Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Postup výroby v modelárně Autor: Alena Švejková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Postup výroby v modelárně Autor: Alena Švejková."— Transkript prezentace:

1 Postup výroby v modelárně Autor: Alena Švejková

2 Návrh Před realizací nového výrobku je potřeba budoucí tvar navrhnout a ze řady skic vybrat ten, který se nejvíce podobá záměru.

3 Výkres Podle výsledků se vypracuje pracovní výkres ve výpalkové velikosti. Výpalková velikost = = velikost budoucího výrobku. Je nutné vypracovat výkres v modelové velikosti.

4 Modelová velikost a výpalková velikost

5 Zvětšování Pro vypracování výkresu v modelové velikosti je nutné znát smrštění hmoty, používané při jeho budoucí výrobě. Smrštění u porcelánu se pohybuje v rozmezí 11 – 15%, u keramiky méně.

6 Zvětšení lze provést pomocí kopírky nebo počítače, ale také nejčastěji používanou metodou zvětšování pomocí opsaného obdélníku.

7 Mv = 𝑽𝒗 𝟏𝟎𝟎−𝒔 x 100 Vzorec pro výpočet zvětšení rozměrů:
Mv…..modelová velikost Vv…...výpalková velikost s……...smrštění

8 Vypočítávání objemu V některých případech je nutné znát také objem navrhované nádoby a proto si výrobek na výkresu rozdělíme na geometrické tvary a vypočítáme jejich objem.

9 Rotační kužel……. V = 𝝅 𝒓 𝟐 . v : 3
Základní vzorce pro výpočet objemu: Kvádr……………. V = a .b . c Krychle…………….. V = a2 Válec……… V = 𝝅 𝒓 𝟐 . 𝐯 Rotační kužel……. V = 𝝅 𝒓 𝟐 . v : 3 Koule…… V = ¾ 𝝅𝒓𝟑

10 Model Po dokončení výkresu přistoupíme k práci na modelu.
Modely se vyrábí ze sádry točením na modelářském kruhu, řezáním z bloku sádry nebo modelováním.

11 Model hrnku

12 Hlavní forma Pomocí modelu se dále vyrobí forma, která je důležitá pro odlití, vytočení nebo vyformování výrobku. Pokud budeme vyrábět také rozmnožovací zařízení, tato první forma se nazývá hlavní forma.

13 Hlavní forma třídílná

14 Rozmnožovací zařízení
Na každou část hlavní formy se vyrábí jedno rozmnožovací zařízení. Pokud máme třídílnou formu, musíme vyrobit tři zařízení. Rozmnožovací zařízení se používá k odlévání sádrových forem.

15 Rozmnožovací zařízení na čtyřdílnou formu

16 Konec


Stáhnout ppt "Postup výroby v modelárně Autor: Alena Švejková."

Podobné prezentace


Reklamy Google