Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pavla Veverková, 4. B Suchozemská želva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pavla Veverková, 4. B Suchozemská želva"— Transkript prezentace:

1 Pavla Veverková, 4. B Suchozemská želva
Praktická maturita Pavla Veverková, 4. B Suchozemská želva

2 Obsah Popis a výskyt Potrava Aktivita Onemocnění Rozmnožování Cena
Koupě Terárium Fotografie

3 Popis a výskyt Želva stepní lat: Testudo horsfieldii Želva čtyřprstá
Želvu čtyřprstou lze identifikovat jednak podle takřka okrouhlého a na vrcholu plochého karapaxu, jednak podle počtu prstů na nohou, má totiž jen čtyři prsty, která jsou až k drapům srostlé. Je nejodolnějším druhem suchozemské želvy, její nejsevernější přirozený výskyt je v Novokujbyševsku, v Rusku na Volze.

4 Potrava Patří mezi býložravce, ale občas můžeme stravu zpestřit nějakým kouskem masa. Hlavní potravou této želvy jsou : rostliny (takřka výhradně listy, plody a květy), například listy smetánky lékařské, sušené byliny, saláty, jablka, jahody, jetel, jitrocel, růže,  květy pampelišek, zelí, avokádo, kiwi, meloun, meruňky, banány, okurky, maliny, vajíčka, mrkve, švestky, nejrůznější druhy picnín, ale také hmyz, šneky, žížaly a dokonce i drobné kůstky. Čím je strava pestřejší, tím lépe, kvůli potřebným vitamínům a minerálům.

5 Aktivita Je aktivní ve dne, párkrát si zdřímne, večer spí. Je velmi čilý, rád hrabe a šplhá Ve venkovním výběhu dokáže želva kopat až 12 m dlouhé podzemní chodby. Je velmi zvědavá, proto ráda vše zkoumá . DÉLKA ŽIVOTA: Suchozemské želvy se dožívají i přes 50 let, je to tedy mazlíček, který s Vámi bude velice dlouho :)

6 Onemocnění AVITAMINÓZA (NEDOSTATEK VITAMINŮ) :
Je častá u mláďat. Onemocnění se nazývá křivice (rachitida). Léčení ne vždy pomáhá, je jen nutné zajistit veterinární ošetření. Želva potřebuje nedostatek vápníku, vitamínů A a D (ze slunce). Nedostatek vápníků se pozná podle měknutí krunýře.

7 Pokračování onemocnění
CHOROBY OČÍ: Bývají způsobeny chybou ve výživě (nedostatek vitaminu A) nebo nevhodnými podmínkami (chladná či špinavá voda) způsobují zánět spojivek, zákal očí a při zanedbání léčby vedou až léčby k oslepnutí. Dbejte proto na čistotu a správnou

8 Pokračování onemocnění
TRÁVICÍ POTÍŽE: Projevují se průjmy nebo naopak zácpou a nestrávenou potravou v trusu. Příčin je mnoho – cizopasnici, infekce, špatný jídelníček, ale i šok, či prudké kolísání teploty. V Případě potřeby se poraďte se zkušeným chovatelem nebo veterinářem o vhodné léčbě.

9 Pokračování onemocnění
PLÍSNĚ : Plísně jsou časté po poraněních. Prevencí je občasné vykoupání v mírně sladké vodě a dodržování čistoty.

10 Rozmnožování Samečkovy námluvy se projevují kýváním hlavou a kroužením okolo samičky. Když samečkovi samička přestane utíkat, nastane páření. Pohlavní dospělosti dosahuje mezi osmým a desátým rokem. Samice snáší vejce na přelomu května a června. Vejce jsou velká x 2,5 – 3,5 mm. Snáší 2 až 8 vajec do předem vyhloubené jamky. Mláďata se líhnou po 80 – 110 dnech, zůstanou tedy spát v zemi a vylézají až následující jaro.

11 Cena CENA : Cena těchto želv je různá.
Ceny se pohybují od 800,- Kč do 3.500,- Kč dle druhu a stáří konkrétní želvičky.

12 Koupě Koupě : Na internetu, na různých inzertních novin, ve zverimexu a nebo nejlépe od nějakého chovatele, který nám přesně poradí jak se o toto zvíře postarat.

13 Terárium ŽELVY CHOVÁME V TERÁRIU K JEHOŽ NEZBYTNÉ VÝBAVĚ PATŘÍ :
Miska na krmení Větší miska s vodou Písek, hlína, kamínky Rostliny Skalky, ploché kameny, kůry ze stromů Úkryt např.: domeček Světlo

14 Pokračování terárium K tomuto lze dodat, že všeobecně platí pravidlo pořídit terárium co největší nám prostor a peníze dovolí. Důležité je, aby se dobře zadržovalo teplo a neunikalo. Rady se vyhřívají, ale samozřejmě je lepší slunce přes léto, proto můžeme želvu chovat ve venkovním výběhu, který musí být zabezpečení proti dravcům.

15 Fotogalerie

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Pavla Veverková, 4. B Suchozemská želva"

Podobné prezentace


Reklamy Google