Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_581_Pravěk na Javornicku AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_581_Pravěk na Javornicku AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_581_Pravěk na Javornicku AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM: 4., 6.2.2012 VZDĚL. OBOR: Výtvarná výchova, Pravěk na Javornicku ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 anotace Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ. Materiál je určen pro doplnění výuky výtvarné výchovy na téma pravěk. Materiál je vhodný pro práci na interaktivní tabuli. Materiál je vhodný pro motivaci před samotnou výtvarnou činností dětí. V závěru prezentace jsou uvedeny náměty výtvarných činností.

3 Co zkoumá, sleduje a co si při svém hledání uvědomuje a ví, mladý javornický archeolog. A. Uvědomuje si změny v krajině. B. Viděl a pozná pravěké exponáty. C. Všímá si předmětů vyskytujících se v krajině. D. Při svém výzkumu se snaží uvažovat jako pračlověk. E. Je tvůrčí.

4 Změny javornické krajiny moře Kerné pohyby sopečná činnost Zvětrávání ledovec Krajina dnešního typu A.A.

5 A.A.

6 Dokladem pravěkého osídlení naší krajiny, je nález dvou pohřebních nádob v Pačkově B.B.

7 Pravěká keramická nádoba-exponát Javornického muzea. B.B.

8 Kamenné nástroje z Bernartic, Bílého Potoka, Bukové a Horních Heřmanic- exponáty Javornického muzea B.B.

9 Keramické přesleny. Nález u kaolínky ve Vidnavě-exponát Javornického muzea B.B.

10 Nález P. Kozuba-pazourek. Lokalita :Pazourková stezka z Hoštic na Travnou. C.

11 Jsi pravěký člověk. Nabízí ti Javornicko všechno co potřebuješ k životu? Podívej se na otázku očima šamana kmene. Co na to říká lovec? Podívej se na otázku očima náčelníka. Co na to říká matka kmene? Plášť experta. D.D.

12 Náměty výtvarných činností na téma pravěk na Javornicku. Objev pohřebiště Dochovaná kostra a lebka muže s pohřební výbavou. /technika kašírování/ Děti tvoří ve skupinách technikou kašírování zbytky kosterních pozůstatků. Zhotoví pohřební výbavu. Instalace v terénu. Fotodokumentace. Jeskynní malba Rituální malba-věštba-co namaluji to se stane. /malba pastely,nebo přírodními pigmenty/ Děti se rozdělí do skupin: šaman, lovec, matka, náčelník Nakreslí obrázek ze života členů tlupy E.E.

13 Příbytky z pravěku.Zmenšený model příbytku pravěkého člověka. /tvorba z přírodního materiálu/ Ze špejlí,kousků kůže, látek, různých přírodních materiálů děti vytvoří model pravěkého příbytku Ochránce kmene Kresba ducha se zvířecími rysy- ochránce kmene /kresba uhlem/ Děti tvoří samostatně ochránce kmene nesoucí nápadné znaky oblíbeného zvířete. Z výkresů lze sestavit totem. Náměty výtvarných činností na téma pravěk na Javornicku. E.E.

14 Citace, použité zdroje: Fotografie :archiv autora www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_581_Pravěk na Javornicku AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,"

Podobné prezentace


Reklamy Google