Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba."— Transkript prezentace:

1 1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba

2 2 V… objem balónu; … vztlaková síla; … tíhová síla; … hustota okolního vzduchu; … hustota náplně balónu. Při balón stoupá vzhůru. Při je balón v klidu, v konstantní výšce. Při balón klesá k zemi. F vz F FgFg F=F vz -F g Fvz=V*F g *  p

3 3 1783 První balón, který se mohl vznést se zátěží odpovídající hmotnosti lidské posádky, byl horkovzdušný balón bratrů Josefa a Étienna Montgolfierových.Vzlétl 25.dubna 1783, pravděpodobně v Annonay ve Francii, vystoupil do výšky asi 300 m a přistál o 900 m dále. Měl průměr 12 m; horký vzduch se získával spalováním papíru, slámy a dřeva pod obalem. Údajne unesl zátěž 205 kg.

4 4 První cestovatelé 1783 P rvní živí tvorové, kteří letěli v balónu byli kohout, kachna a ovce. Vznesli se v horkovzdušném balónu bratří Montgolfierů (o průměru 13m) dne 19.září 1783. Vzletu přihlíželi ve Versailles král Ludvík XVI., královna Marie-Antoinetta a jejich dvůr. Po osmi minutách letu „posádka" přistála ve vaucressonském lese, asi tři kilometry od Versailles. Balón dosáhl výšky 520 m. 1987 Přelet Atlantského oceánu-se podařil 2. a 3. července 1987 dvěma Britům. Po startu ze státu Maine a uplynutí 31 hodin a 41 minut přistáli v Londonderry v Severním Irsku.

5 5 Největší balón byl vysoký 300 metrů a měl objem dva milióny m 3. V roce 1975 jej postavila výzkumná společnost Winzen Research z Minnesoty, létal bez posádky. Nejvýše avšak v oficiálně neuznaném rekordu, vystoupal do 37.750 metrů Nicholas Piantanida 1.února 1966. Přistání ve státě Iowa do kukuřičného pole však nepřežil.

6 6 Z čeho sem čerpala: http://www.volny.cz/balloonteam http://www.balloon.cz


Stáhnout ppt "1 !! Je známo, že balón vzlétne vzhůru v důsledku působení vztlakové síly Fvz, kterou na něj působí okolní vzduch podle Archimédova zákona. !! Vzduchoplavba."

Podobné prezentace


Reklamy Google