Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"— Transkript prezentace:

1 Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Ročník: 1L (Technické lyceum) Školní Rok: 2013/14 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Daniel Bazala

2 Menu Princip plnění Využití Rychlost plnění Konec

3 Princip plnění Brouk sběrač rosný
Společnost NBD Nano, tvůrci lahve, která se sama plní vodou i v nehostinných podmínkách pouště svůj nápad nevymysleli sami, nýbrž ho okoukali od jednoho pouštního brouka. Tím broukem je sběrač rosný. Žije v poušti Namib, kde roční úhrn srážek činí pouhých 13 mm za rok. Aby v takto suché oblasti dokázal přežít, má speciální systém pro zachytávání mikroskopických kapek vody na svých krovkách. Stoupne si na vrchol duny, otočí se zadem proti směru větru a čeká, než se mu kapičky vody nakondenzují na krovkách. Následně mu pak voda steče přímo do úst. Brouk sběrač rosný

4 Princip plnění Stejný princip, jaký používá brouk sběrač rosný, je použit i u samoplnicí lahve. Je vytvořena ze speciálního porézního nanomateriálu se specifickými vlastnostmi. Zkondenzovaná voda, která se v tomto materiálu zachytí by poté měla odtíkat dovnitř lahve.

5 Využití Vzhledem k bezplatnému produktu této lahve – vody, bude mít láhev v budoucnu největší uplatnění pravděpodobně v oblastech s minimálními zdroji vody nebo v oblastech úplně bez zdrojů. To jsou především pouště v Africe a Asii. Zájem by mohla mít i armáda či stavební firmy při budování zahrad na střechách, nebo naopak i k odvádění vlhkosti z domů. Teprve s masovým nasazením do výroby by se cena mohla snížit natolik, aby mohly tyto lahve poskytnout dostatek pitné vody ve vysychajících oblastech Afriky a Asie.

6 Rychlost plnění Vývojáři z firmy NBD Nano předpokládají, že tato láhev bude schopná nakondenzovat až tři litry za hodinu. Záleží ovšem na prostředí. V poušti proudí horké vzdušné proudy nesoucí vlhkost od moře. V tomto prostředí je přibližně 64 % vzdušné vlhkosti (11,5 ml/m³). Naproti tomu u nás se vlhkost vzduchu pohybuje kolem 60 – 80%. Máme tu ovšem podstatně nižší teplotu a odpařování vody tu probíhá pomaleji. V závislosti na prostředí bude lahev z jejich materiálu schopná “nachytat” mezi půllitrem až třemi litry během jediné hodiny.

7 Děkuji za pozornost Zdroje:


Stáhnout ppt "Samoplnicí lahev Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar"

Podobné prezentace


Reklamy Google