12% tukem mononenasyceným (obsahujícím příznivou kyselinu olejovou) – olej olivový a řepkový. 8% tukem polynenasyceným (kyseliny linoleová, arašidonová, EPA, DHA) – oleje slunečnicový, sojový, tuk z ryb, ořechy), který je též pro organismus příznivý.

14

15 Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem.
1g S poskytuje energii 17 kJ. Energii my měl organismus získávat hlavně ze škrobů. Jednoduchých sacharidů jako je sacharóza, laktóza, glukóza, fruktóza by mělo být z celkového množství sacharidů cca 10 – 15%.

16

17 Sacharidy - vláknina: Hraje důležitou roli nejen ve stravě seniorů (hrubá i jemná). Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Fermentace jemné vlákniny bakteriemi tlustého střeva působí příznivě na kolonocyty, vznikají zde krátké mastné kyseliny, které zlepšují energetickou rovnováhu. Vláknina též snižuje inzulinovou rezistenci, zlepšuje glukózovou toleranci. Doporučovaná dávka je i pro seniory 20 – 20g denně. Je možno ji i doplňovat nutričními doplňky s vlákninou, které obsahují i další biologicky hodnotné látky – vitamíny, minerály, stopové prvky. Vláknina je obsažena v celozrnných obilovinách a výrobcích a pokrmech z nich, luštěninách, ovoci, zelenině a bramborách.

18 Vitamíny a minerály Ve stáří jsou velmi časté karence:
vitamínů - thiamin, riboflavin, pyridoxin, B 12, kyselina listová, niacin, vitamín C, A, D, E, K, minerálních látek - vápník, železo, zinek, měď, selen, chrom, hořčík.

19 Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora:
Strava: pestrá, smíšená, biologicky a energeticky vyvážená: upřednostňovat rostlinné tuky( z důvodu antiaterogenity), zařazovat i máslo, které je lehčeji stravitelné solit méně (doporučená dávka je cca 5g denně.) omezit jednoduché sacharidy – cukry (je to pouze energie) denně zařazovat celozrnné pečivo, ovesné vločky, pohanku, jáhly, neloupanou rýži, dle snášenlivosti luštěniny (nevařit ve vodě, v které se máčely – méně budou nadýmat)

20 Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora:
dostatek zeleniny 300g denně a ovoce 200g denně v různých úpravách - obsahují antioxidanty, které působí proti kyslíkatým radikálům urychlujícím stárnutí dostatek vlákniny, minerálů a vitamínů (antioxidanty) upřednostňovat masa světlá, jako drůbeží, králičí, 2krát týdně ryba uzeniny pro nadbytek soli a dusičnanů omezovat

21 Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora:
zařazovat vejce v lehce stravitelné formě, možno i jen bílky v případě onemocnění s poruchou metabolismu tuků a cholesterolu nezapomenout zařazovat důležitou součást stravy jako jsou mléko a mléčné výrobky, spíše polotučné, zakysané, které mají příznivý účinek na trávicí trakt

22

23 Výživová doporučení zohledňující vždy zdravotní a výživový stav seniora:
z technologických úprav omezovat smažení pro vznik karcinogenních látek, zařazovat dušení, vaření, pečení v alobalu, opékání denně alespoň 2 l tekutin – slabý černý čaj, zelený čaj, ovocné čaje, ředěné ovocné a zeleninové štávy a džusy, minerálky (nejvíce denně 0.2l, střídat druhy) jíst častěji menší porce při podávání stravy brát zřetel na dobu podávání léků

24

25 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Výživa ve stáří."

Podobné prezentace


Reklamy Google