Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

stavebnictví POZEMNÍ STAVBY DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE – PODHLEDY, ZASTÍNĚNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "stavebnictví POZEMNÍ STAVBY DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE – PODHLEDY, ZASTÍNĚNÍ"— Transkript prezentace:

1 stavebnictví POZEMNÍ STAVBY DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE – PODHLEDY, ZASTÍNĚNÍ
Ing. Libor Dubčák

2 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37
Pod pojmem doplňkové konstrukce ve stavebnictví rozumíme ty konstrukce, které nelze přesně zařadit do jiných stavebních konstrukcí. Jedná se například o: stožáry mříže čisticí zóny žebříky rošty žaluzie rolety podhledy

3 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 Stožáry
Stožáry můžeme dělit na: vlajkové stožáry, stožáry pro venkovní osvětlení, stožáry pro technické vedení – vedení vysokého napětí, troleje, anténní stožáry, pylony – například reklamní, poutače u supermarketů.

4 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 Stožáry
VLAJKOVÉ STOŽÁRY

5 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 Stožáry
ANTÉNNÍ STOŽÁRY

6 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 MŘÍŽE
Pod pojmem mříže rozumíme konstrukci, která se skládá z kovových prvků, které jsou vzájemně spojené. Po osazení do stavební konstrukce mají funkci ochrannou, bezpečnostní. Slouží zejména k zabezpečení stavebních otvorů (oken, dveří) před zloději a nenechavci.

7 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 ČISTICÍ ZÓNY
Čisticí zóny jsou doplňkové stavební konstrukce, které umísťujeme na podlahy tam, kde chceme umístit filtr mezi čistým a špinavým prostředím. Jedná se zejména o prostory u vstupu do občanských a obytných budov. Konstrukce čisticích zón je postavena na principu čisticí rohože, která je umístěna na rámu a prostoru pod ní, kam padá očištěná špína z bot.

8 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 ČISTICÍ ZÓNA VENKOVNÍ
Tyto čisticí zóny umísťujeme mimo vlastní budovu. Výhodou je, že špinavý provoz je venku, nevýhodou jsou vlivy počasí – déšť, sníh, náledí. Z tohoto důvodu jsou čisticí zóny tohoto typu používány velmi zřídka.

9 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 ČISTICÍ ZÓNA VNITŘNÍ

10 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 ŽEBŘÍKY
Žebříky v pozemním stavitelství mají význam tam, kde je třeba překonat výškový rozdíl a není třeba (nebo není vhodné) budovat schodiště. Jedná se zejména o výlezy na střechu, na půdu, přístup k různým technologiím, přístup ke komínům a podobně. Velmi často mají význam při zajištění požární ochrany budov (umožňují vstup k jinak těžko přístupným prostorům v budově).

11 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 VÝLEZY NA PŮDU – POVALOVÉ SCHODY
V rodinných domech často řešíme problém, jak se dostat na půdu aniž bychom budovali schodiště. Vhodným řešením jsou tzv. výlezy. Je to poklop ve stropní konstrukci, který obsahuje i skládaný žebřík.

12 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 ROŠTY
Rošty jsou doplňkové vodorovné stavební konstrukce, které nahrazují stropní či schodišťovou konstrukci ve speciálních případech. Jsou vyrobeny zpravidla ze žárově zinkované ocelové konstrukce. Rošty umísťujeme např. na zastropení anglických dvorků, různých plošin, podest na schodištích a na různé technické konstrukce.

13 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – VENKOVNÍ ŽALUZIE
Venkovní (zpravidla horizontální) žaluzie se skládají z různě profilovaných lamel, které jsou v horizontálním směru otočné. Umožňují tak regulaci přístupu světla, ale také i tepla. Venkovní žaluzie zachytí i podstatnou část tepelného záření.

14 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – INTERIÉROVÉ ŽALUZIE
U vnitřní žaluzie je teplo zachyceno až po prostupu přes sklo do interiéru, žaluzii zahřívá. Teplo zůstává uvnitř. Platí zásada, že clona umístěna na venkovní straně okna má 2 - 3x větší význam, než clona umístěná v interiéru. Žaluzie mají také architektonický efekt.

15 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – VENKOVNÍ ROETY
Rolety se používají jako stínicí prvek proti světlu, proti úniku tepla. Výrazně snižují únik tepla. Také představují výrazný bezpečnostní prvek. Nevýhodou rolet je nemožnost natáčení jednotlivých lamel. Regulace zastínění je možná jen velikostí zastínění (zatažení) rolet. Ovládání stejné jako u žaluzií ručně nebo motoricky.

16 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – INTERIÉROVÉ ROETY
Moderní interiérové rolety jsou nezanedbatelnou součástí interiéru, který má i výrazný stínicí prvek. Rolety mohou být z různého materiálu. Jsou rolety látkové nebo i například bambusové.

17 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – SÍTĚ PROTI HMYZU
Mezi stínicí prvky řadíme i sítě proti hmyzu. Zabraňují vnikání hmyzu do interiéru a přitom umožňují pronikání vzduchu a světla. Síť je vyráběna z poplastovaného sklolaminátového vlákna.

18 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 STÍNÍCÍ TECHNIKA – MARKÝZY
Markýzy umožňují zastínění větších venkovních ploch (například teras, balkónů, prosklených ploch). Jsou také významným architektonickým prvkem. Jedná se o látku, která je pomocí mechanismu výklopná do prostoru. Ovládá se pomocí kliky, nebo motoricky. Vhodné je osazení větrným čidlem, které automaticky zatáhne markýzu při velkém větru.

19 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 PODHLEDY
Podhled je konstrukce upevněná ke stropní konstrukci nebo konstrukci krovu. Má funkci pohledovou, akustickou a protipožární. Často vymezuje prostor pro umístění technického zařízení budov, případně osazení svítidel, vyústek vzduchotechniky či požárních hlásičů. Podhled musí splňovat:

20 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 PODHLEDY
Závěsy jsou konstrukce, na kterých je podhled zavěšen. Zpravidla jsou vyrobeny z ocelových plechů s povrchovou úpravou. Závěsy umožňují rektifikaci (změnu výšky) do určité do roviny. Nosná konstrukce je tvořena zpravidla roštem z ocelových nebo hliníkových profilů. Na tuto konstrukci se připevňuje plášť podhledu.

21 DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE STA 37 PODHLEDY
Nosná konstrukce je tvořena zpravidla roštem z ocelových nebo hliníkových profilů. Na tuto konstrukci se připevňuje plášť podhledu.


Stáhnout ppt "stavebnictví POZEMNÍ STAVBY DOPLŇKOVÉ KONSTRUKCE – PODHLEDY, ZASTÍNĚNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google