Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CÉVNÍ SYSTÉM FUNKCE :má v lidském těle celou řadu různých funkcí. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do orgánů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CÉVNÍ SYSTÉM FUNKCE :má v lidském těle celou řadu různých funkcí. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do orgánů."— Transkript prezentace:

1 CÉVNÍ SYSTÉM FUNKCE :má v lidském těle celou řadu různých funkcí. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do orgánů celého těla. Odvádí odpadní látky do ledvin (vznik moči) a do kůže (vzniká pot). Zprostředkovává obranu organismu proti choroboplodným zárodkům - tvorbou protilátek a mechanickým zničením. Oběhová soustava konečně vytváří a udržuje stálé vnitřní prostředí. Základem cévní soustavy je krev,cévy a srdce.

2 KREV Krev je životně důležitá tekutina,jejíž objem v těle je cca 6 l(ženy mají o 10% krve méně,protože mají méně červených krvinek),maximální jednorázová ztráta bez zdravotní újmy je cca 0,55 l,ztráta více než 1,5 l již ohrožuje život.Krev se skládá z krevní plazmy a krevních tělísek.

3 Krevní plazma Krevní plazma-slámovitě žlutá tekutina tvořená vodou a rozpuštěnými látkami(bílkoviny- albuminy,globuliny,fibrinogen,glukóza,anorga nické soli).Dále plazma obsahuje přenášené látky,jako hormony,minerální látky a vitamíny. pH plazmy je 7,35-7,45.

4 Krevní tělíska Krevní tělíska-jsou to erytrocyty(červené krvinky),leukocyty(bílé krvinky) a trombocyty (krevní destičky). Červené krvinky - jsou bezjaderné buňky(žijí proto pouze asi 120dní),okrouhlého tvaru.U muže je jich v 1mm krychlovém cca 5  Jsou složeny z vody a sušiny,kterou z největší části tvoří červený hemoglobin,jehož základem je molekula hem složená ze železa,které na sebe váže kyslík a je nutno jej neustále doplňovat ve stravě.Erytrocyty se tvoří v kostní dřeni hrudní kosti,plochých lebečních kostí a dlouhých kostí

5 Krevní tělíska Bílé krvinky - jsou bílé jaderné buňky,je jich v 1 mm krychlovém ,což je závislé na prodělávaných onemocněních. Mohou procházet membránami buněk i stěnami kapilár, nezbytné při obranyschopnosti organismu. krevní destičky- jsou pouze částmi buněk,odštěpky megakaryocytů z kostní dřeně,mají důležitou roli při zástavě krvácení

6 Červená,bílá krvinka + destičky

7 Krevní skupiny Existují 4 krevní skupiny(A,B,AB,O),které jsou dány znaky( antigeny) na červených krvinkách a protilátek obsažených v plazmě.V krvi se nesmí opačné protilátky obsažené v plazmě setkat,což je podstatou správné transfuze,mohlo by to ohrozit život.Proto se provádí křížová zkouška,při které se nekompatibilní krev sráží a vhodná krev ne.Dále může mít krev tzv.Rh faktor(antigen obasažený v červených krvinkách)Existuje Rh+ a Rh-,což může působit problém u matky a plodu jako Rh inkompatibilita.

8 Cévy Tepny-pevné a pružné(stěny tvoří elastická vlákna) cévy,vedou krev ze srdce(většinou okysličenou-světlou) a větví se na malé tepénky(arterioly) Žíly-jejich stěna je tenká a poddajná,vedou většinou odkysličenou krev(tmavá) do srdce a větví se na žilky(venuly) Vlásečnice-tenké,průsvitné cévy pouze s jednovrstvou stěnou,která je selektivně propustná pro látky.Tvoří hustou síť v celém těle a tvoří přechod mezi tepnami a žílami

9 Cévní soustava

10 srdce Srdce-dutý svalový nepárový orgán zajišťující nepřetržitou cirkulaci krve v krevním řečišti.Je umístěno v hrudní dutině mezi pravou a levou plicí za hrudní kostí ve vazivovém pouzdře(osrdečník).Skládá se z endokardu(vnitřní výstelkové vazivo),epikardu (vnější vazivo na povrchu,přechází i k začátkům cév) a myokardu(srdeční svalovina s vlastnostmi hladké i příčně pruhované svaloviny).

11 srdce Srdce je podélně rozděleno na pravou a levou polovinu,každá se dále dělí na předsíň a komoru.Mezi nimi je na pravé straně trojcípá chlopeň a na levé straně dvojcípá mitrální chlopeň.Srdeční sval je vyživován tepnami na povrchu,které odstupují přímo z aorty a větví se na vlásečnice,při jejich ucpání tukem nebo jinými látkami může dojít k infarktu myokardu(nekróza nevyživené části srdce).

12 Schéma lidského srdce Schéma lidského srdce:
1. Horní dutá žíla - 2. Plicní tepna - 3. Plicní žíla - 4. Mitrální chlopeň - 5. Aortální chlopeň - 6. Levá komora - 7. Pravá komora - 8. Levá předsíň - 9. Pravá předsíň Aorta Plicní chlopeň Trojcípá chlopeň Dolní dutá žíla

13 imunita Imunita-souvisí s cévní soustavou.Je to schopnost organismu bránit se cizím a nebezpečným vlivům(antigenům).Imunita je: (vrozená)-přirozené reakce organismu na antigen,aniž by se s ním organismus předtím setkal. (získaná)-schopnost specifické reakce vytvářením specifických protilátek a vytváří se také buňky reagující s antigenem(T- lymfocyty) a buňky s imunologickou pamětí (při dalším setkání s antigenem provedou účinnější obranu).

14 Krevní oběh Krevní oběh je velký(tělní),malý(plicní) a portální(vrátnicový) Tělní oběh rozvádí do těla okysličenou krev a přivádí z něj zpět krev odkysličenou. Okysličená krev jde z levé komory přes půlměsíčnou chlopeň do aorty,aortálního oblouku(z něho vystupuje hlavopažní tepna dělící se na pravou krkavici a podklíčkovou tepnu,dále levá krkavice a podklíčková tepna.Krkavice přivádí krev do hlavy,podklíčkové tepny do horních končetin),který sestupuje podél páteře na hrudní aortu(dělí se na tepny zásobující hrudní orgány) a břišní aortu(dělí se na tepny zásobující břišní orgány),která se větví na 2 kyčelní tepny,dále do stehenních tepen.Odkysličená krev přichází horní dutou žílou(z hlavy) a dolní dutou žílou(z ostatních částí těla) do pravé předsíně,odkud jde přes trojcípou chlopeň do pravé komory.Odtud vstupuje do plicního oběhu.

15 Krevní oběh Plicní oběh odvádí odkysličenou krev do plic a pak zpět okysličenou do srdce.Odkysličená krev jde přes poloměsíčnou chlopeň z pravé komory do levé a pravé plicní tepny,do plic.V plicích se větví na vlásečnice,které opřádají alveoly,dojde k difúzi CO2 za O2 a krev se vrací plicními žilami do levé předsíně.  Portální oběh přivádí krev s rozpuštěnými látkami ze žaludku,sleziny,střev a slinivky břišní vrátnicovou žílou do jater,kde se větví na vlásečnice vstupující do jaterních lalůčků.

16 Onemocnění oběhové soustavy a imunity
AIDS-syndrom selhání imunity těla vyvolaný retrovirem HIV,který napadá T-lymfocyty a organismus ztrácí schopnost obrany i proti běžným a lehkým onemocněním.Nakažený(krví nebo spermatem) umírá vždy a na banální chorobu,nikoliv přímo na AIDS! Leukémie-patogenní nádorové bujení nefunkčních bílých krvinek,jež se přemnoží a v organismu potlačí tvorbu normálních erytrocytů a leukocytů.Může být vyvolána např. radioaktivním zářením.Neexistuje specifický lék.

17 Onemocnění oběhové soustavy a imunity
Ateroskleróza-ukládání lipidů a cholesterolu ve stěnách cév,což až k ucpání. Varixy-žilní městky vznikající poruchami pružnosti žilních stěn,které se tak rozšiřují s hromaděním krve a vznikají záněty a otoky. Mozková mrtvice-selhání mozkové činnosti způsobené uzavřením mozkové tepny. Srdeční vady-mohou být vrozené(např.v důsledku působení toxických látek v době těhotenství na plod,např.defekty přepážek-není oddělena okysličená a odkysličená krev) a získané(při prodělání závažné nebo prudce zánětlivé choroby,která poškodí myokard).

18 Zajímavosti Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Stojí euro a může zachránit mnoho životů. Při jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.

19 KONEC


Stáhnout ppt "CÉVNÍ SYSTÉM FUNKCE :má v lidském těle celou řadu různých funkcí. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do orgánů."

Podobné prezentace


Reklamy Google