Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou ARABSKÁ ŘÍŠE II.

2 Arabská Říše II. Islám

3 Arabská říše žijící kmeny Arabů bohatli z dálkového obchodu
nehostinný Arabský poloostrov domovem pro roztroušeně žijící kmeny Arabů bohatli z dálkového obchodu centrem město Mekka, zde počal Mohamed – šlechtic rodu Kurajšovců - šířit nové náboženství – ISLÁM Islám je vírou v jednoho boha – Alláha. Hlásal svatou válku všem okolním nevěřícím. Zemřít se zbraní v ruce za Alláha byla pro Araba ta největší čest.

4 Průběh tažení Mohameda a jeho nástupců - chalífů
Arabské výboje Průběh tažení Mohameda a jeho nástupců - chalífů Mekka n.l. Chalíf Umar Damašek Bagdád Medina 661 – 750 n.l. Umajovci n.l. (Mohamed)

5 Pronikání Arabů do Evropy zastavil až ve Francii Karel Martel
Zastavení expanze Pronikání Arabů do Evropy zastavil až ve Francii Karel Martel Bitva u Poitiers v roce 732 n.l. Francké pěší vojsko se v sevřené formaci krylo štíty a odráželo útočící arabskou jízdu svými obávanými vrhacími sekerami – tzv. „franciskami“. Poitiers Arabové se stahují zpět na španělské území

6 Arabské impérium po zastavení expanze:
centrem říše se stává Bagdád – vládne chalíf islámské náboženství se šíří i mezi nearabské obyvatelstvo moc chalífa nad tak velkou říší však postupně slábne skutečnou moc přebírají emírové – správci provincií v 10.stol. je pak rozpad bagdádského chalifátu dokončen Zajištění klidu na dobytých územích: vyznavači jiné víry nepronásledováni, pouze více zdaněni

7 Děkuji Vám za pozornost
A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google