Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ohrožování základních složek biosféry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ohrožování základních složek biosféry"— Transkript prezentace:

1 Ohrožování základních složek biosféry

2 Ovzduší pevné, kapalné i plynné látky v ovzduší = emise - reagují s dalšími látkami a mění svoje složení i vlastnosti. Působí pak na živé i neživé prostředí ve formě srážek (kyselé deště). Kromě toho, že nepříznivě mění složení půdy (odumírání lesů), vody a ovzduší, dostávají se některé látky (kadmium, olovo, rtuť apod.) do potravinových řetězců.

3 Ovzduší I když se některé látky dokáží v ovzduší rozptýlit, vznikne občas situace, kdy je rozptyl velmi omezen (inverze) a dochází ke vzniku smogu. V poslední době je jeden z největších problémů zvyšující se podíl oxidu uhličitého Následkem toho vzniká zesílený skleníkový efekt způsobující oteplování planety. To zapříčiňuje tzv. globální problémy, například změny v chodu srážek (snižování výnosů v zemědělství), ubývání planktonu v  oceánech, rozšiřování pouští atd.

4 Smog v Londýně

5 Inverze

6 Les zasažený kyselým deštěm

7 Voda je znečišťována průmyslovými a komunálními odpady, látkami splavenými z polí i nečistotami z dopravy. Toxické látky (fenoly, těžké kovy, fosfáty apod.) ničí život a narušují samočisticí schopnosti vodních ekosystémů.

8 Voda Odpady ve vodě však vedou i k tomu, že následkem působení některých látek (dusík, fosfor) se přemnoží řasy a vodní hladina zarůstá. Je omezena výměna plynů a ve vodě ubývá kyslík, protože se spotřebovává na hnilobné procesy - voda se stává mrtvou. Podzemní vody jsou dlouhodobě znečišťovány hnojivy, ropou, imisemi a emisemi z průmyslu a dopravy.

9 Voda Velká je spotřeba vody je v zemědělství (75% světové spotřeby).
Např. na vypěstování 1 kg rýže je třeba l vody. Na výrobu 1 tuny oceli potřebujeme l vody 1 tuna papíru znamená spotřebu l vody apod.

10 Půda Půda ohrožení je způsobeno kyselými dešti, chemizací zemědělství i používáním těžkých strojů (stlačování půdy). Nezanedbatelné je působení vodní i větrné eroze (0,5 m3 na 1ha). Dochází také k neustálému snižování rozlohy orné půdy ( stavebnictví ). Ochrana půdy je proto jedním z vážných ekologických problémů dneška

11 Eroze půdy


Stáhnout ppt "Ohrožování základních složek biosféry"

Podobné prezentace


Reklamy Google