Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hardware.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hardware."— Transkript prezentace:

1 Hardware

2 (osobní digitální asistent)
Různé typy počítačů PC – Personal Computer (osobní počítač) Mainframe – výkonné počítače používané ke zpracovávání velkých objemů dat (sčítání lidu, bankovní převody,...) PDA – Personal Digital Assistent (osobní digitální asistent) Jaké další typy počítačů znáte?

3 PC Sestava Základní deska (Motherboard) Procesor Paměť typu RAM
Monitor Přídavné karty Zdroj napájení CD/DVD Mechanika Klávesnice Pevný disk Počítačová myš PC Sestava

4 Počítačová skříň Zdroj napájení CD/DVD mechanika Procesor
(s chladičem a ventilátorem) Pevný disk Paměť typuRAM Přídavné karty Datový kabel

5 Zásuvka pro napájecí kabel
konektory PS/2: Konektory USB Konektor grafické karty Konektory zvukové karty Síťový konektor

6 PERIFÉRIE Vstupní zařízení počítače
Klávesnice Touchpad (tlaková podložka) Myš Scanner Digitalní fotoaparát Joystick Mikrofon Co rozumíme vstupním zařízením počítače?

7 PERIFÉRIE Výstupní zařízení počítače
Monitor Tiskárna Reproduktory Co rozumíme výstupním zařízením počítače?

8 Úkol Vlepte do sešitu obrázek moderní počítačové sestavy a popište ho
Najděte další vstupní a výstupní zařízení počítače a poznamenejte si je do sešitu

9 Typy počítačových skříní
slouží k mechanickému upevnění všech ostatních vnitřních dílů a částí počítače. Existují dva základní typy: tower („nastojato“) desktop („naležato“) Dále se skříně dělí podle velikosti – z toho vznikají označení jako: minitower, miditower, bigtower a desktop, slim, booksize apod. Dále: Co najdeme v počítačové skříni?

10 Základní deska základní hardware většiny počítačů - propojuje jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytuje jim elektrické napájení Konektory vystupující ze skříně Konektor napájení Patice procesoru Sloty pro paměti typu RAM Sloty pro přídavné karty (typ PCIe) Konektor po připojení pevného disku nebo CD/DVD mechaniky (typ SATA a IDE) Sloty pro přídavné karty (typ PCI)

11 Úkol 1) Najdi název jedné společnosti zabývající se výrobou základních desek 2) Najdi běžně požívané označení základní desky, které pochází z angličtiny 3) Která zařízení jsou dnes běžnou součástí základních desek a nemusíme je již dokupovat jako přídavné karty. O takových zařízeních říkáme, že jsou do desky integrovány – uveď aspoň 3 příklady 4) V e-shopu na adrese najděte cenu (včetně DPH) základní desky MSI X58 Eclipse - X58/ICH10R Odpovědi na otázky pošlete prostřednictvím elektronické pošty na Do předmětu napište: „základní deska,“ zprávu nezapomeňte označit svým jménem Jak se vyrábí základní deska:

12 Procesor Centrální výpočetní jednotka počítače
Je „mozkem“ počítače – čte z paměti instrukce a jejich pomocí vykonává programy (můžeme ho z hlediska funkce připodobnit k motoru v automobilu Pohled na obě strany procesoru

13 Výkonnější procesory bývají chlazeny účinněji (ńapř. vodní chlazení)
Procesor je umístěn na základní desce, kde je pro něj připraveno místo – tzv. patice (socket) Procesor vykoná během sekundy i stovky miliónů operací, tím dochází k zahřívání procesoru --- aby se nepoškodil, je třeba jej chladit chladičem a horký vzduch z chladiče odvádět ventilátorem (nejčastější) Ventilátor Chladič Výkonnější procesory bývají chlazeny účinněji (ńapř. vodní chlazení)

14 AMD Athlon II X2 240 Dual-Core?
Úkol Řešení opět pošlete prostřednictvím elektronické pošty na Do předmětu napište: „procesor,“ zprávu podepište 1) Najdi loga dvou největších výrobců procesorů (pošli obrázky jako přílohy) 2) Pro jaký typ patice (socket) je určen procesor AMD Athlon II X2 240 Dual-Core? 3) Jaká třípísmenná zkratka (první písmena tří anglických slov) se používá pro označení procesoru? 4) Vypiš aspoň tři základní parametry procesorů.

15 Přídavné karty Přídavné karty jsou samostatné součástky, umožňující rozšířit možnosti počítače o nové funkce, které základní sestava neumožňuje. Přídavné karty se zasunují do slotů, umístěných na základní desce. Musí splňovat určité normou stanovené požadavky, (např: typ konektorů, umístění výstupních prvků, maximální možný rozměr). Nejčastější typy: Zvuková karta Grafická karta􀂾 Síťová karta Televizní karta

16 Grafická karta počítá a zpracovává instrukce vycházející z procesoru a výsledná data převádí signál pro monitor (stará se o to, co bude na monitoru zobrazeno) jediná povinná přídavná karta v počítači (bez ní by nebylo k čemu připojit monitor) – často je grafická karta integrována v základní desce (většinou nejnutnější čip bez samostatné paměti – stačí pro běžný kancelářský provoz a graficky nenáročné programy)

17 Zvuková karta zařízení schopné převést digitální signál z počítače na analogový (tj. zvuk vycházející z reproduktorů), a naopak analogový signál převést do digitální podoby v počítači (např. z mikrofonu) Nejjednodušší karty jsou k dispozici (integrovány) na základních deskách – ty ovšem nenabízejí příliš velkou kvalitu. Naopak špičkové zvukové karty se používají v profesionálních studiích pro komponování skladeb a vytváření rozhlasových a televizních spotů).

18 Síťová karta určena pro komunikaci počítače s ostatními počítači v
počítačové síti. Do síťové karty se zapojuje síťová kabel, který je pak zapojen do switche (tj, zařízení propojující síťové kabely od jednotlivých počítačů v síti), nebo do jiného počítače na druhém konci kabelu.

19 Úkol Řešení opět pošlete prostřednictvím elektronické pošty na
Do předmětu napište: „karty,“ zprávu podepište 1) Co znamená zkratka GPU? 2) K čemu je u většiny zvukových karet vyrobených po roce 1999 určena zdířka růžové barvy? (podle standardu PC 99 firmy Microsoft pro barevné označení externích konektorů 3) Jakými dalšími typy přídavných karet lze rozšířit funkce počítače? 4) Jakému typu přídavných karet se věnuje firma Creative Labs?

20 Existují dva typy vnitřní paměti: paměť ROM a paměť RAM
Počítačové paměti Existují dva typy vnitřní paměti: paměť ROM a paměť RAM 1) Paměti ROM jsou paměti, které jsou určeny pouze pro čtení informací. Informace jsou do těchto pamětí pevně zapsány při jejich výrobě a potom již není možné žádným způsobem jejich obsah změnit (V této paměti je například uložen program BIOS - základní instrukce pro start počítače) Read Only Memory 2 ) Paměť RAM umožňuje opakovaný zápis a čtení dat. Její výhoda spočívá v rychlé přístupové době. Nevýhodou paměti RAM je její závislost na energii. Jakmile dojde k přerušení dodávky proudu celý obsah paměti se ztratí. Vnitřní paměť RAM bývá označována jako operační paměť. Random Access Memory

21 Vnitřní paměť počítače
Existují dva typy vnitřní paměti: paměť ROM a paměť RAM 1) Paměti ROM jsou paměti, které jsou určeny pouze pro čtení informací. Informace jsou do těchto pamětí pevně zapsány při jejich výrobě a potom již není možné žádným způsobem jejich obsah změnit (V této paměti je například uložen program BIOS) Read Only Memory 2 ) Paměť RAM umožňuje opakovaný zápis a čtení dat. Její výhoda spočívá v rychlé přístupové době. Nevýhodou paměti RAM je její závislost na energii. Jakmile dojde k přerušení dodávky proudu celý obsah paměti se ztratí. Vnitřní paměť RAM bývá označována jako operační paměť. Random Access Memory

22 Vnější paměť počítače není nezbytná (počítač bez ní může fungovat – ovšem velmi omezeně) – je důležitá, protože slouží k dlouhodobému uchování dat – není závislá na elektrické energii Ve srovnání s pamětí typu RAM má mnohem větší kapacitu, ale mnohem menší rychlost

23 Vnější paměť počítače Formy vnější paměti počítače:
nejčastěji pevný disk (hard disk) interní nebo externí kapacita v řádu GB, TB Čtecí hlava Vzduchotěsné pouzdro (jakákoli částečka by způsobila poškození povrchu Kovové disky pro zápis dat

24 Vnější paměť počítače Ostatní formy vnější paměti počítače: CD/DVD
Flash disk Disketa (téměř se nepoužívá) Magnetická páska (poprvé použita 1949) Paměťová karta

25 Úkol Řešení opět pošlete prostřednictvím elektronické pošty na
Do předmětu napište: „paměť,“ zprávu podepište 1) Co znamená zkratka HDD? 2) Jako přílohu pošli obrázek nějakého externího pevného disku? 3) Co je Bios? 4) Jakou kapacitu paměti mají diskety velikosti 3,5“?

26 základní a současně nejmenší jednotkou informace je
Kapacita paměti Kapacita paměti udává množství informací, které může být v paměti uloženy základní a současně nejmenší jednotkou informace je 1 bit

27 Kapacita paměti 1bit reprezentuje informaci, získanou odpovědí na jednu otázku typu ano/ne. Tyto odpovědi můžeme označit číslicemi 0 a 1. 1 bit tedy představuje velmi malé množství informací -> větší množství informace nese skupina 8 bitů, která se nazývá 1 Byte 1B = 8b Jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač (resp. procesor) přímo pracovat.

28 Kapacita paměti Pro jednotku 1 Byte se používá dvojí systém násobků:
Klasické předpony podle soustavy SI (kilo- , mega- , giga- , tera) - násobí se 1000 1 TB = GB = MB = KB = 1012 B 2) Binární předpony: protože z technologických důvodů jsou velikosti některých počítačových pamětí obvykle násobkem nějaké mocniny dvou, bylo výhodné tomu přizpůsobit jednotky Jedná se o jednotky: Kibibyte: 1 KiB = 210 B (= 1024 B) Mebibyte: 1MiB = 210KiB = 220 B (= B) Gibibyte: 1GiB = 210MiB = 220 KiB = 230B Tebibyte: 1TiB = 240B

29 Úkol Řešení opět pošlete prostřednictvím elektronické pošty na
Do předmětu napište: „kapacita,“ zprávu podepište 1) Z jakých dvou anglických slov vznikl název pro základní jednotku 1bit ? 2) Z kolika bitů je složena následující informace? 3) Kolik je to Bytů? (viz 2) 4) Obrázek má velikost 1MiB. Kolik je to Bytů?

30


Stáhnout ppt "Hardware."

Podobné prezentace


Reklamy Google