Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Provádění svislých a vodorovných konstrukcí Sada číslo: ICT-12A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 07 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-12A-07 Téma vzdělávacího materiálu: Komíny III. Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Pavla Michalčíková Anotace: Prezentace k objasnění pojmů týkajících se komínů; žáci používají učebnice Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor zedník Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 J e d n o v r s v ý k o m í n V í c e v r s t v ý k o m í n
K O M Í N Y III. J e d n o v r s v ý k o m í n V í c e v r s t v ý k o m í n

3 Konstrukční zásady a provádění
J E D N O V R S T V Ý K O M Í N Konstrukční zásady a provádění používá se jen pro tuhá paliva nesplňuje požadavky pro používání paliv kapalných (nafta, topné oleje) ani plynných Pozn. Vodní páry spolu se sírou v kouřových plynech na stěnách komínových průduchů jsou kyselé kondenzáty, které narušují stěny komínových průduchů a způsobují jejich rozpad.

4 J E D N O V R S T V Ý K O M Í N vyzdívá se z plných cihel na vápenocementovou maltu průduch je vytvořen přímo komínovým plášťem průduch musí mít hladký povrch, který se docílí použitím komínových truhlíků, špalků nebo plechových šablon (viz. obrázek 1) po vyzdění několika vrstev se povytahují a po očištění a navlhčení se znovu obezdívají a oblévají maltou

5 J E D N O V R S T V Ý K O M Í N vnější povrch komínového zdiva musí být omítnut, vyspárován nebo opatřen obkladem z nehořlavých hmot omítka musí být i v místech po dokončení stavby nepřístupných Obr.1 a - komínový truhlík b - špalek c - plechová šablona

6 J E D N O V R S T V Ý K O M Í N Obr. 2 Vazba volně stojícího tříprůduchového komínu

7 V Í C E V R S T V É K OM Í N Y Vícevrstvé komíny se provádějí jako třívrstvé - - (třísložkové): vnitřní vrstva je komínová vložka střední vrstva je tepelná izolace vnější vrstva je obvodový komínový plášť Tříplášťové komíny se uvnitř budovy omítají, venku nad střechou se komínová hlava obkládá.

8 Obr. 4 Třísložkový komín systému Schiedel
V Í C E V R S T V É K O M Í N Y Obr. 4 Třísložkový komín systému Schiedel Obr.3 Zdění tříplášťového komínu

9 Popis třísložkového komínu:
V Í C E V R S T V É K O M Í N Y Popis třísložkového komínu: keramická šamotová vložka je kruhového průřezu, tloušťka stěn mm, je odolná proti žáru a střídání teploty v rozmezí -20 až + 300°C, je kyselinovzdorná, plynotěsná, spojují se na polodrážku speciálním tmelem nebo šamotovou maltou. (kromě vložek normálních je nutno osadit také vložku sopouchovou a pro komínová dvířka)

10 Popis třísložkového komínu:
V Í C E V R S T V É K O M Í N Y Popis třísložkového komínu: izolační vrstva je tvořena minerální tepelnou izolací. komínový plášť tvoří obvodové tvarovky z keramiky nebo z lehkého betonu. (kromě normálních tvárnic se používají také otevřené tvárnice pro osazení vložky s nástavcem pro sopouch nebo s nástavcem pro vybírací či vymetací komínová dvířka)

11 Použité zdroje Seznam použité literatury: Obrázkový materiál:
TIBITANZL, Otomar a Josef ŠTROP. Stavební technologie II: pro 2. ročník SOU učebního oboru zedník. 5., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2006, 161 s. ISBN Obrázkový materiál: Podlena, Václav. Zednické práce, technologie - 1. díl (pro 1. ročník OU). Praha: PARTA, s. r. o., 2001. PENDL, Karel a Josef ŠTROP. Příručka pro zedníka. 4. přeprac. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 431 s. ISBN NESTLE, Hans a kol. Moderní stavitelství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN

12 Děkuji za pozornost.

13 Ověření prezentace č. 7 Pro jaká paliva vyzdíváme jednovrstvý a pro jaká vícevrstvý komín? Pomocí čeho docílíme při vyzdívání jednovrstvého komínu hladký průduch? Z jakých vrstev se skládá třívrstvý komín Schiedel? Jak se spojují tvarovky šamotové vložky? Z jakých částí je tvořen komínový plášť?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google