Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály."— Transkript prezentace:

1 Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály považujeme také rtuť a geologickými procesy vytvořené látky amorfní(limonit,opál),jež nemají krystalovou strukturu.Minerály jsou základními stavebními jednotkami hornin,které tvoří litosféru.

2 Jak minerály vznikají? V přírodě neustále probíhá látková výměna,při nichž minerály vznikají,přeměňují se na jiné anebo se zcela rozkládají.

3 A ) Krystalizace z magmatu
Magma si můžeme představit jako roztavenou křemičitanovou horninu.Jak tavenina postupně chladne,krystalizují z ní jednotlivé minerály,třeba olivín nebo živec.Vykrystalizováním všech minerálů končí tuhnutí magmatu.

4 Krystalizace(srážení)roztoků
V jeskynních,tunelech nebo v metru často kape ze stropů voda.Na stěnách puklin krystalizují z těchto roztoků minerály,např..jako jsou galenit,sfalerit nebo pyrit.Pukliny vyplněné minerály nazýváme žíly.

5 Přeměna (metamorfoza)
Při změně teploty nebo tlaku přestávají být minerály stálé a mění se na nové,které odpovídají nově vzniklým podmínkám.Příkladem je přeměna jílových minerálů na slídy při zvýšení teploty a tlaku.

6 CHemické zvětrávání Minerály zvětrávají,jsou-li vystaveny působením vody a vzduchu.Dochází k chemickým reakcím,kterých se účastní voda ,kyslík a oxid uhličitý.

7 Činnost organismů Každý zná schránky měkkýšů obsahující uhličitan vápenatý,nejčastěji v podobě kalcitu.

8 Vypracoval : Daniel Budka


Stáhnout ppt "Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály."

Podobné prezentace


Reklamy Google