Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomáháme živočichům v zimě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomáháme živočichům v zimě"— Transkript prezentace:

1 Pomáháme živočichům v zimě
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pomáháme živočichům v zimě Pří_044_Rozmanitost přírody_Pomáháme živočichům v zimě Autor: Mgr. Jana Koutná Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s jednoduchými metodami, jak pomoci zvířatům v zimě. Materiál motivuje žáky a vysvětluje jim, jak pomoci živočichům v zimě. Je určen pro předmět přírodověda a čtvrtý ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět: přírodověda pro 4. ročník. Ilustrace. Hana Berková, Alena Baisová. Brno: Nová škola, 2010, 2. sv. Duhová řada. ISBN

3 NAŠE POMOC JE DŮLEŽITÁ V zimních měsících nastávají živočichům nepříznivé životní podmínky. Proč? Potrava, kterou si běžně sami obstarávají, je pokrytá sněhem.

4 JAK MŮŽEME POMOCI? Nejjednodušší je vyrobit nebo koupit krmítko, do kterého budeme pravidelně sypat potravu ptákům. O jakou potravu se jedná? Ptákům sypeme různé druhy semen (zejména slunečnice), strouhanku, můžeme zavěsit lůj, kousky jablek.

5 POZOR! Není vhodné sypat velké množství máku. Proč? Hádejte! Mák totiž obsahuje látky, které by mohly ptáky uspat a ti by v zimě zmrzli.

6 DETEKTIVNÍ ÚKOL: Zkus vysledovat, kteří ptáci se do krmítka vracejí. Dobře si je prohlédni a pokud je nepoznáš, vyhledej si jejich názvy v učebnici nebo na internetu. Zřejmě to budou tito:

7 SÝKORA MODŘINKA

8 SÝKORA KOŇADRA

9 KOS ČERNÝ

10 VRABEC DOMÁCÍ

11 PĚNKAVA OBECNÁ

12 VÝPRAVA KE KRMELCI Je to další možnost, jak pomoct v zimě hladovým zvířatům. Stačí jen připravit si vhodnou potravu a můžete se vydat na procházku do zimního lesa. Bylo by hezké, kdyby se z tohoto nápadu stala každoroční tradice, kterou můžete realizovat se svými rodiči nebo kamarády.

13 CO S SEBOU DO KRMELCE? Dále: kaštany, žaludy, šípky, hroudy soli, seno...

14 ZAPOJ VŠECHNY SMYSLY Pokud se vydáš na procházku do lesa, dívej se kolem sebe, naslouchej a uč se. Pozoruj zvířecí stopy ve sněhu. Je možné, že v lese uvidíš tato zvířata:

15 SRNEC OBECNÝ

16 ZAJÍC POLNÍ

17 VEVERKA OBECNÁ

18 SPOJ, CO K SOBĚ PATŘÍ: Do krmítka nasypu stopy zvířat. Do krmelce zanesu ukrytá pod sněhem. Příliš mnoho máku semínka. Ve sněhu pozorujeme seno. Potrava v zimě je může ptákům uškodit.

19 V zimě schází živočichům...
1. Náš národní strom. 2. Roční období po jaru. 3. Babočka paví oko je... 4. Kočka má na tlapkách zatažitelné... 5. Zvíře s dlouhýma ušima, žije na poli. 6. Pták v okolí obydlí. 7. Žije v lese, má rezavou barvu, 4 nohy. TAJENKA : POTRAVA LÍPA LÉTO MOTÝL DRÁPY ZAJÍC VRABEC LIŠKA

20 Co je to? Bělobradý mužíček celou noc čaruje. Bez štětce a barviček na okna maluje. MRÁZ

21 Přikrmování ptáků Je oblíbená a hlavně velmi užitečná činnost. Ptákům nikdy nedáváme kuchyňské zbytky a solené potraviny. Víš, co je to lojová koule? Na další stránce najdeš postup, jak ji jednoduše vytvořit.

22 Lojová koule pro ptáky Potřebuješ: 100% rostlinný tuk, neškvařené nesolené sádlo, loupanou slunečnici, ořechy, rozinky, ovesné vločky, nakrájená jablka. Postup: rozpusť tuk v hrnci, přidej další přísady a dobře promíchej. Směsí naplň skořápky kokosových ořechů nebo květináče a zavěs na větev stromu. (Vychladlou směs můžeš dát jednoduše do síťky např. od pomerančů a zavěsit na strom).

23 Použité zdroje: Parus caeruleus1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Parus major m.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

24 Kos cerny. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]
Kos cerny.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: House Sparrow (Passer domesticus)- Female in Kolkata I IMG 3787.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Fringilla coelebs chaffinch male edit2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:

25 Capreolus capreolus (Marek Szczepanek).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Feldhase.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Kurre5.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Pomáháme živočichům v zimě"

Podobné prezentace


Reklamy Google