Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí."— Transkript prezentace:

1 Metody výzkumu vesmíru

2 Dalekohled

3 Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí do ohniska mnohem více světla

4 Radioteleskop

5 Radioteleskop Největší rádiový teleskop na světě se nachází v Arecibu (Puerto Rico). Průměr reflektoru 300m. Vyrobit takto velký reflektor je v současné době zcela technicky nemožné, takže tento je nehybný. Byl vybudován v údolí vzniknuvší propadnutím krasové jeskyně. Tento teleskop je jediný, odkud bylo vysláno posleství ke hvězdám Obsahuje popis sluneční soustavy a polohy Země v ní, základní údaje o člověku a schéma nositelky jeho genetické informace – DNA. Depeše v dvojkové soustavě sestává z 1679 znaků a její vysílání trvá tři minuty. Pravděpodobnost, že se dočkáme odpovědi, je prakticky nulová. Největší rádiový teleskop na světě se nachází v Arecibu (Puerto Rico). Průměr reflektoru 300m. Vyrobit takto velký reflektor je v současné době zcela technicky nemožné, takže tento je nehybný. Byl vybudován v údolí vzniknuvší propadnutím krasové jeskyně. Tento teleskop je jediný, odkud bylo vysláno posleství ke hvězdám Obsahuje popis sluneční soustavy a polohy Země v ní, základní údaje o člověku a schéma nositelky jeho genetické informace – DNA. Depeše v dvojkové soustavě sestává z 1679 znaků a její vysílání trvá tři minuty. Pravděpodobnost, že se dočkáme odpovědi, je prakticky nulová.

6 Dalekohledy ve vesmíru

7 Hubblův kosmický dalekohled Start 1990 Start 1990 Zrcadlo o průměru 2,4 m Zrcadlo o průměru 2,4 m Snímá viditelné světlo, infračervené, ultrafialové záření Snímá viditelné světlo, infračervené, ultrafialové záření 1993 oprava 1993 oprava

8 Meziplanetární sondy

9 Kosmické sondy jsou bezpilotní kosmická zařízení, vysílaná k průzkumu sluneční soustavy nebo hlubšího vesmíru. Kosmické sondy jsou bezpilotní kosmická zařízení, vysílaná k průzkumu sluneční soustavy nebo hlubšího vesmíru. Na palubě nesou kamery a přístroje ke sběru informací, jež jsou vysílány na Zemi. Na palubě nesou kamery a přístroje ke sběru informací, jež jsou vysílány na Zemi. Sondy již navštívily Halleyovu kometu, planetky, všechny planety s výjimkou Pluta a prolétly i blízko Slunce. Sondy již navštívily Halleyovu kometu, planetky, všechny planety s výjimkou Pluta a prolétly i blízko Slunce.

10 Meziplanetární sondy Cassini- Huygens ( Saturn, Titan, 616 400 podpisů na DVD disku ) Cassini- Huygens ( Saturn, Titan, 616 400 podpisů na DVD disku ) Galileo ( měsíce Jupiteru ) Galileo ( měsíce Jupiteru )

11 Pioneer 10

12 Vesmírná observatoř Skilab

13 Vesmírná observatoř-Mir Roční náklady na provoz Miru činily asi 250 000 000 USD. Mir na oběžné dráze strávil 5 493 dní. Na Miru se za 15 let své existence vystřídalo 104(135?) kosmonautů (42 Rusů), kteří během více než 77 000 oběhů kolem Země provedli téměř 19 000 experimentů a museli překonat přes 1 600 technických poruch. Roční náklady na provoz Miru činily asi 250 000 000 USD. Mir na oběžné dráze strávil 5 493 dní. Na Miru se za 15 let své existence vystřídalo 104(135?) kosmonautů (42 Rusů), kteří během více než 77 000 oběhů kolem Země provedli téměř 19 000 experimentů a museli překonat přes 1 600 technických poruch.


Stáhnout ppt "Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google