Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

alternativní operační systém

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "alternativní operační systém"— Transkript prezentace:

1 alternativní operační systém
Linux alternativní operační systém

2 Výhody Linuxu[1] Distribuce: Bezpečnost:
Linux je dodáván ve velkém množství různých distribucí, tak aby pokryl individuální potřeby a vkus zákazníků. Například distribuci Ubuntu můžete získat v úpravě pro netbooky  (Ubuntu Netbook Remix), postarší slabší počítače (Xubuntu, Lubuntu), s prostředím KDE (Kubuntu), pro účely vzdělávání (Edubuntu), pro tvorbu grafiky a multimédií (Ubuntu Studio)… Bezpečnost: Pro Linux neexistují životaschopné viry, červy a další malware. Tato havěť se na Linuxu nevyskytovala ani v minulosti a nic nenasvědčuje, že se objeví v budoucnosti.

3 Výhody Linuxu[1] Balíčkovací systém:
Balíčkovací systém podstatně zjednodušuje přidávání, odebírání a aktualizaci aplikací. Váš distributor udržuje přímo pro vaši distribuci oficiální repozitář, který obsahuje veškerý dostupný relevantní software (tj. i od jiných výrobců). Uložené položky jsou otestovány, upraveny na míru konkrétní distribuci a digitálně podepsány. Dále máte jistotu, že si nenainstalujete příliš starou verzi nebo nestabilní vývojovou verzi, trial a demo programy, pirátský software, spyware a malware…

4 Výhody Linuxu[1] Bezúdržbovost: Licence:
V Linuxu není potřeba “čistit a uklízet” systém; nepotřebujete tedy aplikace typu CCleaner. Linux po nainstalování prostě funguje do nekonečna. Nemusíte nikdy defragmentovat disk, bezpečnostní aktualizace ani nové instalace neobtěžují nutností restartovat počítač… Licence: U Linuxu můžete: provádět bezplatně neomezený počet instalací, distribuci libovolně využívat (např. půjčování počítače), vytvořit si jakýkoli počet záloh instalačního média, legálně bezplatně stahovat distribuci z Internetu přímo od výrobce…

5 Výhody Linuxu[1] Vybavenost: Vývojový cyklus: Live CD:
S distribucí se dodává i veškerý všeobecně potřebný software jako kancelářský balík, nástroje pro práci s grafikou nebo IM klient. Vhodně zvolené distribuce poskytují i speciální software pro vaše speciální potřeby. Vývojový cyklus: Distributoři uvolňují nové verze distribucí v podstatně kratších časových intervalech, než Microsoft uvolňuje nové verze Windows. Live CD: Můžete si stáhnout plnohodnotnou live CD/DVD distribuci, která nevyžaduje žádnou instalaci. Můžete tak například zkoušet různé distribuce a nebo mít svůj Linux stále při sobě. Podobně lze vytvořit “live flash disk”.

6 Nevýhody Linuxu[3] Hardware: Software:
Spousta modelů hardwaru nemá zajištěnou podporu pro Linux. Mnoho z těchto modelů nejde vůbec korektně zprovoznit. Software: Problém s nedostatkem softwaru vyvíjených ve verzi pro Linux se týká především: Graficky náročné 3D hry - Na Linuxu existuje pouze několik málo nativních 3D her Profesionální aplikace (například AutoCAD) Aplikace regionálně nebo kulturně omezené - jedná se například o produkty zaměřené na české účetnictví nebo české právo Linux zůstává na poli softwaru pro osobní počítače velmi okrajovým operačním systémem. Zkušenosti s Linuxem obvykle zaměstnavatel/úřad práce neuzná jako “znalost práce na PC”.

7 Linuxové distribuce[2]
Nejčastěji používané linuxové distribuce: Debian Je jednou z nejrozsáhlejších distribucí vůbec, která je navíc plně vyvíjena komunitou. Podporuje jedenáct platforem a pro všechny z nich má k dispozici více než 15000 balíčků. Fedora Je kompletní operační systém, který vznikl jako nekomerční odnož Red Hat Linuxu. Vyvíjí ho komunita vývojářů za podpory firmy Red Hat. Gentoo Používá systém podobný BSD portům zvaný Portage. Portage je systém správy balíčků, umožňující velkou pružnost při instalaci a údržbě softwaru v Gentoo.

8 Linuxové distribuce[2]
Nejčastěji používané linuxové distribuce: Knoppix Je live operační systém na CD nebo DVD obsahující široký výběr software, automatickou detekci hardware, podporu pro mnoho grafických karet, zvukových karet a dalších periferií. Mandriva Je určena především pro uživatele kancelářských aplikací a multimédií a vyníká svou komplexností a snadnou správou. Je velmi rozsáhlá a obsahuje většinu dnes dostupného software. Ubuntu Ubuntu je kompletní operační systém založený na Linuxu. Je volně dostupný a k dispozici je komunitní i profesionální podpora.

9 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Digitální technologie Ročník: 9. Období použití: 2. pololetí šk. roku Vytvořeno: Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] [2] [3]


Stáhnout ppt "alternativní operační systém"

Podobné prezentace


Reklamy Google