Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Zuzana Dlabolová

2 Obsah Ilustrovaná encyklopedie pro děti (Březinová, 2004)
Obrázková encyklopedie pro nejmenší (Březinová, 2003) Encyklopedie nové generace (Bleuzenová, 2005) Velký dětský lexikon (Kopp, 2008) Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Žáček, 2002) Použité zdroje

3 1. Ilustrovaná encyklopedie pro děti (Březinová, 2004)
„Když brzy z jara rozkvetou vlhké stráně, břehy potoků a příkopy cest, vypadá to, jako by tam slunce vysypalo své maličké děti. Tolik zářivě žlutých květů se tam rozvilo! To rozkvetl podběl. Květem připomíná malou pampelišku, lodyhu má šupinatou a lehce chlupatou. Listy jsou velké a okrouhlé, ale objevují se až po odkvětu.“ (Březinová, 2004, s. 143) (1)

4 Encyklopedie obsahuje abecedně seřazené pojmy, které jsou jasně, stručně a poutavě vysvětleny. Každý pojem je vysvětlen v krátkém odstavci. Všechny jednotlivé odstavce tvoří dohromady příběh. Každý pojem je velmi hezky ilustrován, což přispívá k atraktivnosti díla. Děti (žáci) mohou získat spoustu informací o okolním světě, dále informace ze zeměpisu, z historie a různé zajímavosti z přírody. (Březinová, 2004) Téměř na samém konci knihy děti mohou najít kapitoly: Sluneční soustava, Meteorologické jevy, Lidské tělo, Státní správa, Řeky-hory-stavby, Dopravní prostředky a Hudební nástroje.

5 (2)

6 2. Obrázková encyklopedie pro nejmenší (Březinová, 2003)
Flétna „Je to píšťala, ale ne ledajaká. Umí vyloudit řadu tónů. A snadno, to nás láká. Flétna má na svém těle osm dírek, sedm nahoře a jednu dole. Když je utěsníme bříšky prstů, vydají jiný tón, než když jsou dírky otevřené. Flétna ale jen tak sama nehraje. Potřebuje k tomu vítr, aspoň trochu, proto jí půjčíme kousek svého dechu.“ (Březinová, 2003, s. 31) (3)

7 Jedná se o původní českou encyklopedii
Jedná se o původní českou encyklopedii. Kniha je určená dětem již od 5 let, což je patrné z ilustrací, velikosti písma a z textu. Vysvětlované pojmy a termíny jsou seřazené abecedně vždy s výstižnou a poutavou ilustrací. Děti (čtenáři) si mohou ověřit a zároveň upevnit získané vědomosti při plnění úkolů či zodpovídání otázek, které jsou na každé dvojstraně. (Březinová, 2003)

8 (4)

9 3. Encyklopedie nové generace (Bleuzenová, 2005)
„Lidé a opice mají společné předky. Tito předci se před 6 nebo 7 miliony let rozdělili na dvě skupiny – na potomky opic a potomky lidí. První zástupci potomků lidí se ještě podobali velkým opicím. Vyvíjeli se velmi pomalu a prošli mnoha obdobími, než se z nich stali lidé jako my.“ Bleuzenová, 2005, s. 112) (5)

10 Encyklopedie je rozdělená do 4 oblastí, každá oblast se dále dělí na kapitoly:
To je ale prostor! (Astronomie, Země) To je ale život! (Rostliny, Zvířata, Lidské tělo) To jsou ale dějiny! (Dějiny, Dnešní svět) To jsou ale šikulové! (Umění, Věda a techniky) (Bleuzenová, 2005) Kniha je spíše pro starší čtenáře - písmo je malé a různě veliké, což přispívá k nepřehlednosti. Text je poutavě ilustrován. Kniha kromě textu a ilustrací obsahuje vtipné historky, pohádky, verše a především Malého zpravodaje encyklopedie, který představuje dvojlist z novin, kde se čtenáři dozví zajímavé informace navíc.

11 (6)

12 4. Velký dětský lexikon (Kopp, 2008)
„Náčelník je volený nebo dědičný nejvyšší představitel skupiny lidí, obvykle rodu nebo kmene. Má řadu povinností společenských, hospodářských, obřadních a vojenských. Funkce náčelníka se udržela u indiánských a dodnes u některých afrických kmenů.“ (Kopp, 2008, s. 160) (7)

13 Lexikon obsahuje abecedně seřazené pojmy, které jsou podrobněji vysvětleny.
Encyklopedie je určená starším čtenářům – písmo je malé a v knize jsou i náročnější termíny. Kniha obsahuje ilustrace, ale především reálné fotografie. Dále lze v díle najít rčení a různé kuriozity týkající se daného vysvětlovaného pojmu.

14 (8)

15 5. Žáčkova encyklopedie pro žáčky (Žáček, 2002)
„Úctu cítíme k lidem čestným a statečným. Vážíme si těch, kteří něco mimořádného dokázali, kteří nás obohatili svým talentem a moudrostí.“ (Žáček, 2002, s. 180) „Tulipán a tulipaní celý den se sobě klaní, až se diví okolí: Že je záda nebolí?“ (Žáček, 2002, s. 179) (9)

16 Encyklopedie obsahuje pojmy seřazené abecedně.
Čtenáři si pomocí této encyklopedie zautomatizují abecedu, získají spoustu poznatků a informací z textu u každého pojmu a naučí se pracovat s rejstříkem. Každý pojem je doplněn poutavou ilustrací. Kniha dále obsahuje básně Jiřího Žáčka.

17 „Kdepak včelky chytat lelky –
piji šťávu z mirabelky. Letí tam a zase zpět, úly budou samý med.“ (Žáček, 2002) (10)

18 Použité zdroje (1) Ilustrovaná encyklopedie pro děti. In: Levneknihkupectvi online. © Levné knihy Jaroslav Kos [vid ]. Dostupné z: (2) BŘEZINOVÁ, Ivona. Ilustrovaná encyklopedie pro děti. 2. vyd. Ilustrace Milan Starý. Havlíčkův Brod: Levné knihy KMa, 2004, 255 s. ISBN (strana 6) (3) Obrázková encyklopedie pro nejmenší. In: bux online. © bux.cz [vid ]. Dostupné z: (4) BŘEZINOVÁ, Ivona. Obrázková encyklopedie pro nejmenší: [česká, moderní, veselá]. 1. vyd. Ilustrace Milan Starý. Havlíčkův Brod: Fragment, 2003, 143 s. ISBN (strana 123) (5) Encyklopedie nové generace. In: kpwin online.  ©  KP-SYS [vid ]. Dostupné z: (6) BLEUZEN, Anne. Encyklopedie nové generace: Dokéo. 1. vyd. Překlad Ivana Nižňanská. Ilustrace Gaëtan Dorémus. Praha: Albatros, 2005, 212 s. Karneval. ISBN (strana 194) (7) Velký dětský lexikon. In: Heureka online. © Naspers OCS Czech Republic, s.r.o. [vid ]. Dostupné z: (8) KOPP, Ursula. Velký dětský lexikon. 1. vyd. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2008, 300 s. ISBN (strana 41) (9) Žáčkova encyklopedie pro žáčky. In: bux online. © bux.cz [vid ]. Dostupné z: (10) ŽÁČEK, Jiří. Žáčkova encyklopedie pro žáčky. 1. vyd. Ilustrace Jiří Fixl. Praha: Albatros, 2002, 223 s. Klub mladých čtenářů (Albatros). ISBN (strana 186)


Stáhnout ppt "DĚTSKÉ ENCYKLOPEDIE Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google