Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci mají uhodnout jednotlivé konkrétní pojmy, které jsou uschovány v otázkách. Řešení pojmů je v závěru hry. Vyučující k dosažení tohoto cíle použije soutěž (hru) v tomto případě nazvanou „Hádej, kdo jsem“. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: duben 2012 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: neživá příroda Učivo: pojmy – vznik a stavba Země Očekávaný výstup: žák umí rozpoznat jednotlivé pojmy týkající se planety Země a její stavby Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: zemské sféry, Země, hornina, nerost, ozon Druh učebního materiálu: prezentace, tematická soutěž (hra) Cílová skupina: žák II.stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 HÁDEJ, KDO JSEM Pravidla hry Vyučující rozdělí žáky na libovolný počet skupin (doporučuji 4 - 5 skupin). Každá skupina pracuje jako tým.Tým má za úkol dle zadaných indicií uhodnout pojem. Časový limit pro každou otázku je 1 minuta. Za správně uhodnutý pojem získává skupina 1 bod. Vyhrává ta skupina, která získala nejvyšší počet bodů.

4 1. Jednou jsem na třetím místě, ale zároveň jsem také největší, jsem terestrická. Pravda, jsem staršího data a moje stáří se počítá na miliardy let. Dostala jsem také jméno Terra a někteří mi říkají Gaia.Jsem velmi dynamická, mám své „srdce a orgány“ na správném místě, kdyby tomu tak nebylo, asi bych umřela. Hádej, kdo jsem?

5 2. Jsem takový krásný obal, nejsem žádné obyčejné pozlátko. Je ve mně zabaleno spousta dobrého, no prostě vše, na co si jen pomyslíte. Jsem poměrně vysoká, tak 10 – 18 km, někdy jsem maličká, zavrtávám se pod zem i několik kilometrů. Mám spoustu kamarádů, bez kterých bych vůbec nemohla existovat. Prostě jsem na svých kamarádech úplně závislá. Mám moc ráda velkého žlutého kamaráda, který hodně hřeje, a proto si na něj musím dávat pozor. Hádej, kdo jsem?

6 3. Já se také snažím držet nějaký tvar, ale sále mi to moc nejde, jak můžu, tak někam utíkám. Naštěstí se držím v pořádné kouli, která musí mít obrovskou hmotnost, musí mě hodně přitahovat, protože jinak bych v ní asi nevydržel. Mám jednu výhodu, jsem ve skupině s několika kamarády a všichni jsme hodně potřební. Pravda je, někdy se nám zvedá a naopak zase snižuje tlak. Horko a zima s námi také pěkně zamává. Mám příbuzné i na jiných planetách. Lidé mě někdy nemají rádi, ale přesto mě nutně potřebují Hádej, kdo jsem?

7 4. Já jsem takový velký soubor všeho, čeho je na velké kouli nejvíce. Dostanu se téměř všude a hlavně občas hodně škodím. Neustále se někam přesunuji. Jednou se vznáším, za malou chvíli jsem zas někde, kde je velká tma. Občas jsem tvrdý, ale většinou si můžu měnit tvar, jak chci. Pravdou však je, že mě všichni hodně potřebujete. Mám pro vás velké zásoby, skoro jednu a půl miliardy km3, ale stejně se mnou musíte šetřit. Hádej, kdo jsem?

8 5. Řekové mě nazývají pedom. Skládám se z různých částic, menších i větších. Jsem různě silná od několika centimetrů až po několik metrů. Tam mám většinou černou barvu. Lidé mě dělí na několik druhů a typů. Stýkám se s těmi, kteří jsou na Zemi velmi důležití.Prostě všechny potřebuji, abych mohla být. Když se o mě dobře starají prospívám. Někdy si se mnou hrají a vyrábějí ze mě spoustu krásných věcí. Hádej, kdo jsem?

9 6. Usazuji se, přeměňuji a občas i vyvřu. Jsem vytvořena z různých částic. Mám různé barvy. Někteří lidé mě dávají do sbírek, jiní si ani nevšimnou, že jsem, pokud o mně nezakopnou. Než se někdy podívám na svět, uběhne hodně let a je mi pěkně horko. Roztaji jako led, ale jakmile vykouknu a uvidím mraky, pomalu tuhnu a za delší čas se opět dostanu tam, odkud jsem přišla. Hádej, kdo jsem?

10 7. Já jsem takový složitý případ. Když mě někdo najde, tak má z mého objevu většinou radost. Někdy jsem jen obyčejný, ale mohu být i vzácný. Někteří lidé jsou schopni se kvůli mně i zabíjet. Používají mě k různým účelům. Mám různé barvy a občas zajímavé tvary. Mohu být pevný i kapalný. Ti nejdražší z nás jsou pěkně tvrdí, mají je rádi bohatí lidé. Všeobecně se o celé naší rozrostlé rodině dá říci, že jsme pro všechny moc potřební a můžete nás využívat k různým účelům. Hádej, kdo jsem?

11 8. Když mluvím o sobě, myslím, že na sebe mohu být pyšné. Obíhám okolo středu Mléčné dráhy, ale dříve jak za 226 milionů let ji neoběhnu. Jsem nejbližší hvězdou Terry. Moje hmotnost představuje 99,8% hmotnosti sluneční soustavy. Moje stáří se odhaduje asi 4,6 miliard let. Staří Řekové mě uctívali jako boha, říkali mi Helios. Nejsem vždy tak krásné, mám už pěkné skvrny, ale stále dobře sloužím. Hádej, kdo jsem?

12 9. Jsem velmi pevná, protože jsem obalená kůrou, mám několik vrstev pláště. Jsem tlustší, mé rozpětí je běžně 70-100km. Ovšem občas jdu do extrémů jsem hubená pouze 2km a jindy zase přiberu až do 150km. Složena jsem ze 7 velkých desek a 12 menších. Mé desky se přibližují a oddalují a vytváří různé pohyby. Některé jsou ve vodě, jiné na pevnině. Tím, že se takto pohybuji často způsobuji velké katastrofy a občas i něco nového vytvořím. Hádej, kdo jsem?

13 10. Já jsem pro všechny, co žijí na modré planetě moc prospěšný. Zachycuji škodlivé látky, které vám všem mohou ublížit. Někdy ublíží tak, že způsobí i smrt.Hodně mě ničí freony, které mnou prostupují. Když jsem hodně narušený, tak těch škodlivých látek mnou prostoupí velmi mnoho a vy pak máte velké problémy. Pro si někteří z vás kupují různé věci, na kterých je napsáno, že pomáhají k ochraně před ultrafialovým zářením. Hádej, kdo jsem?

14 Správné odpovědi Jestli jste správně hádali, tak jste na mě přišli. 1.ZEMĚ 2.BIOSFÉRA 3.ATMOSFÉRA 4.HYDROSFÉRA 5.PEDOSFÉRA 6.HORNINA 7.NEROST 8.SLUNCE 9.LITOSFÉRA 10.OZON


Stáhnout ppt "Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, zahrnuje klíčové kompetence a."

Podobné prezentace


Reklamy Google