Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: VI/2 Název: Hospodaření, Dělba práce Anotace: Prezentace slouží k seznámení žáků s vývojem dělby práce. Autor: Mgr. Jana Třetinová Datum vytvoření DUM: 12. září 2011 Jazyk: čeština Ročník: IX. Předmět: Výchova k občanství – finanční gramotnost Očekávaný výstup: Uvede příklady dělby práce Klíčová slova: dělba práce (přirozená, společenská, mezinárodní) Druh učebního materiálu: PPT prezentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 DĚLBA PRÁCE 2. 1. zvuk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

3 Rozlišujeme tyto dělby práce: 1. Přirozená dělba práce – spočívá v rozdělení pracovních činností podle osobních přirozených dispozic. Cílem je efektivnější práce (muži loví, ženy dělají ostatní méně fyzicky náročné práce, které již muži po lovu nemuseli vykonávat). 4. 3. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 2. Společenská dělba práce – funguje na stejném principu jako přirozená dělba, došlo k ní rozdělením na zemědělce a pastevce, také oddělením řemesel, obchodu od výroby. 5. 6. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 3. Dělba práce v pracovních operacích – vznikla se zavedením manufakturní výroby. Spočívá v tom, že jeden dělník se specializuje pouze na jednu činnost. 7. Manufaktura (z lat. manu facere = pracovat rukama). Manufaktury byly velké dílny, kde docházelo k dělbě práce na dílčí úkony. Pracovali v nich dělníci. Ti vyráběli dílčí části výrobku. Manufaktury rozdělujeme na rozptýlené a soustředěné, viz: Čechura, J. a kol.: Dějepis pro 7. roč. ZŠ, Praha, SPN 2004 (ISNB 80- 7235-275-X) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 4. Mezinárodní dělba práce – projevuje se ve výrobní a vývozní specializaci, k mezinárodní dělbě práce dochází na základě rozvoje výrobních sil, prohlubujícího mezinárodní specializaci a kooperaci. Mezinárodní dělba práce se zkoumá pomocí údajů o zahraničním obchodu se zbožím a službami mezi zeměmi. 8. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Použité zdroje: Janoušková, D., Ondráčková M., Čabalová D., Marková H., Šebková J.: Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9 učebnice. Plzeň, Fraus 2006 Gillespie, A.: Přehled ekonomie. Praha, Portál 2002 Zvuk: 1. http://www.youtube.com/watch?v=4MK_vNkiPRk&feature=player_detailpage Obrázky: 2. http://www.erbproduction.cz/fotky/manufaktura.jpg 3. http://nd01.jxs.cz/180/632/43f926f4b0_577667_o2.jpg 4. http://www.pohodar.com/reci/lovci/obrazky/obrazky6.jpg 5. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Emile_Durkheim.jpg 6. http://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/122397.gif 7. http://www.ferda.cz/pictures/plakat-manufaktura-baleni.jpg 8. http://www.zemniplyn.cz/img/f/804/35.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Třetinová. Dostupné na www.zsmilovice.cz, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, 28923 Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google