Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Indie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Indie."— Transkript prezentace:

1 Indie

2

3 Základní informace Oficiální název Indická republika, dále The Republic of India (anglicky) a Bhárat Ganradžja (hindsky). Sedmá největší země a druhá nejlidnatější země světa (s počtem obyvatel - červenec 2009), její rozloha je km2 Hlavní město: Dillí Hustota obyvatelstva je cca 385 obyvateli na km2, jde o 33. nejhustěji obydlenou zemi. V Indii se mluví mnoha jazyky. Hlavním úředním jazykem je angličtina. Národní jazyk je hindština (ovládá ji přes 30% obyvatelstva), rozšířenými jazyky jsou také bengálština a urdština. Indická ústava uznává dalších 15 místních jazyků: ásamský, dogri, gudžarátský, kannandský, kašmírský, konkánský, malajálamský, manipurský, maráthský, oríjský, pandžábský, sanskrt, sindhský, tamilský a telugský.

4 V Indii se používá přes 1600 různých jazyků a dialektů.
Hlavní náboženství je zde hinduismus, islám, křesťanství a sekta sikhů. Měnou je Indická rupie (anglicky Indian Rupee), mezinárodní zkratka INR.

5 Zeměpis Sousední země jsou Čína a Pákistán. Indii oblévá indický oceán. Je zde jedno z nejvyšších pohoří na světě - Himalaje. Nejvyšším bodem je Kanchenjunga (8 598 m) a nejníže položeným bodem je  Indický oceán (0 m) V oblasti Džammí a Kašmír se nacházejí velká jezera. O tuto oblast vede Indie už dlouholeté spory s Pákistánem. Většina obyvatel žije v Indoganžské nížině. Je zde i nejznámější řeka Ganga. Na západu se rozléhají pouště. Na jihu je široká náhorní plošina Dákkhin, kde je dostatek zemědělské půdy, pastviny a ložiska nerostného bohatství. Je zde rozmanitá flora a fauna, národní rostlina- lotos, jedinečná fauna- tygr, indický lev, červená panda.

6 obyvatelstvo Je zde velké množství různých etnických skupin.
Počet mužů je nepatrně vyšší jak počet žen, konkrétně je 1,06 muže na jednu ženu. Průměrná délka života je u mužů skoro 67 let, u žen pak 72. Obrovský rozdíl mezi úrovní chudých a bohatých. Většina lidí žije ve vesnicích, avšak mnozí se v dnešní dvě stěhují do velkých měst. Obyvatelé se rodí podle hinduistické tradice do sociálních vrstev zvaných kasty. Přísná náboženská pravidla přikazují každé kastě, co má jíst, co si oblékat i jakou vykonávat práci. Je zde zvyk, že rodiče vybírají svým dětem životní partnery.

7 zajímavosti Z hlediska zdravotní péče je Indie na velmi nízké úrovni. Pouze ve větších městech se můžeme setkat se zdravotnictvím na úrovni, na jaké jsme zvyklí tady v Evropě. Indie je také zajímavá tím, že celý rok je protkán nejrůznějšími oslavami, svátky, festivaly, množstvím bohoslužeb a nejrůznějších procesí se zvířaty. Nejznámější postav Indie Mahátma Gándhí – vlastním jménem Móhandás Karamčand Gándhí věřil, že k dosažení svobody lze dojít pokojným protestem. Stál v čele úspěšné kampaně za zisk nezávislosti Indie, k čemu využíval pochodů a hladovek. Získal přízvisko Mahátma, což znamená moudrý a svatý. Byl zavražděn roku 1948. Místo kde se narodil Budha. Žije zde v exilu Dalajláma (hlavní představitel Tibetu)

8 Politický systém je nezávislý
Indie je federativní stát, jednotlivé státy mají poměrně široké pravomoce Je založen na principu parlamentní demokracie s pluralitním systémem politických stran a nezávislé justici. Politický systém je svobodný a funkční Prezident republiky, volený oběma komorami Parlamentu na období 5 let.) Parlament se skládá z dvou komor: Poslanecké sněmovny (Lok Sabha- 45 poslanců) a Rady států (Rajya Sabha-245 členů). Viceprezident republiky je zároveň předsedou Rady států. V každém ze států unie je vrcholným politickým orgánem Zákonodárné shromáždění (Legislative Assembly), které schvaluje ministry států a hlavního ministra (Chief Minister)

9 Hlavní politické strany:
Určité pravomoci má v každém svazovém státu orgán guvernéra, jmenovaný centrální vládou. Hlavní politické strany: Indický národní kongres (Indian National Congress - INC) - je považována za stranu levého středu, která bojuje proti náboženským, etnickým a kastovním předsudkům a privilegiím. Je úzce spojena s bojem za nezávislost a s osobností Mahátmy Gándhího. Jeho tradiční voličskou základnou jsou menšiny a chudší vrstvy obyvatelstva. Indická lidová strana (BJP - Bharatiya Janata Party) - je konzervativní stranou pravého středu, jejíž původní politický program je založen na nacionalismu a obraně tradičních hinduistických hodnot. Staví svůj program na liberalizaci ekonomiky, privatizaci, a podpory zahraničních investic. Je silná na severu země a především ve státech, kde se hinduistické obyvatelstvo cítí ohroženo rostoucím vlivem muslimské menšiny.

10 Prezidentkou Indie je Pratibha Dévísinh Pátilová, vůbec první žena na tomto postu. Prezidentkou se oficiálně stala 25. července 2007, zvolena byla ve volbách 19. července tentýž rok, přičemž svého rivala porazila o více jak hlasů. Jejím předchůdcem byl Abdul Kalám. Indie je dělena do několika samosprávných administrativních celků, na 28 států a 7 svazových teritorií. Hlavním městem Indie je Dillí, které se nachází v severní částí střední Indie, při pravém toku řeky Gangy.

11 Jednotlivé státy federace
Ándhrapradéš /Andhra Pradesh/ Arunáčalpradéš /Arunachal Pradesh Ásám /Assam/ Bihár /Bihar/ Čhatisgarh /Chattisgarh/ Džammú a Kašmír* /Jammu&Kashmir/ Džharchand /Jharkhand/ Góa /Goa/ Gudžarát /Gujarat/ Harijána /Haryanna/ Himáčalpradéš /Himachal Pradesh/ Karnátaka /Karnataka/ Kérala /Kerala/ Madhjapradéš /Madhya Pradesh/ Maháráštra /Maharashtra/ Manípur /Manipur/ Meghalaja /Meghalaya/ Mizóram /Mizoram/ Nágáland /nagaland/ Paňdžáb /Punjab/ Rádžasthán /Rajasthan/ Sikkim Tamilnádu /Tamil Nadu/ Tripura Urísa /Orissa/ Uttarančal /Uttaranchal/ Uttarpradéš (Uttar Pradesh/ Západní Bengálsko /West Bengal/

12 Svazová teritória Andamany a Nikobary /Andaman & Nicobar Islands/
Čandígarh /Chandigarh/ Dádra a Nagarhavélí /Dadra & Nagar Haveli Daman a Diú /Daman & Diu/ Lakšadvíp /Lakshadweep/ Pondičéri /Pondicherry/ Svazové teritorium hlavního města Indie Dillí

13

14 Stručná historie V údolí řeky gangy se rozvinula jedna z nejvýznamnějších starověkých civilizací. Kolem roku 2500 př. n. l. zde drávidské skupiny vytvořily pokročilé hospodářství a systém správy. Árijci vtrhli do Indie kolem roku 15OO př. n. l. a zatlačili původní obyvatele na jih. Od těchto dvou etnických skupin pochází většina Indů. Indie byla svědkem pádu různých velkých říší, které byly založeny na náboženství. Asi od roku 272 do roku 232 př. n. l. vládl na většině území Indie panovník jménem Ašóka, který podporoval buddhismus. Kolem roku 400 n. l. za vlády dynastie Guptovců, prožíval svůj zlatý věk hinduismus. Muslimští nájezdníci dobyli Dillí v roce 1192 a jejich vliv se šířil do severní oblasti, zatímco na jihu vzkvétal mocný hindský stát Vidžajanar. V roce 1526 založil muslimský vládce Babur na severu Mughalskou (mogulskou) říši. Mughalští panovníci byli velmi bohatí, jeden z nich Šáhdžahán nechal v 17. století postavit Tádž Mahal v Ágře. Evropu lákalo bohatství a místní výrobky a tak se sem častěji vydávali jak francouzští, britští tak i portugalští obchodníci.

15 V roce 1600 byla založena Východoindická společnost, která měla po dalších sto let v zemi značnou moc. Podporou soupeřících indických států si Británie brzy zajistila nadvládu nad velkou částí Indie. Když se mughalská říše zhroutila v důsledku následnických sporů, dostala se Británie k moci. Indie se stává roku 1858 součástí britské říše. Na protest vypuklo proti britské přítomnosti povstání, které bylo tvrdě potlačeno. Britové v zemi zůstali dalších devadesát let. Od 20. a 30. let 20. století sílilo volání po nezávislosti. Pokojnou kampaň organizoval Mahátma Gándhí. získala Indie nezávislost, muslimové obývající severovýchodní a severozápadní oblasti vytvořily nový stát Pákistán. Od té doby Indie zažívá náboženské a jazykové spory, ale zůstává největším demokratickým státem na světě.

16 Spory o kašmír Hraniční spor o Kašmír mezi Indií a Pákistánem vznikl současně s rozdělením bývalé Britské Indie na tyto dva státy v roce Jedná se tedy o jednu z nejtrvalejších krizí mezinárodních vztahů na světě Během dělení britského koloniálního dědictví v Indii si měl každý vládce z 562 indických knížecích států vybrat, ke kterému z nástupnických států chce patřit. Maharádža Kašmíru, se však nerozhodl ani pro jeden a pokusil se prosazovat autonomní politiku. Čelní představitelé Pákistánu, v souladu s teorií dvou národů, požadovali připojení Kašmíru k Pákistánu, protože většina jeho obyvatel vyznává islám. Když ale v říjnu 1947 vstoupili na území Kašmíru ozbrojení příslušníci horských kmenů z Pákistánu, následovaní muslimskými dobrovolníky a pak i pravidelnou pákistánskou armádou, rozhodl se maharádža požádat o pomoc Indii. Podmínkou indické pomoci bylo připojení knížectví k Indické unii. Téměř rok trvající válku, která se rozpoutala v kašmírských horách se podařilo zastavit až Komisi OSN pro Indii a Pákistán (UNCIP), která byla později rozšířená na Vojenskou pozorovací skupinu v Indii a Pákistánu.

17 Za tuto dobu samozřejmě prošel konflikt různými fázemi eskalace a postupného uklidňování, ale ani jedna ze zainteresovaných stran nikdy nerezignovala na své požadavky a obě byly vždy připraveny hájit své zájmy pomocí násilí. V současnosti je území rozděleno na několik částí. Největší z nich spravuje Indie, jedná se o Kašmírské údolí, okolí Džammú a Ladakh. Indie toto území považuje za svůj nejsevernější stát a klade si nároky na celé území bývalého knížectví.

18 Vzathy s čínou S Čínou se Indie nedokázala dohodnout na průběhu společné hranici po rozdělení Britské Indie v roce Předmětem sporu byla plató Aksai Čin („Pustina bílých skal“), kterou Indie považuje za výběžek Kašmíru. Po té, co Čína v roce 1950 obnovila svou kontrolu nad Tibetem, pokusila se opět zahájit jednání s Indií, ale bezvýsledně. Čína však koncem padesátých let zjistila, že Indie staví přes území plató Aksai Čin silnici spojující Indii s Tibetem a tak vypukla 'kartografická válka'. Napětí pak navíc zvýšil dalajlámův útěk z Tibetu do Indie. A tak v říjnu se vyhrotila situace tak, že došlo v daném místě i k přestřelkám až to vyvrcholilo v pohraniční válku. Indické vojenské výdaje byly navýšeny, k zabezpečení severního pohraničí napomohly americké a britské vojenské dodávky. Vztahy mezi ČLR a Indií se soustavně zlepšují. Indie uznala v roce 2003 Tibet jako součást Číny V roce 2006 navštívil čínský prezident Indii. Spolu s indickým premiérem podepsal dohodu, obsahující deset bodů, které se týkaly zlepšení indicko – čínských vztahů.

19


Stáhnout ppt "Indie."

Podobné prezentace


Reklamy Google