Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. POLÁRNÍ PÁS Z_070_Krajinná sféra a její základní části_Polární pás Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro upevňování a rozšiřování znalostí o polárním pásu Materiál rozvíjí nově získané vědomosti žáků Je určen pro předmět zeměpis a ročník 6. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: BRYCHTOVÁ, Šárka, Josef BRINKE a Josef HERINK. Planeta Země: Zeměpis pro 6. a 7. ročník základní školy. Praha 1: Fortuna, ISBN

3 Tundra Název pochází z finštiny (tunturi = plochý bezlesý pahorek)
Proč v tundře chybí stromy? Stromy vyžadují ve vegetačním období teplotu minimálně 10°C, což v tundře není.

4 Podnebí V polárním pásu je velmi chladné podnebí. Stromům se zde již nedaří. Les řídne, přechází v porosty keřů a ojedinělých stromů. Taková krajina se nazývá lesotundra. Průměrná teplota vzduchu v nejteplejším měsíci činí přibližně 10°C, ve vegetačním období 5 - 7°C. Zprvu se objevují jednotlivé stromy, na otevřených plochách se ještě uplatňuje tundrová vegetace s četnými rašeliništi a jezírky. Směrem na jih se stále častěji vyskytují souvislé lesní celky a lesotundra přechází v tajgu.

5 lesotundra Dále na sever je ještě chladněji. Stromy tu již být nemohou. Taková bezlesá krajina se nazývá tundra Půdy tunder zůstávají většinu roku trvale zmrzlé (permafrost).

6 V zimě je zde tma, chlad a sníh.
Tundra v zimě V zimě je zde tma, chlad a sníh. Krajina leží za polárním kruhem a už po několik měsíců zde nesvítí Slunce. Půda je promrzlá i do hloubky několika metrů.

7 Tundra v létě V létě je tundra trochu jiná. Sníh na některých místech roztaje, půda na povrchu rozmrzne a oteplí se asi na 5°C. Svítí Slunce a rostliny ožívají. Toto období je však v tundře velmi krátké.

8 Hlavní oblasti Oblast pokrytá tundrou leží mezi 60° a 70° severní šířky. Rozprostírá se při severním pobřeží Severní Ameriky, Evropy a Asie. Na jižní polokouli se tundra nachází pouze na některých ostrovech ležících podél 60°jižní šířky.

9 Rostlinstvo tundry Stromy nesnášejí velkou zimu, proto zde rostou nízké břízy a vrby. Drsné klima snášejí ze semenných rostlin pouze přizpůsobené byliny a malé keříky. Většinu vegetačního krytu tvoří mechorosty a lišejníky.

10 Zvířena tundry I přes nepříznivé podmínky žije v tundře mnoho živočichů - sob, medvěd lední, liška polární, sovice sněžní, lumík, pižmoň. pižmoni

11 Zvířata mají hustou srst, krátké čenichy a uši, aby ztrácela co nejméně tepla.
Lumík

12 V tundře žije trvale jen málo druhů ptáků, ale každoročně sem přilétají v létě, když se trochu oteplí, protože v tuto roční dobu je zde nebývalé množství hmyzu.

13 Polární pustiny Podnebí
Sluneční paprsky dopadají do těchto oblastí pod ostrým úhlem, proto je zde velmi chladno, věčný sníh a led. Ten znemožňuje výskyt vyšších forem života, proto zde převládá neživá příroda. Když je jeden pól přikloněn k Slunci, druhý je odkloněn a panuje na něm dlouhá noc.

14 Hlavní oblasti Severní a jižní polární oblasti mají jednu společnou vlastnost – je zde krutá zima. Jinak jsou tyto končiny velmi rozdílné. Téměř celou severní polární oblast tvoří zamrzlý oceán. Naproti tomu jižní polární oblast vyplňuje z velké části pevnina – antarktický světadíl a antarktické ostrovy a souostroví. Antarktida Grónsko

15 Zvířena severních polárních oblastí
Savci i ptáci zde mají často bílé ochranné zbarvení – např. lední medvěd. Má hustou srst, proto může být dlouho ve studené vodě. Potuluje se stovky kilometrů podél břehu a loví. Někdy musí čekat celé hodiny u dýchacího otvoru v ledu, než se v něm objeví tuleň nebo mrož. Těmi se živí.

16 Zvířena jižních polárních oblastí
Ohromné prostory Antarktidy jsou i v zimě bez života. Pouze pobřeží oživují obrovské kolonie tučňáků, tuleňů a polárního ptactva.

17 Zdroje: Soubor:800px-Map-Tundra.png. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Tundra coastal vegetation Alaska.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: File:From Great Dodd - geograph.org.uk jpg. MICHAEL GRAHAM. Wikimedia commons [online]. 2010, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Moos 5769.jpg. MANFRED MORGNER. Wikipedie [online]. 2002, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Lisaj-sa-Stare-planine4.jpg. USER:TSNENA. Wikipedie [online]. 2007, [cit ]. Dostupné z: Soubor: Alaska Waldgrenze.jpg. DAVID MARK. Wikimedia commons [online]. 2013, [cit ]. Dostupné z: Soubor: strolling reindeer.jpg. ALEXANDRE BUISSE. Wikipedie [online]. 2007, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Ovibos moschatus.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Lemming.jpg. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Terianniaq-Qaqortaq-arctic-fox.jpg. Wikipedie [online]. 2010, [cit ]. Dostupné z:

18 Zdroje: Soubor:Snowy Owl Barrow Alaska.jpg. FLOYD DAVIDSON. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Ursus maritimus in Alaska.jpg. Wikipedie [online]. 2004, [cit ]. Dostupné z: Soubor:AntarcticaDomeCSnow.jpg. STEPHEN HUDSON. Wikipedie [online]. 2004, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Harbour seal.jpg. MATTHEWS, Sue. Wikipedie [online]. 2004, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Noaa-walrus12.jpg. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Greenland-CIA WFB Map.png. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg. DAVE PAPE. Wikipedie [online]. 2006, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Emperor Penguin Manchot empereur.jpg. SAMUEL BLANC. Wikipedie [online]. 2005, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková"

Podobné prezentace


Reklamy Google