Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
MORAVSKÝ KRAS Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 MORAVSKÝ KRAS

3 MORAVSKÝ KRAS Moravský kras je nejznámější a nejvýznamnější krasovou(vápencovou) oblastí České republiky. Najdete zde unikáty živé i neživé přírody, četné archeologické, paleontologické i kulturní památky. Téměř 60 % území Moravského krasu pokrývají lesy. Rozkládá se na 100 km čtverečních v severní oblasti Jihomoravského kraje v Drahanské vrchovině nedaleko města Blanska.

4 MORAVSKÝ KRAS Na nejcennější části území byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Moravský kras. Je známo více než 1000 jeskyní. Pět z nich je zpřístupněno pro veřejnost. Jsou to jeskyně:1.Punkevní 2.Balcarka 3.Kateřinská 4.Sloupsko-šošůvské 5.Výpustek

5 MORAVSKÝ KRAS V minulosti zpřístupněná Císařská jeskyně je dnes využívána pro speleoterapii. Největší je systém Amatérské jeskyně o délce více než 40 km. V jeskyních se dochovaly jedinečné doklady osídlení území člověkem neandrtálským před více než lety i světově proslulé rytiny zvířat 10-13 tisíc let př.n.l.

6 MORAVSKÝ KRAS Punkevní jeskyně s propastí Macocha

7 MORAVSKÝ KRAS Punkevní jeskyně byly postupně objevovány v letech Návštěvníci procházejí mohutnými dómy a chodbami s krápníkovou výzdobou na dno propasti Macocha. Hloubka propasti je 138 metrů. Další částí návštěvní trasy je projížďka na motorových člunech po podzemní říčce Punkvě.

8 MORAVSKÝ KRAS Jeskyně Balcarka

9 MORAVSKÝ KRAS Jeskyně Balcarka představuje svou krápníkovou výzdobou snad nejbohatší jeskyni Moravského krasu. Zaujímá také významné místo v nejstarší historii Moravského krasu. Někdy zhruba před lety v ní sídlila početná skupina lidí, lovců, sobů a koní. Zanechali po sobě několik ohnišť, větší počet pazourkových nástrojů i hrotů kopí, vyřezaných ze sobích parohů.

10 MORAVSKÝ KRAS Kateřinská jeskyně

11 MORAVSKÝ KRAS Jeskyně byla pro veřejnost otevřena v roce 1910.
Obsahuje neobvyklé krápníkové výzdoby. Mezi nejkrásnější partie patří barevně nasvícený útvar Čarodějnice a Bambusový lesík, tvořený vzácnými, několik metrů vysokými hůlkovými stalagmity. Sídlil zde člověk starší doby kamenné, jehož pozůstatky byly nalezeny v jeskynních hlínách vedle kostí čtvrtohorních zvířat, zejména medvědů (unikátní je hromadný nález koster jeskynních medvědů v jednom z komínů jeskyně).

12 MORAVSKÝ KRAS Sloupsko-šošůvské jeskyně

13 MORAVSKÝ KRAS Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou největší zpřístupněné jeskyně v České republice. Tyto jeskyně jsou významným nalezištěm koster jeskynních medvědů, lvů, hyen a dalších živočichů. Prostora nazývaná Eliščina jeskyně má vynikající akustiku, a proto je příležitostně využívána pro koncerty komorní hudby. Návštěvníci si mohou zvolit jeden ze dvou prohlídkových okruhů, oba končí v jeskyni Kůlna. Zde byly nalezeny části lebky neandertálského člověka asi let staré.

14 MORAVSKÝ KRAS Jeskyně Výpustek

15 MORAVSKÝ KRAS Jeskyně Výpustek patří mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Má bohatou a z velké části i smutnou historii. Podle záznamů jej navštěvovali již v 17. století mastičkáři, kteří zde nacházeli kosti pravěké zvířeny. Druhá světová válka nejvíce poznamenala podstatnou část prostor jeskyně Výpustek-byl zde muniční sklad, továrna na letecké motory, později podzemní protiatomový kryt.

16 MORAVSKÝ KRAS V současné době jsou v jeskyni expozice představující Výpustek jako nejstarší zpřístupněnou jeskyni Moravského krasu, jeskyni „draků a jednorožců“, největší medvědí jeskyni Moravského krasu, jeskyni dávných rituálů. Téměř ke každé jeskyni se váže pověst. (Macocha,Kateřinská jeskyně,Balcarka)

17 MORAVSKÝ KRAS Otázky: 1.Kde se nachází Moravský kras? 2.Které jeskyně jsou přístupné pro veřejnost? 3.Jak hluboká je Macocha, která říčka tudy protéká? 4.Ve které jeskyni se nalezly pozůstatky neandrtálského člověka? Otázka pro chytré hlavičky: Ve které jeskyni se nachází útvary Čarodějnice a bambusový lesík?

18 MORAVSKÝ KRAS Zápis: -Moravský kras je nejznámější a nejvýznamnější krasovou(vápencovou) oblastí České republiky -rozkládá se na 100 km čtverečních v severní oblasti Jihomoravského kraje nedaleko města Blanska -je známo více než 1000 jeskyní -pět z nich je zpřístupněno pro veřejnost: 1.Punkevní jeskyně s propastí Macocha-hloubka je 138m, dnem protéká říčka Punkva. 2.Jeskyně Balcarka-nejbohatší jeskyně na krápníky, naleziště několika ohnišť, většího počtu pazourkových nástrojů.

19 MORAVSKÝ KRAS Zápis: 3.Kateřinská jeskyně-útvary Čarodějnice a Bambusový lesík, sídlil zde člověk starší doby kamenné, nalezeny kostry jeskynních medvědů. 4. Sloupsko-šošůvské jeskyně- tyto jeskyně jsou významným nalezištěm koster jeskynních medvědů, lvů, hyen, součástí je jeskyně Kůlna- nalezeny části lebky neandrtálského člověka asi let staré. 5.Jeskyně Výpustek- již v 17. století ji navštěvovali mastičkáři, kteří zde nacházeli kosti pravěké zvířeny, byl zde muniční sklad, továrna na letecké motory, později podzemní protiatomový kryt.

20 MORAVSKÝ KRAS Prameny: Vše platné k

21 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google