Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast: Fyzika Tematická oblast: Optika Téma: Mezní úhel, úplný odraz Ročník: 4. Datum vytvoření: Listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ FYZ Anotace: Mezní úhel, úplný odraz jako zvláštní případ lomu od kolmice. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky a využívá aktivizujících možností multimediálních prostředků včetně hypertextových odkazů. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Multimediální výuka svou přehledností a názorností podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Mezní úhel Při přechodu světla z prostředí opticky hustšího do opticky řidšího se paprsek láme od kolmice. Při určitém úhlu dopadu – mezním úhlu – dojde k tomu, že úhel lomu je 90o. Po překročení mezního úhlu dopadu lom již nenastává.

3 Mezní úhel Obr.1 Mezní úhel

4 Úplný odraz Obr.2 Úplný odaz

5 Zákon záměnnosti a zákon odrazu
Zákon záměnnosti chodu paprsků: Dopadající a odražený (lomený) paprsek je možno zaměnit. Zákon odrazu: Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, odražený paprsek leží v rovině dopadu.

6 Využití úplného odrazu
Úplného odrazu je využito ve vláknovém vlnovodu – optickém vláknu. Světlo se šíří po trajektorii dané tvarem vlákna. V optických přístrojích dochází k úplnému odrazu na optických hranolech – fotoaparáty, periskopy. Při úplném odrazu nedochází ke ztrátám.

7 Disperze světla Rychlost světla v prostředí s indexem lomu větším než jedna závisí na frekvenci světla. Tento jev se nazývá disperze světla. V důsledku disperze závisí na frekvenci i hodnota indexu lomu. Ve vakuu k disperzi nedochází. Disperze způsobuje, že paprsky světla různých barev se lámou pod různými úhly.

8 Kontrolní otázky Za jakých okolností nastává úplný odraz?
Co říká zákon záměnnosti chodu paprsků? Co říká zákon odrazu? Vysvětlete pojem disperze světla a co způsobuje.

9 Kontrolní otázky-odpovědi
Za jakých okolností nastává úplný odraz? Při překročení mezního úhlu. Co říká zákon záměnnosti chodu paprsků? Dopadající a odražený (lomený) paprsek je možno zaměnit. Co říká zákon odrazu? Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, odražený paprsek leží v rovině dopadu. Vysvětlete pojem disperze světla a co způsobuje. Rychlost světla v prostředí s indexem lomu větším než jedna závisí na frekvenci světla. Disperze způsobuje, že paprsky světla různých barev se lámou pod různými úhly.

10 Použité zdroje: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1996, ISBN LEPIL, Oldřich; BEDNAŘÍK, Milan; HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy II. Praha: Prometheus, 2002, ISBN X Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šťastný.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google