Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Zvýraznění textu. Ročník:2. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.3.03. ICT Anotace: Ohraničení, stínování a zvýraznění textu. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule.

2 Ohraničení textu V napsaném textu můžeme ohraničit slovo, větu, odstavec… Kombinací typů písem, barevným podkladem a orámováním lze dosáhnout kvalitního estetického dojmu. Jednotlivé typy a tloušťky čar je možné vzájemně kombinovat. Pozor!!! Pozor!!! „Nedoporučuje se v textu kombinovat více způsobů zvýrazňování v jednom odstavci. V jedné písemnosti by neměly být uplatněny více než tři druhy zvýraznění.“

3 Postup při ohraničování textu Text který chcete zvýraznit označte do bloku. Na kartě Domů ve skupině Odstavec rozevřít ikonu Ohraničení. Použitím zobrazených nabídek je možné ohraničit, podtrhnout text. Pro detailnější nastavení vybrat příkaz Ohraničení a stínování.

4 Postup při ohraničování textu Word zobrazí okno Ohraničení a stínování. Při práci v tomto okně je vhodné postupovat zleva doprava. Po nastavení potvrďte – OK. Základní typ ohraničení Styl čáry Barva čáry Tloušťka čáry Náhled nastaveného ohraničení Zapínání a vypínání ohraničení Objekt ohraničení

5 Stínování textu Je další možností pro zvýraznění (úpravu) textu. Označíme text do bloku, v pásu karet vybereme Domů, skupina Odstavec, příkaz Stínování. Pro podrobnější výběr – Další barvy.

6 Zvýraznění textu Další možností je použít obdobu zvýrazňovače. Rozdílem oproti stínování je, že mezi řádky budou bílá místa. Označit do bloku text pro zvýraznění. Na kartě Domů ve skupině Písmo rozevřít ikonu Zvýraznění textu, kliknout na požadovanou barvu a text je zvýrazněn.

7 Procvičení OHRANIČENÍ STÍNOVÁNÍ ZVÝRAZNĚNÍ ŠRAFOVÁNÍ A STÍNOVÁNÍ Vhodné odstavce textu zkopírujte z Internetu.

8 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google