Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zapojení vinutí, hodinový úhel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zapojení vinutí, hodinový úhel"— Transkript prezentace:

1 Zapojení vinutí, hodinový úhel
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Distribuční transformátory přenášeji elektrický výkon
ve všech 3 fázích, proto se konstruují jako třífázové. Jednotlivá vinutí mohou být zapojena do hvězdy (označení Y,y), do trojúhelníku (označení D ,d) nebo do lomené hvězdy (označení z). Lomená hvězda se používá pouze na sekundární straně distribučních transformátorů k vyrovnání nesouměrného zatížení. Vinutí na primární straně se označují velkými písmeny, na sekundární malými. Fázova rovina se podobně jako ciferník hodin rozděluje na 12 dílů po 30°. První fáze primárního vinutí je potom velká ručička a první fáze u sekundárního vinutí malá ručička. Z této vzájemné polohy se odvozuje tzv. hodinový úhel.

3 Hodinový úhel Je to fázový posuv fázorů stejně označených fází ve směru hodinových ručiček od fázoru VN k fázoru NN. Středy fázorových obrazců trojúhelníku a hvězdy se musí sesouhlasit. U trojúhelníku a u lomené hvězdy se úhel měří ke spojnici středu obrazce a konce fázoru.

4 Hodinový úhel Yy0

5 Hodinový úhel Dy1

6 Hodinový úhel Yz1

7 K zopakování: Definujte pojem hodinový úhel.
Jak může být zapojeno vinutí trojfázových transformátorů? Z čeho vycházíme při zapojování vinutí? Kde se používá lomená hvězda?


Stáhnout ppt "Zapojení vinutí, hodinový úhel"

Podobné prezentace


Reklamy Google