Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy."— Transkript prezentace:

1 Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy a nesl v sobě tepelné rozdíly, které daly zárodek jeho budoucí struktuře v podobě planet, hvězd a galaxií. 1. STVOŘENÍ

2 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Proč je téma stvoření důležité? Vysvětlení původu a počátku světa a lidí smlouva Boha s člověkem úvod do jádra SZ, k podstatě Bible

3 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Bůh představuje! Tvoří a pečuje (Činí ze TMY SVĚTLO 2Kor 4,6)

4 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Bůh představuje! Po pádu Adama Bůh zachraňuje a obnovuje

5 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 1.Autor (lidský) textu o stvoření: Mojžíš, dostal zjevení 2. Původce (stvořitel) je Bůh spolu s JK a DS, je vyloučen jakýkoli jiný stvořitel (včetně náhody/ evoluce)

6 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 3. plánovitost, smysluplnost a struktura stvoření – Bůh tvoří postupně, systematicky, po jednotlivých celcích, příprava k vyvrcholení stvoření – člověk (lidé)

7 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 3. plánovitost, smysluplnost a struktura

8 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 4. Je patrná mimořádná péče a zájem Boha o své stvoření, zejména o člověka

9 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 5. Jak byl svět stvořen. Bůh tvoří svým mocným slovem a stane se přesně tak, jak řekl!. Bůh není „hodinář“, který natáhl hodiny a odešel pryč, ale udržuje Zemi a lidstvo svým Duchem a Slovem.

10 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: 1 M 1,1 – 3,24 (stvoření a pád) 6. Stvoření se „pokazilo“ vzpourou/ hříchem člověka, novým „dokonalým“ Adamem je JK. Původ hříchu a jeho dopady.

11 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: Jan 1,1-5 Boží Světlo a Slovo je Ježíš sám, spolu s Otcem a DS je počátek všeho stvoření

12 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: Kol 1,15-20 Ježíš Kristus: je obrazem (pravým) Stvořitele V něm bylo všechno stvořeno je prvorozený počátek stvoření prvorozený z mrtvých přebývá v něm plnost přinesl smíření

13 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Studium vlastního textu: Zj kap. 21, 22,12-15 Ježíš Kristus: Počátek i konec Spolustvořitel nového nebe a nové země Soudce všeho světa, je odměnou i trestem Zdroj života (řeka, strom života)

14 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Co je v Bibli zaznamenáno: Kdo všechno stvořil Proč Bůh všechno stvořil. Jak Bůh tvořil.

15 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Co je v Bibli zaznamenáno: Odkud pochází zlo? Ukazuje od počátku také na konec stvoření, samotný závěr (stejně řízený jako počátek). (Iz 25,8; Iz 65, 17)

16 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) Co zaznamenáno není: Kdy přesně stvoření nastalo? Jak dlouhé byly jednotlivé dny? Kde byl ráj/ zahrada – Eden? Kdy proběhl pád Satana? (Iz 14,12-20) Jak můžeme dát dohromady poznatky přírodních věd a zjevení Bible? Je země středem vesmíru, nebo slunce, jaký je tvar země?

17 BŠ EBED STVOŘENÍ (1) U Boha je klíč k veškerému poznání! Poznáváme z části 1 Kor 13,12b, ale Bůh nám z milosti může zjevit alespoň část!


Stáhnout ppt "Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy."

Podobné prezentace


Reklamy Google