Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."— Transkript prezentace:

1 rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

2 SACHARIDY Romana Breklová, , 9. ročník, chemie – čtení s porozuměním

3 Sacharidy jsou látky, které obsahují
- UHLÍK (C) - VODÍK (H) - KYSLÍK (O)

4 FOTOSYNTÉZA teplo - světlo chlorofyl kyslík oxid uhličitý glukóza voda voda

5 Fotosyntéza doplň: světlo a teplo, voda, oxid uhličitý, glukóza, kyslík
Kontrola na dalším snímku:

6 Fotosyntéza doplň: světlo a teplo, voda, oxid uhličitý, glukóza, kyslík
Kontrola na dalším snímku:

7 GLUKÓZA (hroznový cukr)
bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě obsažena v ovocných šťávách, v medu, v lidské krvi je zdrojem ENERGIE je součástí umělé výživy (při jejím trávení se uvolňuje energie a vzniká oxid uhličitý a voda, které vydechujeme)

8 bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě
SACHARÓZA bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě má sladkou chuť – sladíme s ní (cukr) obsažena v cukrové řepě Cukrovar Doksany

9 Cukr se vyrábí z řepy cukrovky v cukrovarech.
Řepné bulvy se krouhají a vyluhují v horké vodě. Nežádoucí příměsi se odstraňují hydroxidem uhličitým. Následuje filtrace směsi. Krystalizací se z filtrátu získává cukr.

10 ŠKROB bílá, ve vodě málo rozpustná pevná látka
získává se z brambor a obilí používá se k výrobě glukosy a technických lepidel je součástí potravy

11 Použitý materiál: Sacharidy Kytka Slunce Fotosyntéza Fotosyntéza list Hroznový cukr Hroznový cukr – tablety Cukr Cukrovar Řepa Cukr v krabici Škrob a brambor Škrob Amylon


Stáhnout ppt "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google