Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětHospodářský zeměpis Tematický okruhSvětová ekonomika- sekundární a terciární sektor TémaDřevozpracující průmysl Označení DUMUVY_32_INOVACE_826 Jméno autoraIng. Kateřina Vasilová Datum vytvoření14. 3. 2013 AnotaceCharakteristika, tendence a regionální přehled světové výroby dřevařských výrobků, papíru, celulózy, nábytku, hudebních nástrojů a dalších výrobků ze dřeva, lze využít jako osnovu pro výklad učitele a základní strukturu zápisu žáků do sešitu. Následuje pracovní list pro procvičení.

2 Obecná charakteristika -Zabývá se výrobou skleněných a keramických výrobků pro denní užití v domácnostech nebo pro výrobu v jiných odvětvích, dále stavebních materiálů a pojivových směsí pro stavebnictví -Základní surovinou jsou sklářské písky, keramické hlíny a jíly a pískoviny, vápenec a sádrovec -Pro výrobu je třeba velké množství energie (tavení, vypalování),dostatek vody (chlazení, hašení) některé výroby jsou ekologicky nešetrné k přírodě (výroba cementu, vápna)

3 Sklářská výroba -Ve vyspělých zemích prošla krizí – dnes se soustřeďuje na vysoce kvalitní a speciální sklo, z výrobků precizní ruční práce dražších výrobků Druhy skla: křemenné – křehké, odolává vysokým teplotám osvětlovací sklo, laboratorní sodnovápenaté – běžné skleněné výrobky – obaly, stolní sklo draselnovápenaté - tvrdé – chemické a stolní olovnaté – měkké – pro broušené výrobky borité - odolné vysokým teplotám a korozi – varné sklo, farmaceutické sklo, izolace vodní – nestabilní – využití jako pojivo žáruvzdorných materiálů a pro protipožární nástřiky

4 Producenti a komodity Tabulové sklo, obaly – USA, státy EU Fotovoltaické sklo – Čína Stolní a ozdobné sklo – státy Evropy – ČR, Německo, Itálie, Belgie

5 Keramická výroba -Výroba ze speciálních směsí přírodních surovin se základem plastických jílů -Výrobky se liší propustností vody a pevností a slinutím střepu – nejkvalitnější je porcelán -Využívá se ve: stavebnictví – cihlářské výrobky,dlažby a obklady domácnosti – stolní, varná a bílá (sanitární) průmyslu – nádoby – chemický, potravinářský - elektroizolace – elektro průmysl žáruvzdorné – strojírenství - kamna

6 Producenti Výroba a vývoz keramických výrobků: Čína – 11 % světového exportu Itálie – 5 % Německo - 3 % Španělsko USA

7 Stavební hmoty -Představuje výrobu tradičních materiálů – vápno, cement, sádra + Nové moderní trendy - speciální pojivové směsi s předem danými vlastnostmi, lepidla, glazury,… - Souvisí s rozvojem stavebnictví – soustředěno do vyspělých zemí Evropy a USA a zemí s prudkým rozvojem hospodářství (Čína)

8 Použitá literatura Bičík I.:Hospodářský zeměpis- Globální geografické aspekty světového hospodářství, 1.vyd. NČGS, Praha 2005, ISBN 80-8634-52-6, s. 51 Dnešní svět – časopis pro moderní výuku, č. 2, ročník 2012/2013,TERRA Praha 2012, ISSN 1801- 4119, s. 10


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google