Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody."— Transkript prezentace:

1 BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody

2 Depozitní obchody Depozitní obchody
Jako depozitní (depotni, vkladové) produkty se označuji všechny druhy bankovních obchodů, kterými si banka opatřuje kapitál k vlastnímu podnikání. Zahrnuji nejen transakce mezi bankou a jejími klienty, ale i transakce mezi bankami navzájem a metodicky nejnověji i transakce mezi bankou a bankou centrální.

3 Za základní lze považovat následující čtyři:
Tvorba vlastního kapitálu Přijímání vkladů Vydávání bankovních dluhopisů Speciální depozitní produkty

4

5 Tvorba vlastního kapitálu
Kapitálové zdroje komerčních bank jsou v naprosté většině cizí a podíl vlastního kapitálu z celkového objemu zdrojů tvoří pouze menší zlomek, změny v bankovním sektoru – růst konkurence, rizikovosti, dlužnické krize, insolvence apod. – způsobuji, že význam vlastního kapitálu v úhrnu zdrojů postupně narůstá.

6 Ve prospěch zvyšovaní váhy vlastního kapitálu bank působí hned několik faktorů:
Vlastni kapitál je nejkvalitnějším zdrojem vyrovnávání případných ztrát. Vlastní kapitál posiluje likviditu a důvěryhodnost banky. Vlastni kapitál je poměrně stabilní a roste s výnosnosti aktivních operaci. Vlastni kapitál je levnějším zdrojem financování než kapitál cizí. Vlastní kapitál omezuje rozsah úvěrových operací.

7 Kapitálové přiměřenost na základě Basilejských dohod od roku 1988 závazná pro všechny země Evropské unie (podíl vlastního kapitálu váženého koeficienty rizikovosti aktiv musí byt minimálně 8 %).

8 Přijímání vkladů Forem depozitních – vkladových – obchodů je velké množství, nejzákladnějšími jsou tyto typy depozitních obchodů: vkladní knížky vkladové certifikáty (listy) prémiové spořeni vklady s pevným terminem vklady s vypovědění lhůtou revolvingový terminovaný vklad

9 Každý depozitní obchod má určité atributy, jejichž specifikum je před uzavřením každého tohoto obchodu nutno respektovat; jsou to zejména: forma objednávky depozita délka uloženi (úložky) úročeni vkladu frekvence přípisu úroku

10 Depozitní obchody mohou mít různě formy:
Vkladní knížky Prémiové spořeni Vklady s pevným termínem Vklady s výpovědní lhůtou Revolvingový termínovaný vklad Termínovaný vklad

11 Vydávání bankovních dluhopisů
Bankovní dluhopisy jsou cenným papírem, který vyjadřuje peněžitou pohledávku vlastníka vůči emitentovi (vystaviteli, bance).

12 Typy Státní cenné papíry. Cenné papíry veřejnoprávních institucí Soukromé cenné papíry

13 Dluhopisy mohou být vystaveny na jméno, na majitele nebo na řad
Dluhopisy mohou být vystaveny na jméno, na majitele nebo na řad. Mohou existovat v listinné i v zaknihované formě. Některé dluhopisy jsou obchodovatelné na finančních trzích.

14 Úročení dluhopisů Dekursivní úročení Anticipativní úročení Banka získává peníze předem a na pevně stanovenou dobu


Stáhnout ppt "BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody."

Podobné prezentace


Reklamy Google