Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rčení Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rčení Rčení, nazývaná také úsloví, obsahují lidovou moudrost a zkušenost. Jsou to obrazná ustálená spojení slov, kdy původní význam nevnímáme doslova, ale jen obrazně. Jsou produktem lidové fantazie. Smyslem rčení je pobavení, oživení jazykového projevu. Často jednou větou vysvětlí situaci namísto dlouhého popisu,vyjádří stručně něco,co bychom jinak popisovali mnoha slovy, nebo charakterizují osobu.

3 Rčení Rčení jsou velmi starého původu a díky své obraznosti napovídají o kulturní i hospodářské minulosti národa. Zřejmě největší zastoupení mají rčení, která souvisí s přírodou a venkovem (např. mlátit prázdnou slámu, být jako kůl v plotě). Další početnou skupinou jsou rčení související s náboženstvím(přijít s křížkem po funuse, kápnout božskou). Nesmíme zapomenout na lidské tělo(zapiš si to za uši).

4 Rčení Jsou součástí slovní zásoby každého člověka,známe,používáme je a rozumíme jejich obsahu už od dětství. Nevyjadřují žádná poučení. Rčení přinášejí vítané oživení a zpestření slohu, najdeme je v krásné literatuře,mluvené řeči i v odborných či novinových článcích. Rčení se stávají částmi vět,lze je časovat i skloňovat.

5 Rčení Vysvětlení některých rčení: Srazit někomu hřebínek
Toto slovní spojení se váže k rytířským turnajům. Jedním z druhů turnajových her bylo srážení hřebene z přilbice soka. Kdo druhému rychleji „srazil hřebínek", byl vítězem hry. I v dnešní době je ten, komu byl hřebínek sražen, poražený. Naštěstí se už nejedná o souboj s dřevcem, ale spíše slovní souboj.

6 Rčení Jsem z toho jelen Říkáme, když je něco pro nás nepochopitelné.A proč právě jelen? Za rakousko - uherského císařství se v armádě potkávali Rakušané, Češi a Maďaři. A právě posledně jmenovaní se při nástupu hlásili zvoláním: „jelen“ - maďarsky : zde ! A protože Češi se s Maďary dlouho zrovna nepřátelili, začali jim říkat jeleni. Označení jelen se pak začalo časem používat jako označení pro člověka hloupého nebo nechápavého.

7 Rčení Vzít někoho na paškál
Dnes již méně známé slovo paškál označuje silnou svíci z bílého vosku, často i ozdobně malovanou, která se zapaluje o velikonocích na Bílou sobotu. Svíce je symbolem Kristova vzkříšení a zapaluje se zvlášť obřadným způsobem. Rčení pochází zřejmě z toho, že před paškál, požívající velké vážnosti, bývali přiváděni lidé, aby něco dosvědčili, pravdivě vypověděli, a případně před svící na pravdivost svých slov přísahali.

8 Rčení Tomu přesně odpovídá význam rčení, tj. důkladně někoho vyslechnout, vyzpovídat, přimět jej, aby řekl, jak se věc skutečně stala. Souvislost rčení s velikonoční svící se již dávno vytratila a slovo paškál se již běžně nepoužívá (někteří současníci si naopak myslí, že paškál je něco jako pranýř).

9 Rčení Některá známá rčení:(vysvětli) -Plakat nad rozlitým mlékem. -Udělat kozla zahradníkem. -Spát na jedno oko. -Zapřít nos mezi očima. -Dávat si do nosu. -Poslouchat na půl ucha. -Mazat med kolem huby. -Mít někoho/něčeho plné zuby. -Pamatovat na zadní kolečka. -Vzal nohy na ramena. -Vytrhnout trn z paty.

10 Rčení Otázky: 1.Co obsahují lidová rčení? 2.Jaký je význam rčení? 3.O kom nebo o čem jsou rčení? 4.Kde je používáme? Otázka pro chytré hlavičky: Vysvětli nějaké rčení.

11 Rčení Zápis: -ustálená slovní spojení obsahující lidovou moudrost -slouží k pobavení a oživení naší řeči -používáme a rozumíme jim od malička -např:Vzal nohy na ramena. Poslouchá na půl ucha. Přišel s křížkem po funuse. Mám ho plné zuby.

12 rčení Prameny › Zápisníky › Zápisník uživatele "emanovotna17„ eva.pdf prislovich-a-rceni... Vše platné k

13 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google