Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE."— Transkript prezentace:

1 CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE

2 Součet atomů stejného prvku musí být na obou stranách rovnice stejný.
CHEMICKÁ ROVNICE Chemická reakce je děj, při kterém se mění složení a struktura látek. Chemická rovnice vyjadřuje chemickou reakci. REAKTANTY PRODUKTY Součet atomů stejného prvku musí být na obou stranách rovnice stejný.

3 ČTENÍ CHEMICKÉ ROVNICE
1. varianta Vodík reaguje s chlórem a vzniká chlorovodík. 2. varianta 1 molekula vodíku reaguje s 1 molekulou chlóru a vznikají 2 molekuly chlorovodíku.

4 STECHIOMETRICKÉ KOEFICIENTY
- čísla, která vyjadřují poměry, v nichž reagují reaktanty a vznikají produkty 2 molekuly sulfidu zinečnatého reagují se 3 molekulami kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu zinečnatého a 2 molekuly oxidu siřičitého

5 CVIČENÍ Zapište rovnice: 2 molekuly sulfidu olovnatého reagují se 3 molekulami kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu olovnatého a 2 molekuly oxidu siřičitého. 1 molekula dusíku reaguje se 3 molekulami vodíku a vznikají 2 molekuly amoniaku. .

6 CVIČENÍ Doplňte v rovnicích stechiometrické koeficienty a zapište rovnici slovy: 1 molekula oxidu chromitého reaguje se atomy hliníku a vzniká 1 molekula oxidu hlinitého a 2 atomy chrómu. 2 molekuly oxidu siřičitého reagují s 1 molekulou kyslíku a vznikají 2 molekuly oxidu sírového. 1 molekula dusíku reaguje se 3 molekulami vodíku a vznikají 2 molekuly amoniaku. 1 2 1 2 2 1 2 1 3 2

7

8 Zdroje Obrázky: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE."

Podobné prezentace


Reklamy Google