Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C5 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C5 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C5 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012 Ročník/věková kategorie3. - 4. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova platební karta, debetní, kreditní, základní pravidla pro používání platební karty Anotace Studenti se seznamují s historií platební karty, s jejími náležitostmi, poznají rozdíl mezi dvěma základními typy platebních karet a jsou seznámeni se základními pravidly pro bezpečné používání platební karty.

2 Platební karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Svršková, svrskovah@seznam.cz

3 Platební karty Rok 1914 se považuje za zrod tzv. věrnostní platební karty. Roku 1950 byla vyrobena první univerzální platební karta. Anglický název pro platební kartu je Payment Card. Platební karty dnes považuje většina jejich držitelů za zcela nezbytnou pomůcku, bez níž by si jen stěží představili svůj každodenní život. Banky platební karty nabízejí banky svým klientům, kteří jsou uvedeni na podpisovém vzoru k bankovnímu účtu.

4 Pár čísel a něco málo historie v České republice 1988 – Platební karty První platební kartu na našem území vydala v roce 1988 Živnobanka jako dispoziční kartu k tuzexovému účtu. Dnes se počet vydaných karet na našem území podle Sdružení pro bankovní karty (SBK) přiblížil hranici deseti milionů kusů.

5 1989 – Bankomaty První stroj, jehož úkolem bylo vydat hotovost, spustila v polovině ledna roku 1989 ve své pobočce na Václavském náměstí Česká spořitelna. Tento bankomat ovšem nejprve poskytoval služby pouze zaměstnancům banky. Běžní občané dostali možnost vybrat si peníze z bankomatu až v prvních prosincových dnech roku 1989. Dnes mají banky a finanční instituce po celé republice na 3500 bankomat a za minulý rok se z nich vybralo přes 450 milionů korun.

6 1998 Elektronické bankovnictví První internetové bankovnictví s názvem eKonto nabízela eBanka. V roce 1998 přišla jako jeden z prvních českých peněžních ústavů s nabídkou homebankingu pro maloobchodní klientelu. Fakticky tak odstartovala rozvoj české elektronického bankovnictví a přilákala mnoho klientů z řad „progresivnějších“ zákazníků a firem zabývajících se tehdy startujícím elektronickým obchodem.

7 Platební karta umožňuje:  držitelům platit za zboží a služby v obchodech,hotelích, restauracích, na internetu atd.,  vybírat hotovost v bankomatech, případně využívat jiné služby, které bankomat nabízí (např. dobíjení kreditů na mobilních telefonech, příjem vkladu)

8 Každá banka si stanoví své podmínky pro vydávání a používání platebních karet. Platebních karty, mají různá zabezpečení. Nejčastěji se setkáváme s embosovanými kartami, které kromě elektromagnetického proužku (případně čipu), sloužícího k výběru v bankomatech a k placení u obchodníků pomocí elektronického terminálu, jsou vybaveny tzv. embossingem, tedy reliéfním písmem. To umožňuje platbu u obchodníků pomocí mechanické čtečky (tzv. imprinter neboli žehlička).

9 Platební karta musí obsahovat tyto náležitosti:  označení vydavatele karty nejvýznamnější vydavatele karet lze v současnosti rozdělit do tří skupin: - banky a bankovní asociace /VISA, Europany/Master Card, JCB/ - finanční společnosti /American Expres, Diners Club/ - obchodní domy, letecké, telekomunikační, olejářské společnosti

10 Náležitosti platební karty:  jméno držitele platební karty, popř. jinou formu identifikace /rodné číslo, podpis…./  číslo platební karty  platnost karty  záznam dat /ve formě magnetického proužku, mikročipu, laserového záznamu/

11 Další informace k platebním kartám Každá platební karta má svůj tzv. PIN osobní identifikační číslo (z anglického Personal Identification Number). Jedná se o jedinečný identifikátor (obvykle čtyřmístné číslo), pomocí kterého je možné autorizovat platební kartu při výběrech peněz z bankomatu (při výběru nutno zadat tento PIN) a rovněž při bezhotovostních platbách v obchodě. Tento identifikační kód je majiteli karty přidělen při jejím vydání. S některými kartami jsou spojeny i další různé služby (cestovní pojištění, asistenční služby pro motoristy apod). Většina karet má mezinárodní platnost. Platby v cizině jsou pro majitele karet výhodné, protože cizí měna se přepočítává při platbě kartou kurzem „střed“.

12 Platební karty se dělí na dva základní druhy : a) debetní b) kreditní ad a) Debetní platební karta je karta spojená se zůstatkem na běžném účtu. Klient může pomocí karty platit pouze do výše disponibilního zůstatku na tomto účtu. Používá tedy pouze své peníze a „nejde“ na účtu do dluhu. Částka, kterou může klient čerpat je většinou omezena tzv. týdenním limitem. Pouze pokud má klient k účtu sjednaný tzv. kontokorent může prostředky čerpat do mínusu.

13 ad b) Kreditní platební karta je karta, s níž je spojena možnost čerpání úvěru. Úvěrový limit kreditní karty je nezávislý na běžném účtu klienta; některé banky vydávají kreditní karty dokonce bez toho, aby u nich klient měl veden běžný účet. V tomto případě si peníze půjčuje a v určitém období je musíte bance vrátit. Velmi často banky u těchto Kreditní karta úplně bez poplatků! Platebních karet nabízejí Slevy až 25 % na zboží a služby v rámci Citi Clubu klientům tzv. Žádné poplatky bezúročné období Až 55 dní bezúročného období Ukázka kreditních karet GE Money Bank na následujícím snímku

14 Placení platební kartou na internetu Kartou lze platit také přes internet. Internetová platba probíhá tak, že zákazník po výběru produktu zadá základní údaje o kartě, na základě těchto údajů banka zaplatí obchodníkovi a zákazník, obdrží vybraný produkt. Důležité při placení kartou na internetu je přesvědčit se o tom, že obchodník používá zabezpečené platby. To poznáme jednoduše tak, že při placení by se měla pozměnit v prohlížeči adresa stránky obchodníka tak, že bude začínat nikoliv http, ale https. Zároveň na těchto stránkách uvidíte zlatý rámeček označující využití tzv. SSL zabezpečení. Ještě vyšší formou zabezpečení je řešení nazvané 3D Secure, které spočívá v tom, že údaje o platební kartě nejsou zasílány obchodníkovi, ale pouze důvěryhodnému subjektu, např. bance. V tomto případě najdeme na stránkách obchodníka logo Verified by Visa nebo Master Card Secure Code.

15 Desatero správného používání platební karty 1. Chránit se začínáte již při převzetí karty Při převzetí kartu ihned podepište a pořiďte si kopii podepsaného podpisového proužku. Podpisový proužek je na zadní kartě platební karty a slouží jako váš podpisový vzor 2. Karta je pouze Vaše Kartu nikomu nepůjčujte - držení karty neoprávněnou osobou zakládá podstatu trestného činu. 3. Chraňte PIN a údaje o kartě PIN nikomu nesdělujte a v žádném případě PIN neukládejte v blízkosti karty/nepište na kartu. Zásadně nereagujte na e-mailové či telefonické požadavky o sdělení údajů o platební kartě (číslo karty, platnost, bezpečnostní kód ze zadní strany karty případně i PIN

16 4. U bankomatu buďte opatrní Prohlédněte si bankomat, ze kterého chcete vybírat. Při zadávání PIN dbejte na to, aby nikdo za Vašimi zády nemohl PIN odpozorovat. Pokud se bankomat chová nestandardně nebo je na něm připevněno nějaké neobvyklé přídavné zařízení, informujte správce bankomatu a raději jděte vybrat peníze jinam V případě problémů při výběru nepřijímejte v žádném případě „pomoc“ cizích osob (např. rady na opakované zadání PIN). V případě, že bankomat nevydá bankovky zkontrolujte pro jistotu zda nebyl na výdejní otvor instalován falešný kryt 6. Ztrátu karty je třeba odhalit co nejdříve Kartu noste odděleně od osobních dokladů a pravidelně kontrolujte, zda je na svém místě. Ke kartě se chovejte vždy se stejnou pozorností jako ke svým penězům. 5. Poškozená karta přestává sloužit Chraňte magnetický proužek a kontakty čipu karty před mechanický poškozením (poškrábáním) a před zmagnetizováním (mobilním telefonem, magnetickým zapínáním kabelek, počítačem aj.).

17 7. Při placení kartou buďte pozorní Při placení kartou sledujte personál obchodu. Dbejte na to, aby Vaše karta byla použita pouze na jednom čtecím zařízení a aby k jedné platbě byl vyhotoven pouze jeden prodejní doklad. Personál prodejny či restaurace by neměl s kartou odcházet mimo Váš dohled. Také zkontrolujte, zda Vám personál vrátil skutečně Vaši kartu. Pokud pojmete podezření, že by s platbou nemuselo být vše v pořádku, raději si co nejdříve ověřte, zda transakce byla zúčtována správně. Při jakékoli nesrovnalosti informujte banku. 8. Nákupy bez návštěvy obchodu šetří čas, ale zvyšují riziko Pokud máte při platbě kartou přes internet nebo telefon jakékoli pochybnosti o obchodníkovi, raději zvolte jiný způsob úhrady než platební kartou. Nejbezpečnější jsou internetové obchody, na jejichž stránkách naleznete loga „Visa“ nebo „MasterCard“.

18 9. Sledujte své výpisy z účtu Pravidelně kontrolujte výpisy z účtu a při jakékoli nesrovnalosti neprodleně informujte banku. 10. Pokud dojde k nejhoršímu, jednejte co nejrychleji Při ztrátě nebo odcizení kartu ihned telefonicky nebo emailem zablokujte. Kontaktuje co nejdříve banku, která vám platební kartu vydala.

19 Zdroje KLÍNSKÝ, Petr. CHROMÁ, Danuše. Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, 2008. s. 37. ISBN 978-80-87063-13-2.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C5 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google