Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených"— Transkript prezentace:

1 Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených
Pokud někdo slyší, nemá nejmenší problém s komunikací. U sluchově postižených je to přesně naopak. Nejen, že jim hodně informací (z rádia, televize atd.) unikne, ale často nemohou ani komunikovat s okolním světem, zejména telefonovat. Přitom telefonování je v dnešní době zcela běžná věc, a to, co slyšící vyřídí telefonem na dálku během chvilky, je sluchově postiženým často odepřeno. Musí tedy použít jinou formu, většinou písemnou. Dříve se posílaly papírové dopisy, pak přišel pro sluchově postižené malý zázrak v podobě faxu a další zázrak následoval s příchodem počítačů, zejména v době, kdy není problém si nějaký pořídit. Počítače už jsou samozřejmostí a na všech úřadech se stává počítač významným pomocníkem v komunikaci. To ovšem jen samotným počítačem bez internetového připojení nelze. Následující část této prezentace se bude zabývat různými způsoby elektronického dorozumívání se, od elektronické pošty až po chat. Kráťa Na další snímek  kliknout myší či zmáčknout mezerník

2 Druhy počítačů Nejdříve se stručně podíváme na některé typy
počítačů a následně na různé druhy dorozumívání. Prezentace nebude obsažná, jak by bylo pro vysvětlení všeho potřeba, jelikož mnoho informací by bylo spíše na škodu. Příště se můžeme věnovat jednotlivým podrobně.

3 Druhy počítačů smartphone
Smartphone je označení pro tzv. chytrý telefon, což znamená telefon s nějakým otevřeným operačním systémem (např. Windows Mobile nebo Symbian), který umožňuje přístroj (většinou s poměrně bohatou základní výbavou) rozšířit o mnoho dalších aplikací, a to jak pro práci a komunikaci, tak samozřejmě i pro zábavu. Typickým příkladem chytrého telefonu s operačním systémem Symbian je Siemens SX1 nebo Nokia 6630, s operačním systémem Windows Mobile Motorola MPx200 nebo Eurotel Smartphone II a mnoho dalších.

4 Druhy počítačů Výhody smartphone
Základní výhodou je rozšiřitelnost, kterou klasické mobilní telefony postrádají, neboť jak pro Symbian, tak pro Windows Mobile existuje velké množství aplikací z různých odvětví, kterými lze telefon rozšířit (například kvalitnější internetový prohlížeč, mobilní verze balíku Office, kvalitní ový klient, souborový manažer, multimediální přehrávač a mnoho dalších), pak také možnosti personalizace a zobrazení, podpora paměťových karet a také velmi jednoduchá synchronizace se stolním počítačem.

5 Druhy počítačů Nevýhody smartphone
Mezi největší nevýhody smartphone mnohdy patří větší rozměry samotného přístroje (které však pro lidi s většími prsty nejsou často vůbec na škodu), menší výdrž baterie než u běžných telefonů (třeba jen 1-2 dny) a v některých případech cena. Ta ovšem odpovídá samozřejmě i vyšším možnostem přístroje. Všeobecně se na malých přístrojích špatně píše a k použití na internet mají malý display, takže se musí stále rolovat sem tam. Na plnohodnotnou práci s internetem moc vhodný není, avšak na „nouzovou komunikaci“, kdy není k dispozici velký počítač (na cestách atd.) jej zastane.

6 Druhy počítačů PDA PDA (zkratka Personal Digital Assistant, což
znamená osobní digitální pomocník) či palmtop je malý kapesní počítač, ovládaný obvykle dotykovou obrazovkou a perem (které se nazývá stylus). Původně měly PDA za cíl především pomoci s organizováním času a kontaktů. Současné PDA jsou velmi výkonné a zvládají i přehrávání videa a spoustu dalších aplikací. Často se používají pro čtení ebooků (elektronických knih). Mezi nejčastější operační systémy používané na PDA patří PalmOS, Symbian či MS Windows CE.

7 Druhy počítačů PDA výhody Je to v podstatě plnohodnotný počítač.
Moderní PDA zvládají téměř totéž, co stolní (kancelářské balíky, hry, práce s fotografiemi, přehrávání, videa, hudby, internet…) a pak samozřejmě i to, k čemu byly určeny původně (kontakty, poznámky, všelijaké upozornění) a navíc se vejdou do kapsy.

8 Druhy počítačů Nevýhody PDA
Velikost PDA je zároveň i jejich nevýhodou. Na malém displeji toho není vidět zdaleka tolik jako na velkém. Další velmi významnou nevýhodou je absence klávesnice (i když některá ji mají). Stylusem (perem) se delší text velmi špatně píše a pro toho, kdo v tom nemá praxi, je psaní téměř utrpením. Také ne všude, pokud PDA umožňuje připojení k internetu přes Wi-Fi (bezdrátové připojení přes anténu), je ono připojení (zdarma pro veřejnost) k dispozici.

9 Druhy počítačů notebook Přenosný počítač. Vybaveny bývají
téměř stejně jako stolní počítače, navíc jsou přenosné. Pokud je notebook menší, než A4, říká se mu subnotebook. Podle velikosti se též nazývají ony věcičky „něcoTOP“ Top vyjadřuje, že je to na něčem. palmtop – palm = dlaň => počítač do dlaně (PDA) laptop – lap = klín => počítač na klín (notebook) desktop – desk = pracovní stůl => počítač na stůl (stolní počítač)

10 Druhy počítačů Stolní počítač Na práci a zejména právě na komunikaci
pomocí internetu je stolní počítač nejpohodlnější.

11 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
Elektronická pošta, zkráceně nebo , je způsob odesílání a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Termín platí jak pro internetový ový systém založený na protokolu SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), tak i pro intranetové systémy, které dovolují uživatelům uvnitř jedné společnosti nebo organizace posílat si vzájemně zprávy (tyto systémy často používají nestandardní protokoly, mívají ovšem i bránu, která jim dovoluje posílat a přijímat y z internetu).

12 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
a internet K širokému rozšíření u přispěl zejména internet. Při posílání pošty přes internet je zaručen spolehlivý přenos zprávy i v případě dočasného výpadku cílového serveru. K textu u je možné přikládat zprávy i obrázky a jiné soubory. Populárni jsou i diskuzní skupiny zvané mailinglisty, ve kterých probíhá hromadná výměna ů mezi všemi účastníky. Velkým problémem se naopak stává nevyžádaná obtěžující pošta zvaná spam, kvůli kterému je vhodné být opatrný při zveřejňování ové adresy (týká se především různých služeb, inzerátů, formulářů, atd.) na internetu. Každý uživatel u musí mít svoji ovou adresu, která identifikuje jeho elektronickou poštovní schránku. Ta je fyzicky umístěna na nějakém internetovém serveru, populární jsou zejména servery, které nabízejí ovou schránku zdarma a s webovým rozhraním (např. centrum.cz, gmail.com, seznam.cz).

13 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
Instant messaging Instant messaging je internetová služba, umožňující svým uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni a dle potřeby jim posílat zprávy, chatovat, přeposílat soubory mezi uživateli a jinak komunikovat. Hlavní výhodou proti používání např. u spočívá v principu odesílání a přijímání zpráv v reálném čase. Jinými slovy zpráva je doručena ve velmi krátké době od odeslání (většinou v rámci stovek milisekund). U nás je nejznámější asi protokol ICQ. Další často používané jsou např.: msn, jabber, google talk, Yahoo, aim, Skype a další.

14 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
Výhody Instant messaging Instant messaging zrychluje komunikaci a umožňuje snadnou spolupráci mezi více lidmi. Na rozdíl od u nebo telefonu druhá strana ví, zda je účastník k dispozici či nikoliv. Většina IM systémů umožňuje nastavit away message, tedy zprávu, podle které lze zjistit, zda je uživatel přítomen přímo u svého počítače. Na druhou stranu uživatele nikdo nenutí, aby na zprávy odpovídali ihned. Tímto způsobem se IM komunikace stává méně vyrušující než třeba telefon, a to je částečný důvod, proč je tento způsob komunikace stále více oblíben v obchodním prostředí. Instant messaging je ideální pro rychlou výměnu internetových adres, kusů zdrojového kódu a dalších věcí, které se např. v telefonní komunikaci špatně přenášejí.

15 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
Internet Relay Chat (IRC) je chatovací síť nebo protokol. IRC byla jednou z prvních možností komunikace v reálném čase po internetu (vedle např. unixového příkazu talk a některých BBS), ve své době propojovala významnou část internetových uživatelů. IRC tak částečně stojí u zrodu „internetového chatování“. Uživatelé přes IRC komunikují převážně na tzv. kanálech, které jsou podobné „místnostem“ v jiných internetových chatech. Charakteristický pro název IRC kanálu je znak #, kterým bývá uvozen. Uživatelé mohou být přítomni na více kanálech najednou a zároveň mezi sebou mohou komunikovat i individuálně v soukromí. K připojení na IRC je třeba speciální program – IRC klient. Mezi nejoblíbenější klienty patří mIRC, ViRC, Miranda, ChatZilla nebo X-chat, v Linuxu navíc třeba konzolové irssi. Výhoda Chatzilly je ve spolupráci s webovými prohlížeči Mozilla a Firefox, takže je vstup do místnosti pohodlný na jedno kliknutí. Je možné se též připojit přes webový prohlížeč Opera, nebo přes webovou bránu (kochlechat).

16 Nejpoužívanější druhy elektronické komunikace
Webkamera Mezi uživateli znakového jazyka jsou též velmi populární webové kamerky, kde na sebe navzájem vidí. V dnešní době již nestojí žádnou závratnou částku a není problém si ji pořídit.

17 Zdroje k této prezentaci
Wikipedie otevřená encyklopedie Wikipedie je otevřená internetová encyklopedie, kterou může každý upravovat. Česká Wikipedie má nyní článků. Svět PDA Web věnující se kapesním počítačům. Poradna.net Internetová poradna

18 Reklamička na závěr Na adrese najdete ukázky vyrobených webů autorem této prezentace. Tady je pár obrázků, aby nebyl prázdný snímek.


Stáhnout ppt "Počítač – velký pomocník v komunikaci sluchově postižených"

Podobné prezentace


Reklamy Google