Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životopis a motivační dopis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životopis a motivační dopis"— Transkript prezentace:

1 Životopis a motivační dopis
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Od chvíle, kdy dokončíte školu, budete běžně používat profesní životopis a spolu s motivačním dopisem budete s jeho pomocí žádat o práci. Stane se z něho důležitý „list papíru“, který vám otevře cestu k zaměstnavatelům. Proto je třeba, abyste jeho sestavení věnovali čas a náležitou pozornost.

3 Abychom nedopadli takto:

4 Motivační dopis

5 Při žádosti o místo uchazeč zpracuje tzv. motivační dopis
Při žádosti o místo uchazeč zpracuje tzv. motivační dopis. Na konci dopisu uvede přílohy (životopis – ne starší než tři měsíce, případně další doporučení a reference, které by jej mohly zvýhodnit při výběrovém řízení). Motivační dopis by měl sdělit, proč právě vy jste tím vhodným člověkem, kterého by firma měla přijmout.

6 Osnova Adresa firmy Věc: žádost o místo
Uvedení pozice, o kterou máme zájem Způsob, jak jsme se o pracovní pozici dozvěděli Naše osobní zaměření a zkušenosti Přesvědčit, proč by si firma měla vybrat právě vás Datum a místo Vlastnoruční podpis

7 Pár tipů k průvodnímu dopisu
Dopis by měl být adresován konkrétní osobě – máte tak větší jistotu, že se jím někdo bude zabývat. Vyhledáním kontaktu rovněž prokážete své zaujetí pro firmu. Motivační dopis by měl mít standardní formát obchodního dopisu a nesmí přesahovat 1 stranu. Pokud ho posíláte em, měl by být ještě kratší.

8 Životopis

9 Obecné poučení Životopis (curriculum vitae, biografie) je přehledný soupis informací o osobě. Nejčastěji se přikládá k přihlášce na školu, do konkurzu, či k žádosti o zaměstnání. Cílem je podat základní informace o kvalifikaci a dalších schopnostech osoby.

10 Dva hlavní typy životopisu

11 1. Tradiční Umělecký životopis:
Ukázky: „Vita Caroli“ (Vlastní životopis) Karla IV. Karel IV. poučuje své nástupce (Vita Caroli)

12 Ukázka: http://cs. wikisource
Když pak kralovati budete po mně, okrášleni královú korunú, pamatujte, že sem já kraloval před vámi a v prach navrácen sem a v hlínu červóv; takéž vy padnete, jdúce, jakžto stien a jakžto květ polský. Zač stojí urozenie aneb všech věcí stok, jedno ač bude čisté svědomie s vierú pravú a s nadějí svatého vzkřiešenie. Nemněte života vašeho, jakžto nemilostiví, nepravě mysléce, dějí: krátký a tesklivý jest čas života našeho a z ničehož jsme sě narodili, a potom v nic navrátíme sě, jakžto bychme nebyli. Vězte vy, že máte otce věčného a syna jeho pána našeho Jezu Krista, jenž prvorozený jest v mnohé bratři, jenž vy chce účastny býti královstvie svého, ač zákon jeho zachováte a nepoškvrníte myslí svědomie, a vuoli krve a těla vašeho nesplníte, budete synové boží.

13 psaný ve větách, ucelený text, dnes se již nepoužívá (nebo minimálně).
Klasický životopis: psaný ve větách, ucelený text, dnes se již nepoužívá (nebo minimálně). Jmenuji se Jan Novák, narodil jsem se 15. června 1978 v Pardubicích. Moje matka Jana Nováková pracuje jako…

14 2. Strukturovaný heslovitý výčet informací organizovaný do tabulky nebo kolonek, je modernější a žádanější variantou.

15 Strukturovaný životopis – přehled informací a jejich sled :
Osobní informace: – jméno, – příjmení, – akademické a vědecké tituly, – adresa, – telefon, , – datum a místo narození, – rodinný stav.

16 Vzdělání – dosažené vzdělání, rok absolvování, – kurzy, rekvalifikace apod. Praxe Výčet dosavadních zaměstnání a zaměstnavatelů

17 znalosti jazyků – stupně ovládnutí jazyka,
zvláštní znalosti a dovednosti – řidičský průkaz, odborná osvědčení apod., doplňující informace, přílohy, datum vyhotovení životopisu, podpis.

18 Co nepoužívat: – nepoužívejte zkratky,
– neuvádějte informace, které nemají vztah k vašemu pracovnímu cíli (např. vaše osobní informace), – nepoužívejte výstřední úpravy dokumentů, – nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti. – Pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, nepřeceňujte své znalosti jazyka. Okousaný papír NE!!!

19 Ukázka strukturovaného životopisu:
Šablony najdete na…

20 ŽIVOTOPIS Jméno a příjmení: Mgr. Jan Novák
Datum narození: Adresa: Sokolovská 89, Domažlice Tel. č.:  33 54 rodinný stav: svobodný Vzdělání: 1983–1987 – Gymnázium Jana Keplera, Prachatice 1987–1992 – ZČU, Pedagogická fakulta, tělesná výchova Praxe: 2009 – instruktor lyžařské školy Špičák 1999 – 2008 učitel tělesné výchovy ZŠ Beroun 1993 – 2008 učitel tělesné výchovy SŠ Příbram Jazykové znalosti: Německý jazyk – maturitní zkouška Anglický jazyk – komunikační úroveň Počítačové znalosti: MS Office Internet Další dovednosti: Řidičský průkaz sk. B Kurz instruktora lyžování – 2001

21 Praktické rady: 1) Časové údaje – je nejlépe seřadit události chronologicky zpětně, tj. od posledního zaměstnavatele až po prvního, případně od nejvyššího dosavadního vzdělání k nejnižšímu.

22 2). Vzhled – životopis píšeme na čistý kancelářský papír formátu A4
2) Vzhled – životopis píšeme na čistý kancelářský papír formátu A4. Dbáme na estetickou úpravu. Životopis by měl být vizuálně přitažlivý. Použijte velké okraje a dostatek volného prostoru k usnadnění čtení, jednoduché přehledné členění. Maximální délka životopisu je dva listy.

23 3) Jazyk – u strukturovaného životopisu používáme nevětné vyjadřování, heslovitou podobu.
Pozor na dodržování pravidel pravopisu.

24 4) Podpis – na každé verzi životopisu originální
4) Podpis – na každé verzi životopisu originální. Životopis nejdříve zkopírujeme, a pak podepíšeme. 5) Fotografie – pokud je požadována, pak barevná fotografie jako na průkaz. 6) Odeslání – jen doporučeně, v obálce současně s dalšími materiály i fotografií.

25 Takto ne: nepoužívejte zkratky,
neuvádějte informace, které nemají vztah k vašemu pracovnímu cíli (např. osobní informace), nepoužívejte výstřední úpravy dokumentu, nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti, pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, nepřeceňujte své znalosti jazyka.

26 Závěrečné úkoly: Napište fiktivní strukturovaný životopis dospělého člověka. Napište vlastní strukturovaný životopis, který budete potřebovat jako součást přihlášky na VŠ. Jeden ze životopisů přeložte do cizího jazyka, abyste ho mohli zaslat i zahraniční firmě jako přílohu k žádosti o místo.

27 Seznam pramenů: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Snímek 3: Snímek 11: Snímek 12: Snímek 15: Snímek 20: Snímek 21: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Snímek 19:


Stáhnout ppt "Životopis a motivační dopis"

Podobné prezentace


Reklamy Google