Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn."— Transkript prezentace:

1 Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn i vývoj řeči. U dětí je důležité rozvíjet hybnost celého těla (tzv. hrubou motoriku), hybnost ruky (jemnou motoriku) i obratnost mluvidel (motorika mluvních orgánů). Hrubá motorika zahrnuje pohyblivost celého těla. Sleduje se koordinace jednotlivých pohybů, jejich přesnost, rychlost, kvalita i kvantita. Cvičení jemné motoriky ruky a prstů je stejně důležité jako rozvíjení celkové motoriky. Je to spojeno s přípravou dítěte na psaní, ale také to souvisí s funkcí ruky a řeči. Motorika mluvních orgánů zahrnuje procvičování pohyblivosti rtů, jazyka, čelisti.

2 Kartičky Barevné kartičky s dětskými ilustracemi uzpůsobené k rozvoji motoriky rukou.

3 Barevné korálky Korálky jsou vhodné na cvičení jemné motoriky formou navlékání, oddělování korálků a třídění podle barev.

4 Labyrint Pomůcka je vhodná pro rehabilitační cvičení. Úkolem dětí je přemístit korálky podle fantazie nebo zadání. Rozvíjí jemnou motoriku, logické myšlení, koordinaci pohybů a má různé stupně obtížnosti.

5 Násadky na tužky Plastové násadky pomáhají dětem zvyknout si na správné držení tužky.

6 Cvičeni Konečkem palce se postupně dotýkáme konečků ostatních prstů (prsty se zdraví) a to samé druhou rukou, oběma rukama. Postupně vztyčovat prsty levé nebo pravé ruky ze zavřené pěsti. Ukazováček, prostředníček střídavě ťukají do stolu (hrajeme na klavír), pravou, levou, oběma. Namotáváme klubíčko vlny levou, pravou. Ukazováček i prostředníček pravé ruky běhají po stole, to samé levou rukou, potom oběma současně. Prsty pravé ruky se postupně dotýkají prstů levé ruky, nejprve palec, potom ukazováček apod. Utvořit „brýle“, tj. dva kroužky z palce a ukazováčku obou rukou a spojit je Přiložit obě dlaně k sobě, široce roztáhnout prsty („stromy“) Ruce dlaněmi k zemi, roztahovat a stahovat prsty plynule v pomalém tempu Veškeré hry s míčem, válení míčků dlaněmi a prsty po stole


Stáhnout ppt "Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn."

Podobné prezentace


Reklamy Google