Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_21_07 Název DUMu: Šlehaná hmota lehká a těžká Pro obor vzdělávání: E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Jak rozdělujeme šlehané hmoty? Šlehané hmoty - lehké - těžké - nahřívané - speciální - sněhová hmota - bezé hmota - hmota na vaničky

3 Střední škola Oselce Lehká šlehaná hmota Vlastnosti pěny Stálost Objemnost Pevnost Vlivy působící na šlehatelnost bílků Čistota bílků Doba šlehání Čerstvost bílků Přídavek cukru Teplota Vysvětli pojmy Základem hmoty je pěna

4 Střední škola Oselce Lehká šlehaná hmota Příprava ŽloutkyCukr krupiceBílkyMouka hladká Šlehání Prosátí 1/3 2/3 Zamíchání Tvarování Pečení

5 Střední škola Oselce Lehká šlehaná hmota Cukrářské piškoty Příprava? Žloutky šleháme s 1/3 cukru. Bílky se ušlehají se 2/3 cukru na pevný sníh. Obě hmoty se spojí a vmíchá se prosátá mouka Ihned tvarujeme hladkou trubičkou. Buflery Příprava? Šleháme bílky za postupného přidávání cukru. Zvlášť šleháme žloutky s vodou, přidáme část mouky. Spojíme s bílky a vmícháme zbytek mouky se škrobem. Ihned tvarujeme. Jaké znáš výrobky?

6 Střední škola Oselce Lehká šlehaná hmota Buflery Obr.20

7 Střední škola Oselce Obr.21 Výrobky z buflerů Špičky Obr.2

8 Střední škola Oselce Výrobky z buflerů Obr.4 Obr.5 Indiánky

9 Střední škola Oselce Výrobky z buflerů Obr.1 Obr.18 Pražské koule

10 Střední škola Oselce Obr.6 Výrobky z buflerů Modelované výrobky Obr.7 Obr.15 Modelované brambory Obr.3

11 Střední škola Oselce Lehká šlehaná hmota Cukrářské piškoty Jaké znáš výrobky z cukrářských piškotů? Obr.19 Obr.12

12 Střední škola Oselce Cukrářské piškoty Tiramisu Obr.17 Obr.8

13 Střední škola Oselce Cukrářské piškoty Obr.11 Obr.15 Nepečené dorty

14 Střední škola Oselce Cukrářské piškoty Nepečené dorty Obr.9 Obr.10

15 Střední škola Oselce Cukrářské piškoty Poháry Obr.22

16 Střední škola Oselce Těžká šlehaná hmota Obsahuje hodně tuku Podobá se třené hmotě Používá se pevný i tekutý tuk Korpus vydrží vláčný delší dobu Korpusy jsou pevné pružné, na řezu hladké Jiný název – Sachrova hmota Obr.13

17 Střední škola Oselce Terstská hmota 2/3 bílků vyšleháme s cukrem do pevné pěny. Nahřátý tuk vyšleháme s moučkovým cukrem, vanilínem a citropastou. Do hmoty postupně zašleháme zbytek bílků. Vmícháme jemně mleté bílé mandle a prosátou mouku. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

18 Střední škola Oselce Příprava z pevného tuku Máslo se vyšlehá s polovinou cukru a postupně se zašlehají žloutky. Bílky se vyšlehají se zbytkem cukru. Žloutky a bílky se spojí a zároveň se přisype prosátá mouka s kakaovým práškem. Hmota se peče pomaleji než ostatní šlehané hmoty (hodně tuku). Sachrova hmota

19 Střední škola Oselce Sachrova hmota Příprava z tekutého tuku Šleháme žloutky s polovinou cukru do pěny a pak postupně zašleháme olej. Zvlášť šleháme bílky se zbytkem cukru. Do žloutků se vmíchá část bílků, mouka s kakaovým práškem a nakonec zbytek bílků.

20 Střední škola Oselce Sachrova hmota výrobky Obr.23 Sachrovy dorty Obr.14

21 Střední škola Oselce Sachrova hmota výrobky Obr.25 Obr.24 Obr.26 Obr.27 Sachrovy řezy

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, 1998, ISBN Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 blpF102qllw/TdYiuqK9VjI/AAAAAAAAAbc/UkveGre0uBU/s400/cupcakes%252Bcharlotta+024.jpg Obr.11 Obr x140.jpg Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr jpg/300px-Completed_tiramis%C3%BA%2C_September_2010.jpg Obr.17 Tvarohov%C3%A9_tiramisu_5.jpg

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.18 Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google